Λιβύη: Δυτικές χώρες ζητούν να οριστεί γρήγορα νέα ημερομηνία για τις προεδρικές εκλογές

0
36

Λιβύη: Δυτικές χώρες ζητούν να οριστεί γρήγορα νέα ημερομηνία για τις προεδρικές εκλογές

Οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Βρετανία, η Γερμανία και η Ιταλία ζήτησαν να αποφασιστεί γρήγορα νέα ημερομηνία για τις προεδρικές εκλογές στη Λιβύη, μετά την αναβολή τους καθώς είχαν προγραμματιστεί για τις 24 Δεκεμβρίου.

«Καλούμε τις αρμόδιες αρχές της Λιβύης να σεβαστούν τις προσδοκίες του λιβυκού λαού για ταχείες εκλογές ορίζοντας γρήγορα μια οριστική ημερομηνία για την ψηφοφορία και δημοσιεύοντας χωρίς καθυστέρηση τον οριστικό κατάλογο των υποψηφίων για την προεδρία», ανέφεραν οι πέντε χώρες σε κοινή ανακοίνωσή τους.

Οι χώρες αυτές θεωρούν ότι είναι «σημαντικό να διατηρηθεί η ώθηση» προκειμένου να εκλεγεί μια νέα κυβέρνηση και να «ενισχυθεί η ανεξαρτησία, η κυριαρχία, η εδαφική ακεραιότητα και η εθνική ενότητα της Λιβύης».

Επαναλαμβάνουν την έκκλησή τους να διευθετηθούν οι «διαφορές σε πολιτικά και στρατιωτικά θέματα» χωρίς προσφυγή στη βία, δηλώνοντας «έτοιμες να ζητήσουν να λογοδοτήσουν αυτοί που απειλούν τη σταθερότητα ή υπονομεύουν την πολιτική και εκλογική διαδικασία με τη βία ή την υποκίνηση σε βία».

Η Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή πρότεινε να αναβληθεί για ένα μήνα, έως τις 24 Ιανουαρίου 2022, αυτή η κρίσιμη προθεσμία στη διαδικασία μετάβασης υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, που έχει στόχο να βγάλει τη χώρα από το χάος που ακολούθησε την πτώση του καθεστώτος του Μουαμάρ Καντάφι το 2011.

Το Κοινοβούλιο θα εξετάσει την προσεχή Δευτέρα την πρόταση αυτή. Τίποτα δεν εγγυάται ωστόσο ότι τις πιθανές αποφάσεις του Κοινοβουλίου, που εδρεύει στο Τομπρούκ, στην ανατολική Λιβύη, θα ακολουθήσουν οι αρχές της Τρίπολης, καθώς υπάρχει αντιπαλότητα  μεταξύ των δύο στρατοπέδων.

Πηγές: Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ertnews.gr

Πηγή ertnews.gr