Κομισιόν: Τα δύο επόμενα βήματα στη μάχη κατά της πανδημίας

0
22
Κομισιόν: Τα δύο επόμενα βήματα στη μάχη κατά της πανδημίας

Καμπάνια ενημέρωσης για την προώθηση των εμβολιασμών κατά της Covid-19 στην Ανατολική Ευρώπη και έγκριση περισσότερων φαρμάκων για την αντιμετώπισή της, ετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με το Euractiv που επικαλείται πηγή μέσα από την Κομισιόν, αυτή η καμπάνια θα προσαρμοστεί στις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες της Aνατολικής Ευρώπης. Η πηγή ανέφερε ότι το project βρίσκεται ακόμα στα πρώτα του στάδια αλλά οι Βρυξέλλες δίνουν έμφαση στη σημασία του, δεδομένου ότι το εμβολιαστικό χάσμα ανάμεσα στην ανατολική και δυτική Ευρώπη παραμένει σημαντικό.

Σύμφωνα με το ECDC, τα ποσοστά εμβολιασμού στα κράτη μέλη της ανατολική και νοτιοανατολικής Ευρωπαϊκής Ένωσης παραμένουν αρκετά χαμηλότερα από τον μέσο όρο της Ε.Ε. (66,9% του συνολικού πληθυσμού είναι εμβολιασμένος). «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι. Αν η ανατολική Ευρώπη δεν επιταχύνει, δεν θα τελειώσει ποτέ η πανδημία» ανέφερε η πηγή.

Τα νούμερα είναι πολύ απογοητευτικά σε κράτη μέλη, όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία, όπου μόλις το 26,9% και το 39% έχουν πλήρως εμβολιαστεί. Σύμφωνα με το προσχέδιο της συνόδου αργότερα αυτή την εβδομάδα, οι ηγέτες της ΕΕ είναι προσεκτικοί με τη διατύπωση σχετικά με τη συζήτηση σχετικά με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, όπως αναφέρει το News4Health.

Η αύξηση των εμβολιασμών

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, δήλωσε στη Euractiv ότι η σύνοδος θα αποτελέσει «ευκαιρία» για τους ηγέτες να συζητήσουν το θέμα.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπογραμμίζει την ζωτική σημασία του εμβολιασμού στη μάχη κατά της πανδημίας. Η πρόσβαση των εμβολίων σε όλους και η κυκλοφορία των αναμνηστικών δόσεων είναι καθοριστική. Σε αυτό το πλαίσιο, το να προσπεράσουμε το δισταγμό εμβολιασμού αντιμετωπίζοντας την παραπληροφόρηση, παραμένει κλειδί» αναφέρουν τα συμπεράσματα του προσχεδίου.

Η πηγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανέφερε ότι η προσέγγιση που θα ακολουθηθεί θα είναι είτε η «αυστριακή» με την επιβολή υποχρεωτικού εμβολιασμού και προστίμων είτε η «ιταλική» με το «Super Covid Pass», το οποίο κάνει εξαιρετικά δύσκολη την καθημερινότητα για τους ανεμβολίαστους.

Τέλος, το Euractiv ενημερώθηκε ότι για να θεωρείται έγκυρο το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό για τα ταξίδια, θα πρέπει να έχει ληφθεί η τρίτη δόση μέσα σε 9 μήνες από την τελευταία. Το μέτρο θα εφαρμοστεί από τον Φεβρουάριο του 2022.

Τα νέα φάρμακα COVID που θα εγκριθούν

Εν τω μεταξύ, μία πηγή ανέφερε στο Euractiv, ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων αναμένεται να εγκρίνει περισσότερα φάρμακα COVID για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Μέχρι στιγμής, ο EMA έχει δώσει το πράσινο φως σε 4 φάρμακα, άλλα τέσσερα έχουν υποβληθεί για άδεια κυκλοφορίας και ένα βρίσκεται επί του παρόντος υπό αξιολόγηση. Ωστόσο, η πηγή της ΕΕ κατέστησε σαφές ότι οι πολίτες δεν πρέπει να βασίζονται στα φάρμακα. «Βασική προτεραιότητα παραμένει ο εμβολιασμός», ανέφερε η πηγή.

Κομισιόν: Τα δύο επόμενα βήματα στη μάχη κατά της πανδημίας

Πηγή dikaiologitika.gr