Κεραμέως από τη Βουλή: «Ξεκάθαρο το μήνυμα ότι κανείς δεν μπορεί να στερήσει την εκπαίδευση από ένα παιδί»

Κεραμέως από τη Βουλή: «Ξεκάθαρο το μήνυμα ότι κανείς δεν μπορεί να στερήσει την εκπαίδευση από ένα παιδί»

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως διαβεβαίωσε από τη Βουλή ότι το υπουργείο Παιδείας κάνει «όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου τα παιδιά να λαμβάνουν μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό».

Μιλώντας στην Ολομέλεια κατά τη διάρκεια συζήτησης της τροπολογίας που μετατρέπει σε πλημμέλημα την ποινή σε όσους γονείς δεν στέλνουν τα παιδία τους στις τάξεις της υποχρεωτικής εκπαίδευσης (αφορά σε αρνητές των εμβολίων αλλά όχι μόνο αυτούς), η κυρία Νίκη Κεραμέως υπερασπίστηκε τα πεπραγμένα της και είπε: «Στα σχολεία μας εφαρμόζουμε πολιτική που έχει να κάνει με μέτρα προστασίας εντός τάξης αλλά και με πολλά αυξημένα τεστ! Σε περίπτωση κρούσματος οι στενές επαφές του κρούσματος κάνουν 7 την εβδομάδα όλα δωρεάν!». 

«Συνειδητή επιλογή η πολιτική των τεστ»

Μάλιστα, η κυρία Κεραμέως τόνισε πως η πολιτική των τεστ είναι συνειδητή επιλογή με στόχο να προστατεύσει την υγεία και να διασφαλίσει τη λειτουργεία των σχολείων. «Τις τελευταίες 2 βδομάδες έχουμε 1000 λιγότερα κρούσματα στα σχολεία! Έχουμε 15 τμήματα κλειστά στη χώρα σε πάνω από 15000 στο σύνολο! Είναι θλιβερό να κάνει κανείς αντιπολίτευση σε αυτά! Τα σχολεία ακολουθούν τη πανδημία δεν την οδηγούν», είπε χαρακτηριστικά η υπουργός Παιδείας. 

Αναφερόμενη στην τροπολογία αυτή καθ’ αυτή, υπενθύμισε πως υπήρχε πρόβλεψη ποινής (πταίσμα) που καταργήθηκε όμως το 2019 από την προηγούμενη κυβέρνηση. «Τώρα περνάμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι κανείς δεν μπορεί να στερήσει την εκπαίδευση από το παιδί! Να μιλήσουμε ανοιχτά: η εκπαίδευση είναι υποχρεωτική! Να είναι υποχρεωτική χωρίς κύρωση; Θέλουμε ή δεν θέλουμε να προστατεύσουμε τα παιδιά μας; Είναι δυνατό να μη θέλει γονιός να κάνει self test στα παιδιά;», αναρωτήθηκε ρητορικά.

Σφοδρή επίθεση Φίλη

Απάντηση στην υπουργό έδωσε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Θεόφιλος Ξανθόπουλος ο οποίος της ζήτησε να την αποσύρει και να ξεκινήσει διάλογο θεσμικό προκειμένου να γίνουν οι κατάλληλες παρεμβάσεις. Ο κ. Νίκος Φίλης ωστόσο, από το βήμα επιτροπής στην οποία συμμετείχε, εξαπέλυσε σφοδρότατη επίθεση, χαρακτηρίζοντας την ρύθμιση αυταρχική που δημιουργεί καχυποψίες για την κυβέρνηση.« Για 26 οικογένειες σε όλη την Ελλάδα αλλάζετε τη νομοθεσία;», αναρωτήθηκε και πρόσθεσε: «να αποσυρθεί αυτή η αυταρχική τροπολογία και να επανέλθει το άρθρο που υπήρχε στον ποινικό κώδικα». 

«Από το 1975 και μετά το Σύνταγμα ορίζει την υποχρεωτικότητα της εκπαίδευσης. Οι αρνητές στερούν τη γνώση από τα παιδιά τους», απάντησε ο παρευρισκόμενος υπουργός, Άγγελος Συρίγος, με τον κ. Φίλη να χάνει τον έλεγχο να φωνάζει εντός της αίθουσας.

Κάλυψη στους αντιεμβολιαστές 

Κατά της ρύθμισης τοποθετήθηκαν το ΚΚΕ και η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ καθώς και το Μέρα25 με την εκπρόσωπό του πάντως να προκαλεί αίσθηση με τις δηλώσεις της. Και αυτό γιατί η κυρία Αδαμοπούλου αμφισβήτησε το κατά πόσο οι αντιεμβολιαστές γονείς που αρνούνται να στείλουν τα παιδία τους στο σχολείο, πράττουν λανθασμένα, λόγω της ασκούμενης κυβερνητικής πολιτικής. 

«Το να μην αφήνει γονιός το παιδί του να παέι σχολείο είναι κακή άσκηση επιμέλειας. Για την πανδημία όμως το να μη αφήνει ο γονιός το παιδί να πάει σχολείο επειδή είναι υγειονομικές βόμβες είναι υπό σκέψη αν είναι κακή άσκηση επιμέλειας. Έχουν τα παιδιά εκτεθεί σε κινδύνους υγειονομικούς», είπε. 

Το περιεχόμενο της τροπολογίας

Αξίζει να σημειωθεί πως η επίμαχη διάταξης της τροπολογίας αναφέρει τα εξής:  

«Το δεύτερο εδάφιο της παρ.3 του άρθρου 2 του ν.1566/1985 (Α’ 167) περί της εποπτείας της φοίτησης στο νηπιαγωγείο, στο δημοτικό σχολείο και στο γυμνάσιο από όποιον έχει την επιμέλεια του ανηλίκου, τροποποιείται, ώστε η παράλειψη εποπτείας να αφορά και όποιον έχει τη πραγματική φροντίδα του ανηλίκου και να τιμωρείται με ποινή φυλάκισης μέχρι δύο έτη και χρηματική ποινή και η παρ. 3 του άρθρου2 διαμορφώενται ως εξής: 

« 3. Η φοίτηση είναι υποχρεωτική στο νηπιαγωγείο, στο δημοτικό σχολείο και στο γυμνάσιο εφόσον ο μαθητής δεν έχει υπερβεί το 16ο έτος της ηλικίας του. Όποιος έχει την επιμέλεια ή την πραγματική φροντίδα του ανηλίκου και παραλείπει την εγγραφή ή την εποπτεία του ως προς την φοίτηση τιμωρείται με ποινή φυλάκισης μέχρι δύο (2) έτη και χρηματική ποινή». 

Κεραμέως από τη Βουλή: «Ξεκάθαρο το μήνυμα ότι κανείς δεν μπορεί να στερήσει την εκπαίδευση από ένα παιδί»

Πηγή dikaiologitika.gr