Γερμανία: Νέο νομικό κώλυμα από τη ρυθμιστική αρχή ενέργειας για τον Nord Stream 2

Γερμανία: Νέο νομικό κώλυμα από τη ρυθμιστική αρχή ενέργειας για τον Nord Stream 2

Νομικά εμπόδια επικαλείται η ρυθμιστική αρχή ενέργειας για τη νέα καθυστέρηση στην πιστοποίηση του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 η οποία δεν πρέπει να αναμένεται πριν από τα μέσα της νέας χρονιάς.

Η απόφαση ώστε να επιτραπεί το άνοιγμα του αγωγού ανάμεσα στη Ρωσία και τη Γερμανία «δεν θα ληφθεί το πρώτο εξάμηνο του 2022», δήλωσε ο Γιόχεν Χόμαν, ο πρόεδρος της γερμανικής ομοσπονδιακής υπηρεσίας δικτύων, σε συνέντευξη Τύπου.

Στα μέσα Νοεμβρίου, η υπηρεσία ανέστειλε τη διαδικασία πιστοποίησης του σχεδίου μέχρι η εταιρία Nord Stream, που εδρεύει στην Ελβετία, να συστήσει εταιρία με βάση το γερμανικό δίκαιο, όρος που θεωρείται απαραίτητος προκειμένου να εξασφαλίσει άδεια εκμετάλλευσης.

«Η εταιρία Nord Stream AG μας ενημέρωσε ότι συνέστησε αυτή τη νέα εταιρία», δήλωσε ο Γιόχεν Χόμαν.

Όμως η διαδικασία πιστοποίησης δεν θα επαναληφθεί έως ότου «μας παραδοθούν τα αντίστοιχα έγγραφα με τρόπο που θα μπορούν να ελεγχθούν», είπε ο κ. Χόμαν.

Το πράσινο φως των γερμανικών αρχών είναι ένα από τα τελευταία στάδια πριν από τη λειτουργία του αγωγού, η κατασκευή του οποίου έχει ολοκληρωθεί. Στη συνέχεια η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει και αυτή με τη σειρά της να δώσει την έγκρισή της.

Το Βερολίνο είχε τονίσει πως η αναστολή της πιστοποίησης δεν είχε πολιτικό χαρακτήρα, καθώς ο αγωγός αυτός βρίσκεται στο επίκεντρο των γεωπολιτικών εντάσεων των τελευταίων μηνών κυρίως ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία.

H Nord Stream θα πρέπει κυρίως να αποδείξει ότι μετέφερε «τα απαραίτητα περιουσιακά στοιχεία και τους ανθρώπινους πόρους» στο γερμανικό παρακλάδι της, όπως είχε αποφανθεί από τον Νοέμβριο η ρυθμιστική αρχή.

Στη συνέχεια η έγκριση θα πρέπει να υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο αγωγός, που θα επιτρέψει στο ρωσικό αέριο να κυκλοφορήσει στο ευρωπαϊκό δίκτυο, βρίσκεται τώρα στο επίκεντρο μιας διπλωματικής αντιπαράθεσης ανάμεσα στη Γερμανία και τη Ρωσία.

Η νέα γερμανική κυβέρνηση, υπό τον Όλαφ Σολτς, προειδοποίησε πρόσφατα τη Μόσχα ότι μια «διακοπή» του σχεδίου θα μπορούσε να υπάρξει σε περίπτωση νέας στρατιωτικής κλιμάκωσης στην Ουκρανία, ενώ οι Δυτικοί φοβούνται μια εισβολή ρωσικών στρατευμάτων στη χώρα.

Οι εντάσεις αυξήθηκαν χθες, Τετάρτη, μετά την απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών από τη Γερμανία. Το Βερολίνο αντιδρούσε στη καταδίκη σε ισόβια ενός Ρώσου υπηκόου για τη δολοφονία στο Βερολίνο ενός Τσετσένου διαφωνούντα το 2019, η οποία διατάχθηκε, σύμφωνα με γερμανικό δικαστήριο, από τη Μόσχα.

Γερμανία: Νέο νομικό κώλυμα από τη ρυθμιστική αρχή ενέργειας για τον Nord Stream 2

Πηγή dikaiologitika.gr