«Επιλέγουμε προσεκτικά πού και με ποιους θα διασκεδάσουμε στις γιορτές», δύο τεστ για τους εμβολιασμένους μετά την επαφή με κρούσμα

0
75
intime

Με τη συμμετοχή Μίνας Γκάγκα, Βάνας Παπαευαγγέλου, Γκίκα Μαγιορκίνη, Θεοκλή Ζαούτη και Μάριου Θεμιστοκλέους η σημερινή ενημέρωση σχετικά με την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα. 

Με… πέντε συμμετοχές η σημερινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα, λίγες ώρες αφότου ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε τα νέα μέτρα κατά της πανδημίας. 

Στην καθιερωμένη ενημέρωση, συμμετέχουν η υφυπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου και ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης. 

Μαζί τους εκτάκτως θα βρίσκονται και γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης. 

Μίνα Γκάγκα: «Είχαμε αρκετά κρούσματα και σήμερα. Είναι αυξημένα σήμερα. Είναι σημαντικό να βγούμε και να δούμε τους δικούς μας αλλά είναι σημαντικό να προσέξουμε. Αισθανόμαστε Χριστούγεννα αλλά προσέχουμε». 

Βάνα Παπαευαγγέλου: «Η πανδημία είχε σταθεροποιητικές τάσεις. Τις τελευταίες τρεις μέρες έχει αυξητική τάση. Σταμάτησε η μείωση των προηγούμενων τριών εβδομάδων. 37.000 ενεργά κρούσματα στην επικράτεια. Πέφτει ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων στα 33 έτη. Λακωνία, Χανιά , Ρέθυμνο μεγάλη αύξηση έχει εντοπιστεί και μετάλλαξη Όμικρον. Μειώθηκε ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία. Μειώθηκε ο αριθμός των διασωληνωμένων και των νέων θανάτων καθημερινά. Η αγωνία της Επιτροπής είναι η αύξηση που αναμένεται λόγω της Όμικρον. Στη χθεσινή συνεδρίαση συζητήσαμε γι αυτό και για το πως θα την καθυστερήσουμε για να προλάβουν περισσότεροι να εμβολιαστούν. Υποχρεώτικότητα και μέτρα πρέπει να αντικατασταθούν από την ατομική υπευθυνότητα. Ποια είναι τα αυτονόητα μέτρα: 

Η κινητικότητα αυξάνεται και η μετάλλαξη Όμικρον έχει ήδη κυκλοφορήσει, σημαντικό να είμαστε προσεκτικοί. Ο καθένας να φροντίσει να μειώσει τις πιθανότητες να εκθέσει και να εκτεθεί. Όσοι έχουν έρθει από το εξωτερικό να περιορίσουν τις στενές επαφές με ευάλωτους συγγενείς και φίλους. Πολλοί οργανισμοί εξέδωσαν οδηγίες για τις γιορτές και τονίζουν τη σημασία του εμβολιασμού και της αναμνηστικής δόσης. Συστήνουν αποφυγή πολυπληθών εκδηλώσεων και χρήση τεστ. Προτείνουν την παραμονή στο σπίτι με συμπτώματα κρυολογήματος. Τις τελευταίες μέρες ακούμε εμβολιασμένους που έχουν έρθει σε επαφή με κρούσμα. Στις οδηγίες του ΕΟΔΥ, είχαμε πει ότι οι εμβολιασμένοι και πρόσφατα νοσήσαντες δεν μπαίνουν σε καραντίνα αλλά τηρούν τα μέτρα προστασίας 14 ημέρες. Σήμερα με δεδομένη τη μετάλλαξη Όμικρον, είναι σκόπιμο όλοι οι εμβολιασμένοι να μειώσουν μετά την επαφή με κρούσμα και να προχωρήσουμε σε δύο τεστ. Σήμερα όσοι έχουμε πλήρως εμβολιαστεί έχουμε σημαντική προστασία γεγονός που μας επιτρέπει να κοινωνικοποιηθούμε. Ισχυρή σύσταση για self test πριν από συγκεντρώσεις. 

Όπως ανέφερε ο Φάουτσι πρόσφατα,  καλό θα ήταν να αποφεύγουμε το συγχρωτισμό. Στις συγκεντρώσεις των γιορτών είναι δύσκολο να εξσαφαλίσει κανείς ότι είναι όλοι εμβολιασμένοι. Υπάρχουν απλά πράγματα όπως ο συχνός αερισμός ή η χρήση μάσκας από ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας. Εμβολιαζόμαστε, κάνουμε τεστ, φοράμε μάσκα και επιλέγουμε προσεκτικά που και με ποιους θα διασκεδάσουμε. 

 

 

Δείτε LIVE την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας:

 

«Επιλέγουμε προσεκτικά πού και με ποιους θα διασκεδάσουμε στις γιορτές», δύο τεστ για τους εμβολιασμένους μετά την επαφή με κρούσμα

Πηγή dikaiologitika.gr