Εκτός… αγοράς βγαίνουν χιλιάδες ακίνητα στην Ελλάδα – Σε άρον – άρον πωλήσεις προχωρούν οι ιδιοκτήτες

Εκτός... αγοράς βγαίνουν χιλιάδες ακίνητα στην Ελλάδα - Σε άρον - άρον πωλήσεις προχωρούν οι ιδιοκτήτες

Κινδυνεύουν να αχρηστέψουν χιλιάδες ακίνητα στην Ελλάδα με την νέα Οδηγία της Κομισιόν για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων.

 

Η νέα κοινοτική οδηγία για την Ενεργειακή Απόδοση των Κτιρίων βάζει «το πιστόλι στον κρόταφο» για αναγκαστικές πωλήσεις παλαιών ακινήτων.

Βέβαια αναμένεται να δημοσιευθεί επίσημα στις 14 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με την σχετική ενημέρωση από το Γραφείο Βρυξελλών της Διεθνούς Ενώσεως Ιδιοκτητών Ακινήτων (UIPI).

Κάθε κράτος-μέλος θα πρέπει να θεσπίσει ελάχιστα πρότυπα ενεργειακής απόδοσης για την ανακαίνιση των υφιστάμεων κτιρίων, τα οποία σχεδιάζονται με γνώμονα τους εθνικούς στόχους που περιλαμβάνονται στο σχέδιο δράσης για τη μετατροπή του εθνικού κτιριακού αποθέματος σε κτίρια μηδενικών εκπομπών έως το 2050.

Ωστόσο τις αντιδράσεις τις εκφράζει η ΠΟΕΔΗΝ με σχετική επιστολή που απήθυνε την περασμένη Πέμπτη, προς τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα σημειώνοντας ότι η Οδηγία θεσπίζει εξωπραγματικές και ανέφικτες ελάχιστες απαιτήσεις ενεργειακής απόδοσης για τα υφιστάμενα κτίρια. 

Που ξεκινά το πρόβλημα

Σε περίπτωση που δεν τηρηθούν εμπρόθεσμα οι προϋποθέσεις της Οδηγίας, τα ακίνητα αυτά δεν θα μπορούν να πουληθούν, εκτός αν οι αγοραστές τα αναβαθμίσουν εντός 3ετίας από την πώληση. Διαφορετικά θα αναγκαστούν να τα πουλήσουν όσο όσο.

Το δεύτερο πρόβλημα που θα δημιουργηθεί αφορά την αγορά των μισθώσεων. Η πλειοψηφία από το υπάρχον εκμισθωτούμενο δυναμικό τίθεται εκτός αγοράς με ευκόλως εννοούμενα αποτελέσματα στην εξελυρεση στέγης αλλά και στο ύψος των ενοικίων.

Εκτός... αγοράς βγαίνουν χιλιάδες ακίνητα στην Ελλάδα - Σε άρον - άρον πωλήσεις προχωρούν οι ιδιοκτήτες

Πηγή dikaiologitika.gr