Αντιδρά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών για τις νταντάδες της γειτονιάς

0
16
Αντιδρά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών για τις νταντάδες της γειτονιάς

Την έντονη αντίδραση της εκφράζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών για τις νταντάδες της γειτονιάς και την ίδρυση Παιδικών σταθμών μέσα σε μεγάλες επιχειρήσεις. Διερωτάται μάλιστα γιατί η Πολιτεία επιθυμεί να επιτρέψει την διαπαιδαγώγηση και εκπαίδευση των παιδιών προσχολικής ηλικίας σε πρόσωπα και χώρους, οι οποίοι δεν θα έχουν καμία πιστοποίηση.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της ΠΟΣΙΠΣ “ο κλάδος των Ιδιωτικών Βρεφονηπιακών Σταθμών απαξιώνεται συστηματικά τα τελευταία χρόνια είτε λόγω της μη επίλυσης σημαντικών προβλημάτων του, είτε λόγω των νέων συσσωρευμένων αμφιλεγόμενων νομοθετημάτων της ελληνικής πολιτείας.

1.690 Iδιωτικές δομές Βρεφονηπιακών Σταθμών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ «Δράση Εναρμόνιση Οικογενειακής & Επαγγελματικής Ζωής» 2021-2022 και στο πρόγραμμα «Οικονομικής Στήριξης Οικογενειών», φιλοξενώντας 67.000 παιδιά προσχολικής ηλικίας, παραμένουν απλήρωτες επί 4 μήνες, καθώς διανύουμε τον τέταρτο μήνα και η πληρωμή θα πραγματοποιηθεί υπό κανονικές συνθήκες τον Ιανουάριο του 2022.

Στις ανωτέρω δομές απασχολούνται περίπου 18.000 εργαζόμενοι με πλήρη, στην πλειονότητά τους, απασχόληση. Οι ως άνω δομές μολονότι παρέχουν σημαντικό κοινωνικό έργο, καλύπτοντας μεγάλα κενά που δημιουργούνται από τις ελλείπεις ή και μηδαμινές παροχές των δομών της Πολιτείας, παραμένουν απλήρωτες για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, ενώ έχει ολοκληρωθεί η παροχή υπηρεσιών τους από την 1η Σεπτεμβρίου έως και σήμερα.

Μετά από δύο συνεχή lockdown τα προηγούμενα δύο χρόνια και με τις ιδιωτικές δομές κλειστές για μεγάλο χρονικό διάστημα, η καθυστέρηση των πληρωμών είναι, στην παρούσα συγκυρία, πλέον δυσβάσταχτη. Οι δομές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα και παρέχουν κοινωνική πολιτική στηρίζοντας το κράτος, παρά τις δικές μας πολλές προσπάθειες και συναντήσεις με τα συναρμόδια Υπουργεία, καθώς και με την ΕΕΤΑΑ (Φορέα Υλοποίησης του προγράμματος), δεν έχουν ακόμα πληρωθεί και δεν έχουν σαφή διαβεβαίωση για τον χρόνο εξόφλησης όλων των δεδουλευμένων τους με ό,τι αρνητικό αυτό συνεπάγεται για τον προγραμματισμό τους”.

Όπως εξηγούν οι ιδιωτικοί Βρεφονηπιακοί Σταθμοί που επιτελούν επί 50 ολόκληρα χρόνια κοινωνικό λειτούργημα και είναι κοιτίδες πολιτισμού σε κάθε γειτονιά και σε κάθε Δήμο, τείνουν να συρρικνωθούν ή και να αφανισθούν λόγω των προβληματικών νομοθετημάτων του Υπουργείου Εργασίας, καθώς:

  • Ο μη πιστοποιημένος ρόλος των «Νταντάδων της Γειτονιάς» σε συνδυασμό με την ίδρυση mini παιδικών σταθμών σε μεγάλες επιχειρήσεις, χωρίς όμως κτιριολογικές προδιαγραφές και πιστοποιήσεις, θα αποτελέσουν την αρχή του τέλους της λειτουργίας για τον θεσμοθετημένο, νομίμως αδειοδοτούμενο και συστηματικά ελεγχόμενο Βρεφονηπιακό Σταθμό.
  • Ο υπεύθυνος Παιδικής Προστασίας, ο οποίος θεσμοθετήθηκε και πρέπει να υπάρχει σε κάθε Βρεφονηπιακό Σταθμό, αφήνει νομικά ακάλυπτο κάθε ιδιοκτήτη και τον συνεργάτη του που έχει αυτόν τον ρόλο, σε κάθε επιβουλή ή κακή προαίρεση ενός πολίτη.
  • Το ηλεκτρονικό παρουσιολόγιο, νέα διαδικασία συνδεόμενη με το πρόγραμμα ΕΣΠΑ, θα δημιουργήσει επιπρόσθετες δυσλειτουργίες στην καθημερινότητα των Βρεφονηπιακών Σταθμών, η οποία είναι ήδη επιβαρυμένη από τα μέτρα για την πρόληψη της πανδημίας.
  • Επίσης, η φιλοσοφία του νέου προγράμματος ‘’Κυψέλη’’ ουσιαστικά τείνει να καταργήσει την ποικιλομορφία των παιδαγωγικών προσεγγίσεων και προγραμμάτων των Βρεφονηπιακών Σταθμών, αντικαθιστώντας αυτά με ένα ωρολόγιο πρόγραμμα, κοινό πανελληνίως.
  • Ακόμη, η ανυπαρξία διευκρινιστικών εγκυκλίων μετά το 2017, όσον αφορά λειτουργικά ζητήματα των Βρεφονηπιακών Σταθμών, προκαλεί αφενός τριβές με ελεγκτικούς φορείς και αφετέρου δίνει τη δυνατότητα σε εκείνους να ερμηνεύουν κατά περίπτωση το θεσμικό πλαίσιο.

Για όλους τους παραπάνω λόγους αποφασίσαν να προβούν οι Βρεφονηπιακοί Σταθμοί σε γενικευμένες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας σε όλη την Ελλάδα την Παρασκευή, 10 Δεκεμβρίου, προκειμένου να ενημερώσουν τους 67.000 ωφελούμενους γονείς και να κοινοποιήσουν προς κάθε αρμόδιο την αγωνία τους για την συνέχιση της λειτουργία των δομών τους.

Αντιδρά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών για τις νταντάδες της γειτονιάς

Πηγή dikaiologitika.gr