Αυτόνομο σύστημα θα ανιχνεύει φωτιές στο δάσος Σέιχ Σου πριν από το ανθρώπινο μάτι

(Φωτ.: EUROKINISSI)

Σύστημα ανίχνευσης θα τοποθετηθεί στο δάσος του Σέιχ Σου, που θα «βλέπει» τις φωτιές και μάλιστα θα εντοπίζει τον καπνό πριν ακόμη γίνει ορατός από το ανθρώπινο μάτι!

Με ένα αυτόνομο σύστημα ανίχνευσης πυρκαγιών ενισχύεται σημαντικά η αντιπυρική προστασία στο περιαστικό δάσος Σέιχ Σου της Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για ένα σύστημα το οποίο θα μπορεί να εντοπίσει εγκαίρως τη φωτιά ώστε να δίνεται άμεσα σήμα στην Πυροσβεστική για την έγκαιρη αντιμετώπισή της προτού αυτή επεκταθεί.

Το σύστημα ανίχνευσης θα τοποθετηθεί σε τέτοιο σημείο ώστε να μπορεί να «βλέπει» πάνω από τις κορυφές των δέντρων και να λειτουργεί ανεμπόδιστα, ενώ θα μπορεί να εντοπίσει τη φωτιά ανεξάρτητα αν είναι μέρα ή νύχτα, αλλά και ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες.

Οπτικοί και θερμικοί αισθητήρες θα «σαρώνουν» σε 24ωρη βάση μια έκταση μεγαλύτερη των 70 τετραγωνικών χιλιομέτρων στο περιαστικό δάσος Σέιχ Σου, προκειμένου να εντοπίζουν εγκαίρως τη φωτιά ή τον καπνό, ακόμη και προτού οι ενδείξεις αυτές να είναι ορατές με το ανθρώπινο μάτι.

Με την ανίχνευση σχετικού συμβάντος, το σύστημα θα δίνει στις πυροσβεστικές δυνάμεις το πιθανό στίγμα της εστίας της πυρκαγιάς, αποτυπωμένο σε χάρτη συντεταγμένων με ειδικό χρωματισμό για τη διευκόλυνση του χρήστη, χάρτη εδάφους με τις πιθανότητες έναρξης μιας πυρκαγιάς σε κάθε συγκεκριμένη περιοχή, την πιθανή κατεύθυνση της πυρκαγιάς, όπως επίσης και μετεωρολογικά δεδομένα που θα συγκεντρώνει ενσωματωμένος μετεωρολογικός σταθμός.

Παρακολούθηση από κεντρικό σταθμό ελέγχου

Η παρακολούθηση όλων των δεδομένων των ανιχνεύσεων του συστήματος θα γίνεται από τον κεντρικό σταθμό ελέγχου συγκέντρωσης δεδομένων και παρακολούθησης, που θα εγκατασταθεί σε χώρο που θα υποδείξει ο φορέας λειτουργίας του συστήματος.

Σύμφωνα με τις υπηρεσίες της Περιφέρειας, το έργο συνδυάζει σύγχρονες και καινοτόμες τεχνολογίες στο επίπεδο της πρόληψης, παρακολούθησης και έγκαιρης ανίχνευσης των δασικών πυρκαγιών, δεδομένου ότι η έγκαιρη προειδοποίηση σε περίπτωση πυρκαγιάς μειώνει τις καταστροφές και το κόστος συνολικής αντιμετώπισής της.

Την ανακήρυξη οριστικών αναδόχων του έργου, το οποίο χρηματοδοτείται από εθνικούς πόρους μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, υπέγραψε η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου. 

 

Αυτόνομο σύστημα θα ανιχνεύει φωτιές στο δάσος Σέιχ Σου πριν από το ανθρώπινο μάτι

Πηγή dikaiologitika.gr