Βιταμίνη D: Το μικρό λαχανικό – μύκητας που περιέχει την βιταμίνη του ήλιου μέχρι και 100%

Βιταμίνη D: Το μικρό λαχανικό - μύκητας που περιέχει την βιταμίνη του ήλιου μέχρι και 100%

Τα μανιτάρια, αποτελούν μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης D και άλλων απαραίτητων βιταμινών, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών Β6 και Β12.

Η βιταμίνη D συχνά αναφέρεται ως η «βιταμίνη του ηλίου» λόγω του γεγονότος ότι το δέρμα μας εκτίθεται φυσικά στην ηλιακή ακτινοβολία. Ωστόσο, είναι αναμενόμενο, κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών, πολλοί άνθρωποι να αντιμετωπίζουν ανεπάρκεια της συγκεκριμένης βιταμίνης λόγω της έλλειψης ακτίνων UV του ήλιου.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της ιστοσελίδας express.co.uk, Υπάρχουν πολλά τρόφιμα που αποτελούν εξαιρετική πηγή της βιταμίνης και οι ειδικοί ενθαρρύνουν να τα ενσωματώσουμε στη διατροφή μας τον χειμώνα που «θερίζουν» τα κρυολογήματα και η γρίπη.

Σύμφωνα με την ομάδα, η κατανάλωση μόνο οκτώ μανιταριών κάθε μέρα μπορεί να παρέχει «100%» της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης ενός ενήλικα. Επιπλέον, όπως επισημαίνει η ομάδα εμπειρογνωμόνων, τα μανιτάρια μπορούν να αποτελέσουν εξαιρετική πηγή για άτομα όλων των διατροφικών απαιτήσεων – συμπεριλαμβανομένων εκείνων που ακολουθούν χορτοφαγική ή vegan διατροφή, όπως αναφέρει δημοσίευμα της ιστοσελίδας express.co.uk.

Ο Dale Pinnock δήλωσε στο Express.co.uk για τους Βρετανούς:

«Ως έθνος, συνήθως περνάμε λιγότερο χρόνο έξω κατά τη διάρκεια των ψυχρότερων μηνών, πράγμα που σημαίνει λιγότερη έκθεση στο φως του ήλιου άρα και λιγότερης βιταμίνης D. Βέβαια, αυτό ισχύει για όλους τους ανθρώπους καθώς τον χειμώνα εκτιθέμεθα λιγότερο στον ήλιο και είμαστε και διαφορετικά ενδεδυμένοι, με αποτέλεσμα το δέρμα να είναι στη μεγαλύτερή του επιφάνεια καλυμμένο από ρούχα.

«Αν και η έρευνα δείχνει ότι το 45% των Βρετανών αισθάνονται ότι η βιταμίνη D είναι η πιο σημαντική ομάδα βιταμινών γι’ αυτούς, ένας στους πέντε δεν γνωρίζει πώς να επιτύχει τη λήψη της μόνο μέσω των τροφίμων».

Οργανικά κρέατα, λιπαρά ψάρια και γαλακτοκομικά με πλήρη λιπαρά και φυσικά το ταπεινό μανιτάρι, εμπεριέχουν βιταμίνη D. Τα μανιτάρια είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης D και άλλων απαραίτητων βιταμινών, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών Β6 και Β12. Είναι ένα εξαιρετικά λαχανικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μια σειρά από πιάτα. Χρησιμοποιείται, επίσης, αντί του κρέατος λόγω της υφής του και της γεύσης του για όσους ακολουθούν μια διατροφή χορτοφαγική.

Τα μανιτάρια που εκτίθενται στον ήλιο μπορούν να παρέχουν στον οργανισμό όση βιταμίνη D παρέχουν και τα συμπληρώματα, διαπίστωσε μια πρόσφατη μελέτη. Οι ερευνητές συνιστούν να βγάζουμε τα μανιτάρια από τη συσκευασία τους και τα αφήνουμε στον ήλιο για μισή ώρα πριν από την κατανάλωσή τους.

Όπως και το δέρμα μας, έτσι και τα μανιτάρια μετατρέπουν το υπεριώδες φως του ήλιου σε βιταμίνες και εξακολουθούν να το κάνουν ακόμη και μετά τη συγκομιδή τους.

Ποια είναι η διατροφική τους αξία;

Θεωρούνται εξαιρετική τροφή, καθώς περιέχουν αμελητέες ποσότητες λίπους και σακχάρων, αλλά σημαντικές ποσότητες φυτικών ινών. Οι πρωτεΐνες των μανιταριών, λόγω της παρουσίας όλων των απαραίτητων αμινοξέων, είναι υψηλής βιολογικής αξίας και συναγωνίζονται στην ποιότητα τις ζωικές πρωτεΐνες, χωρίς όμως τις τοξίνες, τα λίπη και τη χοληστερόλη που βρίσκονται σε αυτό, επομένως θεωρούνται ιδανικά για τους χορτοφάγους.Αποτελούν ακόμη, ιδανική επιλογή για όσους θέλουν να χάσουν βάρος, αφού περιέχουν ελάχιστες θερμίδες (13 θερμίδες ανά 100 γραμμ.). Το ελάχιστο νάτριο, τέλος, που βρίσκουμε σε αυτά, τα κάνει ιδιαίτερα αγαπητά σε όσους είναι υποχρεωμένοι να ακολουθούν διατροφή φτωχή σε αλάτι.

Δείτε το δημοσίευμα ΕΔΩ

Βιταμίνη D: Το μικρό λαχανικό - μύκητας που περιέχει την βιταμίνη του ήλιου μέχρι και 100%

Πηγή dikaiologitika.gr