Τουρκία: Νοικοκυριά σε κατάσταση απόγνωσης από την ακρίβεια – Στα Τάρταρα η λίρα

Τουρκία: Νοικοκυριά σε κατάσταση απόγνωσης από την ακρίβεια - Στα Τάρταρα η λίρα

Σε οικτρή κατάσταση βρίσκονται τα νοικοκυριά της Τουρκίας εξαιτίας του κύματος ακρίβειας που σαρώνει τη γειτονική χώρα, με αυξήσεις-φωτιά στα περισσότερα προϊόντα και αγαθά αλλά και στις υπηρεσίες.

Την ίδια ώρα η τουρκική λίρα υποχωρεί σε νέο ιστορικό χαμηλό μετά τις δηλώσειςι του Προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τα επιτόκια

Οι Τούρκοι έχουν περιέλθει σε δεινή οικονομική κατάσταση αδυνατώντας να καλύψουν ακόμα και τις πιο βασικές τους ανάγκες, ενώ μετά τις ελλείψεις στα φάρμακα υπάρχουν αναφορές στον αντιπολιτευόμενο Τύπο για ελλείψεις σε ηλιέλαιο και ζάχαρη κυρίως σε πρατήρια συναιτερισμών αγροτικών προϊόντων.

Ενδεικτική της δραματικής κατάστασης είναι η εικόνα με τις ουρές που σχηματίζονται καθημερινά σε πρατήρια που πωλούν ψωμί από κρατικούς φόρνους σε χαμηλότερες τιμές.

Σε νέο ιστορικό χαμηλό η λίρα

Η τουρκική λίρα υποχώρησε σε νέο ιστορικά χαμηλό επίπεδο σήμερα, Τετάρτη 17 Νοεμβρίου, μετά τη δήλωση Ερντογάν ότι θα συνεχίσει να μάχεται κατά των υψηλών επιτοκίων «έως το τέλος».

Η λίρα υποχώρησε κατά 1,5% σε ισοτιμία 10,565 λιρών ανά δολάριο, αυξάνοντας τις μεγάλες απώλειες που είχε μετά την πρόωρη και επικίνδυνη, σύμφωνα με τους αναλυτές, χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής. Το τουρκικό νόμισμα έχει υποχωρήσει σχεδόν κατά 30% από την αρχή του έτους.

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι θα άρει το βάρος των επιτοκίων από τους πολίτες, ενώ κάλεσε τις επιχειρήσεις να επενδύουν, να κάνουν προσλήψεις και να αυξάνουν τις εξαγωγές τους.

«Θα άρουμε αυτή τη μάστιγα των επιτοκίων από τις πλάτες του κόσμου. Ασφαλώς δεν μπορούμε να αφήσουμε τους πολίτες μας να συνθλιβούν από τα επιτόκια. Δεν μπορώ και δεν θα ακολουθήσω αυτό τον δρόμο με όσους υπερασπίζονται τα υψηλά επιτόκια» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Τουρκίας, μιλώντας σε βουλευτές του κόμματός του στην Εθνοσυνέλευση.

Μία ημέρα πριν τη συνεδρίαση της Κεντρικής Τράπεζας, η οποία αναμένεται να μειώσει ξανά τα επιτόκια, ο Ερντογάν επανέλαβε την ανορθόδοξη άποψή του ότι τα υψηλότερα επιτόκια είναι η αιτία του πληθωρισμού και αναρωτήθηκε γιατί οι επιχειρηματίες δεν πήραν δάνεια για να επενδύσουν, αφού τα επιτόκια μειώθηκαν τους τελευταίους μήνες.

Αναχωρώντας από την Αγκυρα, δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα θα αποφασίσει ανεξάρτητα για τα επιτόκια όταν συνεδριάσει αύριο, Πέμπτη, το μεσημέρι.

Τι λένε οι επενδυτές

Οι επενδυτές τα… μαζεύουν και φεύγουν από την Τουρκία τα τελευταία χρόνια και η τουρκική λίρα έχει με διαφορά τη χειρότερη επίδοση στις αναδυόμενες αγορές. Για τους επενδυτές, ο Ερντογάν, ο οποίος αυτοαποκαλείται από καιρό εχθρός των επιτοκίων, επηρεάζει τη νομισματική πολιτική με τις συχνές εκκλήσεις του για στήριξη και τις γρήγορες και συνεχείς αλλαγές των επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας.

H Κεντρική Τράπεζα, η οποία θεωρεί προσωρινές τις πιέσεις στις τιμές, πήγε αντίθετα στις προσδοκίες της αγοράς και μείωσε το βασικό επιτόκιό της κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες από τον Σεπτέμβριο, παρά το ότι ο πληθωρισμός σκαρφάλωσε σχεδόν στο 20%, προσφέροντας τη στήριξη που ζητούσε από καιρό ο Ερντογάν.

Μάλιστα, αναμένεται να μειώσει τα επιτόκια κατά μία ακόμη ποσοστιαία μονάδα στο 15% αύριο, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.

Η υποτίμηση της λίρας αυξάνει τον πληθωρισμό μέσω των υψηλότερων τιμών των εισαγωγών και παράλληλα αυξάνει τους κινδύνους χρεοκοπίας εταιρειών που έχουν τα δάνειά τους σε συνάλλαγμα. Η υποτίμηση της λίρας, σε συνδυασμό με τον πληθωρισμό που καλπάζει, έχει εξολοθρεύσει τα εισοδήματα των Τούρκων.

Τουρκία: Νοικοκυριά σε κατάσταση απόγνωσης από την ακρίβεια - Στα Τάρταρα η λίρα

Πηγή dikaiologitika.gr