Το «γεράκι της λιτότητας» Κρίστιαν Λίντνερ μια ανάσα από το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας

Το «γεράκι της λιτότητας» Κρίστιαν Λίντνερ μια ανάσα από το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία της διαμόρφωσης του νέου υπουργικού συμβουλίου στη Γερμανία, με τον Κρίστιαν Λίντνερ, τον επονομαζόμενο και «γεράκι της λιτότητας», να προαλείφεται για το υπουργείο Οικονομικών.

Με τις διαπραγματεύσεις για τη συγκρότηση του κυβερνητικού συνασπισμού-φανάρι μεταξύ των Σοσιαλδημοκρατικών, των Πρασίνων και των Φιλελευθέρων, ο αρχηγός των τελευταίων φαίνεται, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του γερμανικού περιοδικού Focus, να πετυχαίνει το διακηρυγμένο στόχο του να αναλάβει το κρίσιμο υπουργείο, παρά τις ενστάσεις επιφανών οικονομολόγων, όπως ο νομπελίστας Τζόζεφ Στίγκλιτς.

Η υποψήφια των Πρασίνων για την Καγκελαρία Αναλένα Μπέρμποκ φαίνεται ότι θα είναι η επόμενη υπουργός Εξωτερικών και ο συμπρόεδρός της, Ρόμπερτ Χάμπεκ θα αναλάβει ένα νέο υπερ-υπουργείο Οικονομίας, στο οποίο θα προστεθεί και η πολιτική για το Κλίμα. Ο κ. Χάμπεκ θα είναι και Αντικαγκελάριος.

Η νυν υπουργός Δικαιοσύνης Κριστίνε Λάμπρεχτ (SPD) φαίνεται ότι έχει σημαντικές πιθανότητες να παραμείνει στην κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι δεν είναι πλέον βουλευτής, αναλαμβάνοντας το υπουργείο Εσωτερικών.

Το υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αναλαμβάνει το στέλεχος του FDP Μίχαελ Τόιρερ, ενώ στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων παραμένει ο Χουμπέρτους Χάιλ (SPD). Η βουλευτής του FDP Μαρί-‘Αγκνες Στρακ-Τσίμερμαν προορίζεται για το υπουργείο ‘Αμυνας, ενώ στους Φιλελεύθερους θα δοθεί και το υπουργείο Δικαιοσύνης, με τον Φόλκερ Βίσινγκ ή τον Μάρκο Μπούσμαν.

Οι Πράσινοι αναμένεται να αναλάβουν το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο ενδέχεται να διευρυνθεί με αρμοδιότητες για το Περιβάλλον, με την Στέφι Γκρούνε, αλλά και το υπουργείο Οικογένειας, με την Κάτριν Γκέρινγκ-Έκαρτ.

Τέλος, το υπουργείο Αναπτυξιακής Βοήθειας θα ανατεθεί στην Μπέρμπελ Κόφλερ του SPD, ενώ προσωπάρχης της Καγκελαρίας θα είναι ο στενός συνεργάτης του Όλαφ Σολτς, Βόλφγκανγκ Σμιτ.

Το «γεράκι της λιτότητας» Κρίστιαν Λίντνερ μια ανάσα από το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας

Πηγή dikaiologitika.gr