Θεμιστοκλέους: «Δεν μυρίζει lockdown – Δεν υπάρχει απόφαση για ετήσιο εμβολιασμό κατά της Covid-19» (βίντεο)

Θεμιστοκλέους: «Δεν μυρίζει lockdown - Δεν υπάρχει απόφαση για ετήσιο εμβολιασμό κατά της Covid-19» (βίντεο)

Απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός γενικού lockdown στη χώρα μας ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Συγκεκριμένα,  ο κ. Μάριος Θεμιστοκλέους είπε χαρακτηριστικά πως «δεν μυρίζει lockdown, το ξεκαθάρισε και ο υπουργός Υγείας ότι δε θα πάμε σε lockdown. Ο καλύτερος τρόπος για να ισχυροποιήσουμε τη θέση μας απέναντι στην πανδημία είναι να εμβολιαστούμε. Έχουμε μια πίεση στο σύστημα υγείας που μέχρι στιγμής είναι διαχειρίσιμη».

Στη συνέχεια, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega, ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε πως «οι δείκτες που μας ανησυχούν περισσότερο είναι οι νοσηλείες και οι ΜΕΘ στα νοσοκομεία. Παρακολουθούμε την κατάσταση, ενισχύεται το ΕΣΥ, ενισχύεται και από τον ιδιωτικό τομέα με την επίταξη υπηρεσιών. Δεν είναι εύκολη η κατάσταση αλλά είναι διαχειρίσιμη», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι «μας απασχολεί και ο δείκτης των θανάτων, φυσικά. Ο τρόπος για να αντιμετωπιστεί αυτό είναι ο εμβολιασμός και εκεί θα πρέπει να εστιάσουμε. Φυσικά οι θάνατοι μας στεναχωρούν».

«Διορθωτικές κινήσεις ή μέτρα μέχρι τις γιορτές, χωρίς να συζητάμε για lockdown, μπορεί να υπάρξουν. Αλλά δε θα υπάρξουν γενικευμένα μέτρα lockdown. Η πανδημία είναι εδώ και δε θα φύγει με μαγικό τρόπο. Η μάσκα είναι υποχρεωτική στους κλειστούς χώρους και όπου εξωτερικά υπάρχει συνωστισμός», είπε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Σούπερ μάρκετ και υποχρεωτικότητα

«Τα σούπερ μάρκετ είναι ξεχωριστή κατηγορία» επισήμανε ο κ. Θεμιστοκλέους και συνέχισε λέγοντας: «είναι ελάχιστες οι δραστηριότητες στις οποίες μπορεί κάποιος να κινείται χωρίς τεστ. Δε είναι πιθανό να αλλάξει αυτή τη στιγμή ο τρόπος που πηγαίνουμε σούπερ μάρκετ, γιατί εξυπηρετεί πρώτες ανάγκες. Η υποχρεωτικότητα εμβολιασμού για συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες, ή ηλικιακές, δεν εξετάζονται αυτή τη στιγμή».

«Αυτή τη στιγμή το πιστοποιητικό εμβολιασμού ισχύει για όσους δεν ανήκουν στις ομάδες που ανακοινώσαμε για την 3η δόση. Για τα άτομα στις ηλικίες που προχωράμε με την 3η δόση, υπήρχε ισχυρή σύσταση. Θα υπάρξουν διευκρινιστικές οδηγίες σε ό,τι αφορά στη νόσηση και την αναμνηστική δόση», εξήγησε ο ίδιος σχετικά με το ισχύει για το πιστοποιητικό εμβολιασμού και την 3η δόση.

«Νοσηλεύονται και πεθαίνουν ανεμβολίαστοι»

Στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο μίλησε και ο διευθυντής του Μικροβιολογικού στο ΑΤΤΙΚΟΝ, και αντιπρόεδρος της Επιτροπής Λοιμώξεων, Σπύρος Πουρνάρας.

«Η εφημερία ήταν πιεσμένη, έχουμε κάθε μέρα περισσότερους ασθενείς με κορωνοϊό να εισάγονται. Αντέχει ακόμα το σύστημα, αλλά υπάρχει επιβάρυνση. Οι περισσότεροι είναι ανεμβολίαστοι, όπως και σε όλη την Ελλάδα. Οι μη εμβολιασμένοι πεθαίνουν κατά πολύ περισσότερο, η αναλογία είναι 95 με 5, σε σχέση με τους εμβολιασμένους», είπε ο κ. Πουρνάρας.

«Δεν τίθεται θέμα για την προστασία που δίνει το εμβόλιο. Δισεκατομμύρια έχουν εμβολιαστεί και έχουν προστατευθεί από το εμβόλιο. Από αυτούς που δεν έχουν εμβολιαστεί, είναι μια σκληρή ομάδα που δε θα πειστεί, και αυτοί που φοβούνται. Στους δεύτερους απευθυνόμαστε», σχολίασε ο κ. Θεμιστοκλέους.

«Δεν έχει αποφασιστεί αν θα κάνουμε κάθε χρόνο το εμβόλιο, πιστεύω ότι μέχρι την επόμενη άνοιξη θα έχουμε αυτή την πληροφορία», σημείωσε κλείνοντας ο κ. Θεμιστοκλέους.

Θεμιστοκλέους: «Δεν μυρίζει lockdown - Δεν υπάρχει απόφαση για ετήσιο εμβολιασμό κατά της Covid-19» (βίντεο)

Πηγή dikaiologitika.gr