Τα εύκολα passwords που δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε

Τα εύκολα passwords που δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε

Κακόβουλοι αναζητούν μόνιμα την απόκτηση πρόσβασης στα προσωπικά δεδομένα των χρηστών.

Συνεχείς εκκλήσεις κάνουν ειδικοί και εταιρείες που ασχολούνται με την προστασία ηλεκτρονικής ασφάλειας για να βάζουμε σύνθετους κωδικούς για πρόσβαση στους υπολογιστές και τις online υπηρεσίες. Σε καμία περίπτωση δεν προτείνουν κωδικούς με αριθμούς ή ονόματα που σχετίζονται με την προσωπική μας ζωή (ημερομηνίες γενεθλίων, ονόματα συντρόφων-παιδιών-κατοικίδιων κ.α.) ή εύκολων στην απομνημόνευση κωδικών όπως «123456», «qwerty» κ.α.

Παρόλα αυτά και παρά την δημοσιότητα που παίρνει σε σχεδόν καθημερινή βάση η δράση των χάκερ σε όλο τον κόσμο όπως φαίνεται πολλοί είναι εκείνοι που εξακολουθούν να μην προφυλάσσονται και συνεχίζουν να χρησιμοποιούν εύκολα στον εντοπισμό τους passwords.

Πλατφόρμα NordPass

Η πλατφόρμα παροχής υπηρεσιών passwords NordPass στην ετήσια έκθεση της αναφέρει ότι πολύ μεγάλος αριθμός χρηστών υπολογιστών εξακολουθεί να χρησιμοποιεί εύκολους κωδικούς όπως το όνομα τους, την ομάδα που υποστηρίζουν, την μάρκα του αυτοκινήτου τους, το αγαπημένο τους συγκρότημα κ.α. κωδικούς που ακόμη και αν κάποιος δεν γνωρίζει τον χρήστη προσωπικά για να τους ξέρει είναι σχετικά εύκολο να τους ανακαλύψει. Η έκθεση αναφέρει και γενικευμένη χρήση απλών κωδικών όπως το «123456», «qwerty» που κάνουν την ζωή των χάκερ πολύ εύκολη. Το «123456» το χρησιμοποιούν αυτή τη στιγμή περισσότεροι από 100 εκατ. χρήστες υπολογιστών στον κόσμο. Το «12345» το χρησιμοποιούν περίπου 33 εκατ. χρήστες κα το «123456789» περίπου 46 εκατ. χρήστες.

Οι υπηρεσίες όπως η NordPass κάνουν διαχείριση των passwords των πελατών τους και υπόσχονται ότι τα αλλάζουν εκείνες μόνες τους συχνά και ο χρήστης δεν έχει να ασχολείται με αυτά και να πρέπει να θυμάται πολλούς κωδικούς κλπ. αλλά έχει αυτόματα πρόσβαση στον υπολογιστή και τις υπηρεσίες που θέλει. Φυσικά αν κάποιος χάκερ καταφέρει να αποκτήσει πρόσβαση σε μια τέτοια εταιρεία θα αποκτήσει ένα πραγματικό θησαυρό.

Είναι μεν αναγκαίο να χρησιμοποιούμε σύνθετους και δύσκολους στην ανίχνευση κωδικούς αλλά από την άλλη με τόσους κωδικούς που είμαστε υποχρεωμένοι να χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητα μας τους οποίους πρέπει μάλιστα να αλλάζουμε συχνά το πράγμα περιπλέκεται και έτσι προτιμούν πολλοί την εύκολη αλλά επικίνδυνη λύση του να χρησιμοποιούν απλούς κωδικούς τους οποίους διατηρούν μόνιμα.

Τα εύκολα passwords που δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε

Πηγή dikaiologitika.gr

Tags: