Πότε «κλειδώνουν» οι αποφάσεις για το κοινωνικό μέρισμα

Πότε «κλειδώνουν» οι αποφάσεις για το κοινωνικό μέρισμα

Χωρίς αναφορές σε πρόσθετες παροχές και κοινωνικό μέρισμα κατατέθηκε την Παρασκευή στη Βουλή ο προϋπολογισμός του 2022

Μπορεί στο υπουργείο Οικονομικών να έχουν καταστήσει σαφές ότι τα Δημόσια Οικονομικά δεν επιτρέπουν αυτή την περίοδο επιπλέον παροχές, παρόλα αυτά ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο πρόσθετων παρεμβάσεων προκειμένου να αντιμετωπιστεί το κύμα ακρίβειας που φέρνουν οι ανατιμήσεις στη τιμή της ενέργειας.

Τίποτα από όλα αυτά, βέβαια, δεν αναφέρονται στον προϋπολογισμό, καθώς είναι αποφάσεις οι οποίες θα ληφθούν το επόμενο χρονικά διάστημα, ανάλογα με την πορεία της οικονομίας και τις εξελίξεις στην πανδημία και την ακρίβεια.

H «δίδυμη κρίση» θα κρίνει τι θα συμβεί με το μέρισμα

Σχετικά με την πιθανότητα να διανεμηθεί μέρισμα στις γιορτές των Χριστουγέννων, ο υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας είχε αναφέρει σε συνέντευξή του την Τετάρτη πως οι προτεραιότητες της κυβέρνησης διαμορφώνονται βάσει της έντασης και της έκτασης της ενεργειακής και της υγειονομικής κρίσης.

Είχε υπογραμμίσει, μάλιστα, πως αυτή η «δίδυμη κρίση» περιορίζει τις δυνατότητες για άλλες παρεμβάσεις, επισημαίνοντας, ωστόσο, πως θα υπάρξει συζήτηση με τον πρωθυπουργό στις αρχές Δεκεμβρίου.

Με βάση την εκτέλεση του προϋπολογισμού αλλά και εφόσον δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος, θα κατευθυνθεί στις προτεραιότητες της κυβέρνησης το επόμενο δίμηνο.

Σημειώνεται πως βασική αιτία για την φειδωλή πολιτική είναι το βαθύτατο έλλειμμα, ως αποτέλεσμα της πανδημίας. Ο προϋπολογισμός θα προβλέπει πρωτογενές έλλειμμα 14 δισ. ευρώ ή το 8% του ΑΕΠ, ακόμα υψηλότερα δηλαδή από το 7,4% του ΑΕΠ που προέβλεπε το προσχέδιο. Η εκτόξευση του ελλείμματος για το 2021, οδηγεί σε έλλειμμα και το 2022 με την πρόβλεψη να είναι στο 1% του ΑΕΠ.

Πότε «κλειδώνουν» οι αποφάσεις για το κοινωνικό μέρισμα

Πηγή dikaiologitika.gr