Πώς έγινε το ατύχημα με το F-16 στην Ανδραβίδα, με το εκτινασσόμενο κάθισμα εγκατέλειψε ο πιλότος

eurokinissi

Ενεργοποιώντας το εκτινασσόμενο κάθισμα, στην τρίτη εντολή του πύργου ελέγχου σώθηκε ο πιλότος της Πολεμικής Αεροπορίας που εγκατέλειψε την Πέμπτη το F-16 στην Ανδραβίδα.

Ο χειριστής επιχείρησε επανειλημμένως να προσγειωθεί στον διάδρομο της Ανδραβίδας σε συνθήκες πολύ χαμηλής ορατότητας και ενώ ο διάδρομος δεν φαινόταν όλος, σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Κατά την τελευταία απόπειρά του κι ενώ είχε σχεδόν ακουμπήσει, το αεροσκάφος παρουσίασε κλίση, με τάση να βγει εκτός διαδρόμου. Ο πύργος ελέγχου έδωσε εντολή για εγκατάλειψη και την τρίτη φορά που έδωσε τέτοια εντολή, ο χειριστής έκανε την εγκατάλειψη, ενεργοποιώντας το εκτινασσόμενο κάθισμα.

«Ευτυχώς ο χειριστής έκανε την εγκατάλειψη» ανέφερε ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος μιλώντας στη Βουλή, γιατί -όπως ανέφερε- «από αυτό το πολύ χαμηλό ύψος, σχεδόν από το ύψος του εδάφους, το να εκτιναχθείς με το κάθισμα εγκυμονεί σοβαρό τραυματισμό ή και χειρότερα».

Ο υπουργός Άμυνας, κατέληξε «το έμψυχο δυναμικό της Πολεμικής Αεροπορίας είναι πιο πολύτιμο από τα υλικά μέσα». Επισήμανε επίσης ότι ο χειριστής μεταφέρθηκε για προληπτικούς λόγους στο ΓΝΑ, αλλά είναι σώος και καλά. «Το έμψυχο δυναμικό της ΠΑ κρίνεται ότι είναι πιο πολύτιμο από τα υλικά από τα μέσα. Επομένως, η απώλεια ενός πιλότου είναι απώλεια αφόρητη, ανυπολόγιστη, κι ευτυχώς χθες αποφεύχθηκε» κατέληξε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

 

Πώς έγινε το ατύχημα με το F-16 στην Ανδραβίδα, με το εκτινασσόμενο κάθισμα εγκατέλειψε ο πιλότος

Πηγή dikaiologitika.gr