Ο Nord Stream 2 «φούσκωσε» τις διεθνείς τιμές του φυσικού αερίου

Ο Nord Stream 2 «φούσκωσε» τις διεθνείς τιμές του φυσικού αερίου

Νέα άνοδο σημειώνουν σήμερα τα συμβόλαια φυσικού αερίου στην Ευρώπη, την ώρα που φουντώνουν οι φήμες για προσωρινή αναστολή πιστοποίησης του αγωγού Nord Stream 2

Η ευρωπαϊκή τιμή αναφοράς, το ολλανδικό TTF (Title Transfer Facility), κατέγραψε άνοδο 9,6% στα 87,6 ευρώ η μεγαβατώρα (MWh). Από τον περασμένο Απρίλιο η τιμή του φυσικού αερίου έχει αυξηθεί κατά 370%.

Σύμφωνα με τη γερμανική ρυθμιστική αρχή, ο Nord Stream 2, ο οποίος στοχεύει να προμηθεύει φυσικό αέριο την Ευρώπη, μέσω ενός υποθαλάσσιου αγωγού που εκτείνεται από τη Ρωσία στη Γερμανία, δεν κατάφερε να οργανώσει έναν φορέα εκμετάλλευσης αναγνωρισμένο από τη γερμανική νομοθεσία.

«Η διαδικασία πιστοποίησης παραμένει σε αναστολή έως ότου ολοκληρωθεί η μεταφορά των βασικών περιουσιακών στοιχείων και του ανθρώπινου δυναμικού στη θυγατρική», αναφέρεται σε ανακοίνωσή της και στη συνέχεια τονίζεται πως «η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύων θα μπορέσει να ελέγξει τα έγγραφα της θυγατρικής ως νέα αιτούσα». 

Ο Nord Stream 2 θα μπορεί στη συνέχεια να συνεχίσει τη διαδικασία πιστοποίησης εντός του υπολοίπου της τετράμηνης περιόδου που προβλέπει ο νόμος, να καταρτίσει σχέδιο απόφασης και όπως προβλέπει το δίκαιο της εσωτερικής αγοράς, να το υποβάλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για σχολιασμό.

Οι χαμηλές εισροές από τη Ρωσία είναι μια από τις αιτίες που έχουν πυροδοτήσει την ενεργειακή κρίση στην ΕΕ. Οι βασικές αιτίες είναι οι εξής:

  • Η ανάκαμψη της ζήτησης προϊόντων μετά την άρση των lockdown της πανδημίας ήταν πέραν των αναμενόμενων ισχυρή και απότομη.
  • Έτσι για την παραγωγή τους απαιτήθηκαν μεγαλύτερες ποσότητες ενέργειας με αποτέλεσμα την άνοδο των τιμών.
  • Η μεγάλη ενεργειακή εξάρτηση της ΕΕ από φυσικό αέριο που παράγεται από τη ρωσική Gazprom. Εν προκειμένω η διένεξη Μόσχας – Βρυξελλών για τη λειτουργία του νέου αγωγού Nord Stream 2 είχε σαν αποτέλεσμα τον περιορισμό της παροχής περισσότερων ποσοτήτων αερίου από τους άλλους αγωγούς που ελέγχει η Ρωσία.
  • Η εκτίναξη των τιμών των δικαιωμάτων εκπομπών αέριων ρύπων.
  • Η στρατηγική της μετάβασης της ΕΕ σε «πράσινες» και φθηνότερες μορφές ενέργειας έπρεπε να είχε εκκινήσει πριν από χρόνια. Η ενεργειακή μετάβαση κινείται χωρίς να έχουν εξασφαλιστεί οι απαραίτητες υποδομές για την αποθήκευση ενέργειας.
Ο Nord Stream 2 «φούσκωσε» τις διεθνείς τιμές του φυσικού αερίου

Πηγή dikaiologitika.gr