Ο Νίκος Ανδρουλάκης στο Dnews: Ούτε να λοξοκοιτάμε προς τον κ. Τσίπρα, ούτε προς τον κ. Μητσοτάκη

Ο Νίκος Ανδρουλάκης στο Dnews: Ούτε να λοξοκοιτάμε προς τον κ. Τσίπρα, ούτε προς τον κ. Μητσοτάκη

Ο Νίκος Ανδρουλάκης διαμηνύει πως ξέρει τι πρέπει να γίνει για να μην επαναληφθούν λάθη «που μας πλήγωσαν στο παρελθόν και έδιωξαν τον κόσμο από το ΠΑΣΟΚ»

Για την ανάγκη επανεκκίνησης «μετά από μια δεκαετία τέλματος και ανισοτήτων που μεγαλώνουν», το όραμά του για τη χώρα, αλλά και το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης με ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ μιλά στο DNews ο Νίκος Ανδρουλάκης, υποψήφιος για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ.

Επισημαίνοντας το πόσο επίκαιρες παραμένουν οι αρχές της σοσιαλδημοκρατίας – στο πλαίσιο και της τρέχουσας υγειονομικής κρίσης – ο Νίκος Ανδρουλάκης εμφανίζεται αισιόδοξος πως οι πολίτες θα «αγκαλιάσουν» τις επερχόμενες εκλογές της 5η και 12ης Δεκεμβρίου. «Είναι ώρα να γίνουμε κίνημα λαού, που θα στεγάσει και θα εκφράσει τις αγωνίες όσων είναι μαζί μας, αλλά και όσων αναζητούν πολιτικό σπίτι», υπογραμμίζει μεταξύ άλλων. 

Η απώλεια της Φώφης Γεννηματά συγκλόνισε όλους τους Έλληνες ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης. Ποια είναι πιστεύετε η παρακαταθήκη της; Θα καταφέρετε να διατηρήσετε το πνεύμα ενότητας μέχρι τις εκλογές;

Η απρόσμενη απώλεια της Προέδρου, Φώφης Γεννηματά, αλλά και η γενναία στάση της απέναντι στην ασθένειά της, ευαισθητοποίησαν μεγάλο μέρος της κοινωνίας και θύμισαν ότι η ανθρωπιά μπορεί να συνυπάρχει με την πολιτική. Η Γεννηματά ήταν πολιτικός που αναζητούσε τη συναίνεση στα μεγάλα ζητήματα και κατάφερε να ανασυγκροτήσει την Παράταξη σε πολύ δύσκολους καιρούς. Είναι η ώρα να σταθούμε όλοι οι υποψήφιοι στο ύψος των περιστάσεων και να δώσουμε έναν αγώνα που θα τιμά την ιστορία μας, τον δημοκρατικό κόσμο αλλά και την παρακαταθήκη της, μετατρέποντας τις επικείμενες εκλογές από μια εσωκομματική διαδικασία σε ένα κεντρικό πολιτικό γεγονός. 

Στις 12 Δεκεμβρίου εκλέγεστε αρχηγός, τι θα αλλάξει;

Η πρώτη πράξη της ανανέωσης θα έχει τη σφραγίδα των πολιτών στην κάλπη της 5ης & 12ης Δεκέμβρη. Η δεύτερη πράξη θα είναι το κάλεσμα σε όλους αυτούς να χτίσουμε μαζί το κόμμα από κάτω προς τα πάνω, με στελέχη που θα είναι οργανικό κομμάτι της κοινωνίας, που θα μιλούν για αυτήν και όχι εξ ονόματός της. Όταν ένα κόμμα αγκαλιάζει την κοινωνία και δεν ενδίδει στον παραγοντισμό, τότε γίνεται αξιόμαχο στις εκλογές και αξιόπιστο πολιτικά. Άλλωστε, δεν με δεσμεύουν μικρά και μεγάλα συμφέροντα και ξέρω τι πρέπει να γίνει για να μην επαναληφθούν λάθη που μας πλήγωσαν στο παρελθόν και έδιωξαν τον κόσμο από το ΠΑΣΟΚ.

Και ποιο είναι το όραμά σας για τη χώρα;

Είμαι ένας περήφανος Σοσιαλδημοκράτης, που πιστεύω ότι η πατρίδα μου χρειάζεται μια επανεκκίνηση μετά από μια δεκαετία τέλματος και ανισοτήτων που μεγαλώνουν. Θέλουμε μια παραγωγική και ανθεκτική οικονομία, πέρα από τη “μονοκαλλιέργεια” του τουρισμού, που θα βασίζεται στις εξαγωγές, τη διαφοροποίηση, τις δικτυώσεις, τα νέα επαγγέλματα. Μια οικονομία με την προστιθέμενη αξία τη γνώσης, της τεχνολογίας και των ανθρώπων του τόπου μας θα δημιουργήσει καλοπληρωμένες δουλειές που με τη σειρά τους θα χρηματοδοτήσουν ένα ισχυρό και ενδυναμωτικό κοινωνικό κράτος. Με την πράσινη μετάβαση που παράλληλα με τις προσπάθειες για απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα θα διασφαλίσει ότι δε θα είναι οι πολίτες που θα πληρώσουν το κόστος προστατεύοντάς τους από την ενεργειακή φτώχεια και επιδεικνύοντας ιδιαίτερη μέριμνα στην επανακατάρτιση των εργαζομένων που οι θέσεις εργασίας τους βρίσκονται σε ρυπογόνους τομείς της οικονομίας. Με πατριωτικό ρεαλισμό στα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής, με άξονα μια νέα ειδική σχέση της ΕΕ με την Τουρκία και αυξημένο κύρος της χώρας μας στην ευρωπαϊκή προοπτική των Βαλκανίων.

Πιστεύετε ότι θα συμμετάσχει ο κόσμος στις εκλογές;

Από την επαφή μου με τον κόσμο στις περιοδείες, βλέπω ένα υψηλό ενδιαφέρον από τα μέλη και τους φίλους μας. Αυτό το ενδιαφέρον εδράζεται στο ότι πάρα πολλοί Έλληνες είναι αυτή τη στιγμή πολιτικά άστεγοι. Βλέπουν ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να αντιμετωπίσει ούτε την πανδημία ούτε την οικονομική κρίση, από την άλλη όμως δεν εμπιστεύονται τον ΣΥΡΙΖΑ. Ταυτόχρονα ο περήφανος κόσμος της παράταξης δεν θέλει να παραμείνουμε ένα κόμμα χαμηλών προσδοκιών, ούτε ένα κόμμα στελεχών. Είναι ώρα να γίνουμε κίνημα λαού, που θα στεγάσει και θα εκφράσει τις αγωνίες όσων είναι μαζί μας, αλλά και όσων αναζητούν πολιτικό σπίτι.

Παραμένει πάντα επίκαιρη η Σοσιαλδημοκρατία και τι συμβολίζει για εσάς;

Η κρίση της πανδημίας ανέδειξε το πόσο επίκαιρες είναι ακόμα και σήμερα οι αρχές και οι αξίες της σοσιαλδημοκρατίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Οι πολίτες συνειδητοποίησαν ότι μόνο το ισχυρό κοινωνικό κράτος και ένα αποτελεσματικό πλέγμα δημόσιων πολιτικών ιδιαίτερα στους τομείς της υγείας και της παιδείας μπορούν να προστατέψουν την κοινωνία, την οικονομία αλλά και το μέλλον των νεότερων γενεών από παγκόσμιες προκλήσεις και απειλές. Η σύγχρονη σοσιαλδημοκρατία σήμερα οφείλει να αναλάβει ηγεμονικό ρόλο στην προσπάθεια όχι μόνο για τον εξανθρωπισμό της παγκοσμιοποίησης, αλλά και το νέο προσανατολισμό της. Για μία πράσινη μετάβαση με έναν κοινωνικά δίκαιο τρόπο, έναν ψηφιακό μετασχηματισμό που δε θα αφήνει κανέναν πίσω, για μια δημοκρατία υψηλής συμμετοχής και λογοδοσίας. Για ένα δίκαιο κλιμακωτό φορολογικό σύστημα, με τον πλούτο να φορολογείται εκεί που παράγεται και όχι σε φορολογικούς παραδείσους.

Και μετά τις εκλογές με ποιον;

Οποιαδήποτε συζήτηση για συγκυβερνήσεις βάσει των δημοσκοπικών δεδομένων και όχι βάσει της πραγματικής, λαϊκής ετυμηγορίας, περιφρονεί τον ελληνικό λαό. Είμαι υποψήφιος γιατί μπορώ να μεγαλώσω τη Δημοκρατική Παράταξη και να γίνει αυτή ξανά ο κύριος εκφραστής των προοδευτικών πολιτών της χώρας. Στόχος μου δεν είναι ούτε να λοξοκοιτάμε προς τον κ. Τσίπρα, ούτε προς τον κ. Μητσοτάκη. Αντιθέτως στόχος μου είναι ένα κόμμα κοντά στην κοινωνία, με ένα σύγχρονο προγραμματικό λόγο, που θα προχωρά αυτόνομο, δεν θα ετεροκαθορίζεται, δεν θα επιστρέφει κάθε λίγο και λιγάκι στο χθες, αλλά θα κοιτάζει μπροστά. Έτσι θα πάρουμε ένα ισχυρό διψήφιο ποσοστό και θα ανατρέψουμε τον άγονο και αδιέξοδο για τη χώρα δικομματισμό.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης στο Dnews: Ούτε να λοξοκοιτάμε προς τον κ. Τσίπρα, ούτε προς τον κ. Μητσοτάκη

Πηγή dikaiologitika.gr