Ο Λουκασένκο απειλεί την Ευρώπη με κλείσιμο της στρόφιγγας φυσικού αερίου

Ο Λουκασένκο απειλεί την Ευρώπη με κλείσιμο της στρόφιγγας φυσικού αερίου

Με κλείσιμο της… κάνουλας του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη απειλεί ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Οι απειλές του κ. Αλεξάντερ Λουκασένκο ήρθαν ως συνέχεια των προειδοποιησεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για επιβολή νέων κυρώσεων προς τη Λευκορωσία, εξ αφορμής της «υβριδικής επίθεσης» στα σύνορα με την Πολωνία

Το ζήτημα της νέας μεταναστευτικής κρίσης, η οποία έχει μετατοπιστεί για την ώρα στα βόρεια της ΕΕ, έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση των κοινοτικών αξιωματούχων, οι οποίοι έχουν ήδη συζητήσει περαιτέρω κυρώσεις προς το Μινσκ.

«Πρέπει να απαντήσουμε»

«Εάν μας επιβάλουν πρόσθετες κυρώσεις… πρέπει να απαντήσουμε» δήλωσε από την πλευρά του, σήμερα, ο ηγέτης της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο. «Θερμαίνουμε την Ευρώπη και αυτοί μας απειλούν» είπε, αναφερόμενος στον ρωσικό αγωγό φυσικού αερίου που διέρχεται από τη Λευκορωσία και καταλήγει στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Και τι θα γίνει αν σταματήσουμε τις προμήθειες φυσικού αερίου;», αναρωτήθηκε. «Θα συνιστούσα στην πολωνική ηγεσία, τους Λιθουανούς και άλλους να σκεφτούν πριν μιλήσουν», συνέχισε.

Φόβοι για νέες αναταράξεις

Οι δηλώσεις Λουκασένκο έρχονται σε μια περίοδο όπου η ενεργειακή επάρκεια φυσικού αερίου προκαλεί αναταράξεις στις αγορές της Ευρώπης, με πολλούς να δείχνουν τη Ρωσία πίσω από ένα γεωπολιτικό, ενεργειακό παιχνίδι.

Η τιμή του φυσικού αερίου μπορεί να έχει μειωθεί, παραμένει ωστόσο πέντε φορές υψηλότερη σε σύγκριση με πέρυσι, ενώ μόλις τη Δευτέρα ξεκίνησε ο ανεφοδιασμός των αποθηκών φυσικού αερίου σε Γερμανία και Ολλανδία από την Gazprom.

Έρχονται νέες κυρώσεις από την ΕΕ

Νωρίτερα, σήμερα, διπλωματικοι αξιωματούχοι δήλωνα στο Reuters πως «περισσότερες κυρώσεις της ΕΕ θα μπορούσαν να επιβληθούν στη Λευκορωσία από την ερχόμενη Δευτέρα

Από την ίδια πηγή, σημειώνεται πως εξετάζεται το ενδεχόμενο να επιβληθούν κυρώσεις στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας της Λευκορωσίας, Μινσκ, σε μια προσπάθεια να σταματήσουν οι διεθνείς αεροπορικές εταιρείες που μεταφέρουν μετανάστες να προσγειώνονται εκεί.

Ο Λουκασένκο απειλεί την Ευρώπη με κλείσιμο της στρόφιγγας φυσικού αερίου

Πηγή dikaiologitika.gr