Ο φόβος του lockdown σκεπάζει την Ευρώπη, γιατί η Ελλάδα λέει «ΟΧΙ» στην επιστροφή του 13033

Ο φόβος του lockdown σκεπάζει την Ευρώπη, γιατί η Ελλάδα λέει «ΟΧΙ» στην επιστροφή του 13033

Διασωληνωμένοι είναι σταθερά πάνω από 550, οι θάνατοι σημειώνουν νέα άνοδο ενώ η Αυστρία είναι η πρώτη χώρα της Ε.Ε. που ανακοίνωσε ολικό lockdown για 20 μέρες. Σιγά σιγά όλο και συχνότερα ακούγεται το καθολικό lockdown ωστόσο, η κυβέρνηση δεν θέλει με τίποτα την επιστροφή του 13033.

Η Γερμανία κάνει σκέψεις για καθολικό lockdown ενώ φαίνεται πως η πανδημία έχει ξεφύγει σε πολλές χώρες. Ο φόβος ενός lockdown και της επιστροφής του 13033 έχει επιστρέψει παρόλο που η κυβέρνηση κόβει κάθε συζήτηση για πιθανό lockdown. 

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τις προηγούμενες μέρες τόνισε σε συνέντευξή στο ΙΤV ότι «Έχουμε μια αυστηρή πολιτική, αλλά δεν θα πάμε όσο μακριά όσο η Αυστρία, με την επιβολή ενός πλήρους lockdown σε μη εμβολιασμένους πολίτες».

Χτες ανακοινώθηκαν νέοι περιορισμοί και πλέον οι μόνοι κλειστοί χώροι που μπορούν να εισέρχονται είναι σούπερ μάρκετ, φαρμακεία και φούρνοι. Με την πίεση που δέχεται το ΕΣΥ, όλο και περισσότεροι επιστήμονες ζητούν lockdown και επιστροφή του 13033 ωστόσο η κυβέρνηση, τουλάχιστον προς ώρας το αρνείται κατηγορηματικά.

Τονίζει σε όλους τους τόνους ότι πλέον όπλο κατά της πανδημίας υπάρχει, έχουν πρόσβαση όλοι οι πολίτες συνεπώς, δεν υπάρχει λόγος να κλείσει η οικονομία για τρίτη φορά.

Lockdown για να κερδίσουμε χρόνο

Lockdown για να κερδίσουμε χρόνο ζητά ο καθηγητής Εντατικής Θεραπείας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος. Μιλώντας στον Σκάι, τόνισε ότι πρέπει να αυξήσουμε τον εμβολιασμό με οποιονδήποτε τρόπο και ότι θα βοηθούσε ένα lockdown για να κερδίσουμε χρόνο.

Όπως εξήγησε, «το να έχουμε 200.000 νέα ραντεβού για εμβόλια σε 15 μέρες, σημαίνει ότι θέλουμε 4-5 μήνες με αυτό το ρυθμό για να φτάσουμε σε ένα ποσοστό που θα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την επιδημία. Παράλληλα, θα πρέπει να επικαιροποιούμε με αναμνηστική δόση την ανοσία στους πολλούς που έχουν ήδη εμβολιαστεί».

Ενδεικτικό τις τραγικής κατάστασης που επικρατεί είναι πως χθες Τετάρτη, έσπασε ακόμα ένα «τραγικό ορόσημο». Συγκεκριμένα, από την εμφάνιση του κοροναιού στη χώρα μας έως και σήμερα έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 17.000 συνάνθρωποί μας, με τον ρυθμό αύξησής τους τις τελευταίες ημέρες να ανατρέπει ακόμα και τις πιο δυσοίωνες προβλέψεις.

Ξεκάθαρο ΟΧΙ της κυβέρνησης

«Η οικονομία και η κοινωνία δεν θα ξανακλείσουν», τόνισε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης κατά την σημερινή ενημέρωση για τα νέα μέτρα. 

Ο κ. Πλεύρης είπε ότι άνω του 85% είναι ανεμβολίαστοι στις ΜΕΘ, ενώ το ίδιο ποσοστό υπάρχει και στους θανάτους. Το ΕΣΥ πιέζεται, ειδικά στις περιοχές που η εμβολιαστική κάλυψη είναι μικρότερη.

Τόνισε πως «το ΕΣΥ αντέχει, είναι σταθερό. Έχει διατεθεί το σύνολο των κλινών ΜΕΘ από τον ιδιωτικό τομέα που είναι κενές.

«Το έχουμε ενισχύσει με άνω των 12 χιλιάδων επικουρικό προσωπικό, 2.000 μόνιμους γιατρούς και 2.000 επικουρικούς γιατρούς».

Στις περιοχές που υπάρχει ένταση του κοροναϊού υπάρχουν πάνω από 700 απλές κλίνες διαθέσιμες από τον ιδιωτικό τομέα.

«Υπάρχει συμφωνία με τον ιδιωτικό τομέα και στην Αττική, όταν χρειαστούμε να έχουμε αντίστοιχες κλίνες», υπογράμμισε ο υπουργός. «Από σήμερα ενεργοποιήθηκε η επίταξη των υπηρεσιών των ιδιωτών γιατρών. Υπήρξε το τελευταίο διάστημα προσέλευση ιδιωτών γιατρών σε συνεργασία με τους Ιατρικούς Συλλόγους», επισήμανε ο κ. Πλεύρης. Αν κριθεί απαραίτητο, αυτό το μέτρο θα επεκταθεί.

Ο φόβος του lockdown σκεπάζει την Ευρώπη, γιατί η Ελλάδα λέει «ΟΧΙ» στην επιστροφή του 13033

Πηγή dikaiologitika.gr