Νέα πρόκληση Ερντογάν, «η Τουρκία αγοράζει 4ο γεωτρύπανο»

intime

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προανήγγειλε την αγορά τέταρτου γεωτρύπανου, συνεχίζοντας τις προκλήσεις της γειτονικής χώρας.

«Όλοι γνωρίζουμε τις δυνατότητες και τη στρατηγική σημασία των θαλασσών. Όλος ο κόσμος γνωρίζει ότι ειδικά το τελευταίο διάστημα, ως Τουρκία, έχουμε δείξει ξεκάθαρα την αποφασιστικότητά μας να διεκδικήσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στις θάλασσες και πρωτίστως στην ανατολική Μεσόγειο», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Ερντογάν.

Νέες προκλήσεις και απειλές Τσελίκ – «Τα όσα κάνουν οι Έλληνες θα φέρουν de facto αποτελέσματα»

Γεμάτη με προκλήσεις και απειλές κατά της Ελλάδας ήταν η συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας, Ομέρ Τσελίκ.

Ο εκπρόσωπος του κόμματος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ισχυρίστηκε πως η χώρα μας ακολουθεί επιθετική πολιτική σε βάρος της Τουρκίας και ότι είναι αυτή που αποφεύγει τον διάλογο μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας.

«Ο οπλισμός νησιών είναι παράνομος. Και οι δύο πλευρές από νομικής πλευράς έχουμε δικαιώματα. Ωστόσο, ζητάμε να καθίσουμε στο τραπέζι με την Ελλάδα», ισχυρίστηκε.

«Η Ελλάδα ακολουθεί μια επιθετική πολιτική. Οι Έλληνες πολιτικοί, πρέπει να γνωρίζει ο ελληνικός λαός, δημιουργούν εντάσεις στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο για να ξεπεράσουν τις εσωτερικές πολιτικές αντιξοότητες και να διαχειριστούν ορισμένες πιέσεις που δέχονται. Παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις μας, αυτή η επιμονή τους θα φέρει de facto αποτελέσματα. Αυτό που κάνουν είναι να ξοδεύουν τα μέσα και τα λεφτά του ελληνικού λαού. Έχουμε δίκιο και επίσης όλα τα μέσα για να το αποδείξουμε ότι έχουμε δίκιο και από νομικής απόψεως, αλλά και στο πεδίο της μάχης».

Μάλιστα, στο στόχαστρό του βρέθηκε και ο Ελληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. «Ο κ. Μητσοτάκης, όταν συναντιέται με διάφορους ηγέτες, δεν μιλά για κανένα θέμα της Ελλάδας, παρά μόνο κάνει παράπονα και λέει ψέματα για την Τουρκία», είπε ο εκπρόσωπος του ΑΚΡ, σύμφωνα με τη «Sabah». Στο ίδιο πλαίσιο συνέχισε: «Η Ελλάδα δεν θέλει το διάλογο, διαρκώς βρίσκει αφορμές για να ξεφύγει».

Ακόμη, ο κ. Τσελίκ αναφέρθηκε και στο προσφυγικό, για το οποίο είπε: «Οι Ελληνες εμβολίζουν συνεχώς βάρκες με πρόσφυγες. Και σε αυτό λένε ψέματα. Τους αφήνει (τους πρόσφυγες) να πεθάνουν. Εμείς είμαστε πάντα εδώ, αν οι Ελληνες θέλουν διάλογο, γιατί είμαστε χώρα που στηρίζει τη διπλωματία».

Στη συνέντευξη Τύπου ο κ. Τσελίκ επιτέθηκε και στη Γαλλία εκφράζοντας την ενόχληση της Τουρκίας για την παρουσία Ελλάδας και Κύπρου στη διάσκεψη για τη Λιβύη, στο Παρίσι. Οπως είπε, ήταν λάθος η πρόσκληση Αθήνας και Λευκωσίας «σε αυτήν τη σύνοδο κορυφής».

Σημειώνεται πως η Αγκυρα επιχείρησε να υποβαθμίσει τη Σύνοδο, στέλνοντας ως εκπρόσωπο της κυβέρνησης τον Τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών, την ώρα που οι άλλες χώρες έστελναν τους ηγέτες τους.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τσελίκ χαρακτήρισε «σκανδαλώδεις» τις δηλώσεις του Εμανουέλ Μακρόν περί απομάκρυνσης των ξένων στρατευμάτων από τη Λιβύη.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Γάλλος πρόεδρος «στηρίζει ολόκληρη την εξωτερική του πολιτική στην εχθρότητα προς την Τουρκία. Πάει ο πρόεδρός μας (Ερντογάν) στην Αφρική για διεθνείς συναντήσεις, γράφουν “τι κάνει ο Ερντογάν στην Αφρική;”. Η θεώρηση ότι η Τουρκία είναι ξένη στρατιωτική δύναμη εκεί είναι σκόπιμη».

Νέα πρόκληση Ερντογάν, «η Τουρκία αγοράζει 4ο γεωτρύπανο»

Πηγή dikaiologitika.gr