Μονοκλωνικά αντισώματα: Ξεκινά η χορήγησή τους, οι «πρώτοι» δικαιούχοι

pexels

Την Παρασκευή 26 Νοεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσει η χορήγηση των μονοκλωνικών αντισωμάτων, σε 10 (αρχικά) νοσοκομεία, σε όλες τις υγειονομικές περιφέρειες.

Ανάμεσα στα νοσοκομεία είναι το ΑΧΕΠΑ και το νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης, όπως αναφέρει το OPEN και για αυτό ετοιμάζεται πλατφόρμα στην ΗΔΙΚΑ, μέσω της οποίας οι θεράποντες γιατροί θα υποβάλλουν τις αιτήσεις. Πάντως, τον τελικό λόγο θα έχει ειδική επιτροπή.

Δικαιούχοι της θεραπείας, θα είναι άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, όπως μεταμοσχευμένοι, με νεφρική ανεπάρκεια και καρκινοπαθείς.

Πριν από 15 ημέρες περίπου, η Ελλάδα παρέλαβε τις πρώτες παρτίδες δόσεων του φαρμάκου των εταιρειών Regeneron-Roche κατά του κορονοϊού, βασισμένο σε μονοκλωνικά αντισώματα.

Συγκεκριμένα, παρελήφθησαν 2.000 δόσεις του εν λόγω φαρμάκου, από το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ), στο πλαίσιο της συμμετοχής της Ελλάδας στο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (σύμβαση SANTE-C3-2020-091) για την προμήθεια της νέας θεραπείας.

Το φάρμακο διατίθεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα από το ΙΦΕΤ, ενώ έχει αποθηκευτεί με ασφάλεια σε ειδικά διαμορφωμένες υποδομές του Ινστιτούτου.

Στόχος της θεραπείας είναι η αποτροπή της επιδείνωσης της νόσου. H χορήγησή της θεραπείας στους νοσούντες θα πραγματοποιείται βάσει κριτηρίων που αναμένεται να προσδιοριστούν από τους αρμόδιους φορείς.

Τέλος, το ΙΦΕΤ θα ακολουθήσει τις υποδείξεις του υπουργείου Υγείας για την αποτελεσματική διανομή και παράδοση των δόσεων.

Μονοκλωνικά αντισώματα: Ξεκινά η χορήγησή τους, οι «πρώτοι» δικαιούχοι

Πηγή dikaiologitika.gr