Κορονοϊός: «100 νεκροί ημερησίως έως τα Χριστούγεννα» – «Ανάγκη για περισσότερα μέτρα στα σούπερ μάρκετ»

Κορονοϊός: «100 νεκροί ημερησίως έως τα Χριστούγεννα» - «Ανάγκη για περισσότερα μέτρα στα σούπερ μάρκετ»

Ανήσυχοι εμφανίζονται οι ειδικοί με την κατακόρυφη αύξηση των νεκρών από το κορονοϊό, ενώ προειδοποιούν πως η κορύφωση του τέταρτου κύματος της πανδημίας εκκρεμεί

«Θα δούμε και μεγαλύτερα νούμερα, ειδικά από τις ΜΕΘ τις επόμενες εβδομάδες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πνευμονολόγος Νίκος Τζανάκης, σχολιάζοντας τα τελευταία στοιχεία που παρουσίασε ο ΕΟΔΥ.

Μιλώντας στο ΣΚΑΙ, σημείωσε πως «περιμέναμε τα (χθεσινά) νούμερα προς το τέλος του μήνα, ήρθαν λίγο νωρίτερα, αυτό σημαίνει ότι η πανδημία είναι εν εξελίξει και με μεγαλύτερη ένταση απ ό,τι νομίζαμε».  

«Θα δούμε προς τις 10 Δεκεμβρίου νούμερο μεταξύ 670 και 730 διασωληνωμένων και οι θάνατοι θα συνεχίζουν να δίνουν υψηλό νούμερα, παίζουν τα νούμερα αυτά των 100 θανάτων μέχρι τις 20 με 25 Δεκεμβρίου. Ελπίζω να είναι λίγες φόρες που θα πάμε σε τριψήφιο».

Ο Νίκος Τζανάκης επισήμανε, παράλληλα, πως «πέρυσι αυτή την εβδομάδα από 21 έως 28 Νοεμβρίου 2020 είδαμε πέντε φόρες πάνω από 100 θανάτους με το παλιό στέλεχος με την κοινωνία σε λοκντάουν… Αυτό ήδη από 10 Νοεμβρίου, σήμερα βλέπουμε παρόμοια ή αρκετά μικρότερα νούμερα, με την κοινωνία ανοιχτή με το στέλεχος Δέλτα και με τα εμβόλια». 

«Το καθολικό lockdown δεν είναι αποτελεσματικό»

Ο πνευμονολόγος υπογράμμισε πως υπάρχει το «καλό» σενάριο «να επιπεδώνεται η καμπύλη των κρουσμάτων αυτή την εβδομάδα, άντε έως τις 5 Δεκεμβρίου – 10 Δεκεμβρίου, και μετά να αρχίσουν να φθίνουν, αλλά η καμπύλη των ΜΕΘ και των θανάτων θα κάνει 2 με 3 εβδομάδες να επιπεδωθεί». 

Εξήγησε, παράλληλα, πως το καθολικό απαγορευτικό δεν έχει αποτελεσματικότητα, αλλά αυτή τη στιγμή ενδεχομένως μάλιστα να επισύρει και βλαβερή συνέπεια, «γιατί θα κλειστούμε μέσα στα σπίτια μας και στην ουσία θα διαρρεύσουμε τον ιό ενδοοικογενειακά». 

Αντιπρότεινε, αντίθετα, στοχευμένα μέτρα, όπως από αυτά που έχουν ήδη ληφθεί: το κυκλικό ωράριο, η υποχρεωτική 3η δόση για θωράκιση στον οργανισμό στους άνω των 60 κλπ. 

«Κανείς εμβολιασμένος με τρίτη δόση δε νοσηλεύεται»

Από την πλευρά του ο πνευμονολόγος Στέλιος Λουκίδης – μιλώντας και εκείνος στο ΣΚΑΙ – επισήμανε πως «σε μέρη με ιδιαίτερο συγχρωτισμό, όπως στα σουπερμάρκετ πρέπει να υπάρξει υψηλότερη προστασία και καλή εφαρμογή της μάσκας». 

Σύμφωνα με τον καθηγητή, είναι πολύ σημαντικό το ότι «45.000 με 50.000 κάθε μέρα κάνουν 3η δόση και το επόμενο δίμηνο θα έχουμε σημαντικό αριθμό ανθρώπων που θα μπουν στην τρίτη δόση».

Όπως εξήγησε, άλλωστε, «από τους νοσηλευόμενους που έχουμε που είναι εμβολιασμένοι δεν υπάρχει κανένας με 3η δόση, η δεύτερη μέση δόση όσων εμβολιάζονται νοσηλεύονται είναι κοντά στο Μάρτιο υπάρχει χρονικό διάστημα 7 με 8 μήνες».

Το ποσοστό, σημείωσε, είναι 75% εμβολιασμένοι – 25% ανεμβολίαστοι νοσηλευόμενοι σε απλές κλίνες COVID, ενώ 82% – 18% είναι η αντίστοιχη αναλογία σε ΜΕΘ COVID.

Κορονοϊός: «100 νεκροί ημερησίως έως τα Χριστούγεννα» - «Ανάγκη για περισσότερα μέτρα στα σούπερ μάρκετ»

Πηγή dikaiologitika.gr