Καθολικός υποχρεωτικός εμβολιασμός: Ποιοι είναι υπέρ, ποιοι τον αποκλείουν και ποιοι τον εφαρμόζουν ήδη

eurokinissi

Το τέταρτο κύμα της πανδημίας επελαύνει σε Ελλάδα και Ευρώπη και κάποιοι έχουν ήδη σκεφτεί τα πιο δραστικά μέτρα, όπως τον καθολικό υποχρεωτικό εμβολιασμό.

Ο Νοέμβρης του 2021 είναι ο μήνας που το τέταρτο κύμα της πανδημίας έκανε πικ στην Ελλάδα, όπως και στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, επαναφέροντας μέτρα που είχαν πριν το καλοκαίρι εγκαταλειφθεί.

Μαζί με τα μέτρα και με δεδομένο ότι ο εμβολιασμός δεν βρίσκεται στα επίπεδα που θα ήθελαν οι αρχές παρά σε ελάχιστες χώρες, το εμβόλιο γίνεται υποχρεωτικό για μια σειρά εργαζόμενους, ενώ σε κάποιες χώρες όπως η Αυστρία πάρθηκε η απόφαση για καθολικό υποχρεωτικό εμβολιασμό.

Ποιοι έχουν ταχθεί υπέρ του καθολικού υποχρεωτικού εμβολιασμού στην Ελλάδα

Στις 10 Νοεμβρίου ο Διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Ευαγγελισμού, Γιώργος Μπουλμπασάκος, δήλωνε: «Πρώτο βήμα, η επέκταση υποχρεωτικότητας εμβολιασμού. Θα πρέπει να εξετάσουμε μέσω της επιτροπής βιοηθικής και τον υποχρεωτικό καθολικό εμβολιασμό. Αυτό είναι το καθοριστικό βήμα, αλλά ας ξεκινήσουμε τουλάχιστον με επέκταση της υποχρεωτικότητας».

Από τον Ιούνιο κιόλας έχει τοποθετηθεί ο Διευθυντής της ΜΕΘ του Νοσοκομείου Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη, Νίκος Καπραβέλος: «Για να μπει ένα τέλος με την πανδημία απαιτείται ένας καθολικός υποχρεωτικός εμβολιασμός σε όλους τους ανθρώπους ακόμα και στα παιδιά. Παράλληλα, σημείωσε πως από την στιγμή που το νοσοκομείο μετατρέπεται για μία νόσο αποδιοργανώνεται με αποτέλεσμα την ακύρωση χειρουργείων και άλλων».

Η άποψη των συνταγματολόγων

Ο άλλοτε υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών, Αντώνης Μανιτάκης, ερωτώμενος σχετικά με το ενδεχόμενο καθολικού υποχρεωτικού εμβολιασμού, ανέφερε «Ο υποχρεωτικός, καθολικός εμβολιασμός όλου του πληθυσμού, χωρίς εξαιρέσεις και παρά την αντίθετη θέληση του εμβολιαζόμενου μπορεί να επιβληθεί μόνο σε αυταρχικά καθεστώτα, καθώς θίγει την σωματική και ψυχική ακεραιότητα ενός προσώπου και προσβάλει τη θεμελιώδη αρχή της προστασίας της προσωπικότητας και της ατομικής ελευθερίας, ενώ εγκυμονεί κινδύνους για την παραβίαση της ιδιωτικής ζωής του».

Από την πλευρά του ο συνταγματολόγος Χαράλαμπος Τσιλιώτης, έχει τοποθετηθεί λέγοντας πως «η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού είναι Συνταγματική και υπό προϋποθέσεις συνταγματικά επιβεβλημένη. Παράλληλα το χαρακτήρισε «έσχατο μέσο» και πως ακόμα και αν επιβάλλονταν, θα έπρεπε να προβλέπονται εξαιρέσεις για λόγους υγείας και διαπιστωμένες περιπτώσεις.

Δεν αφήνει περιθώρια η κυβέρνηση

Κατηγορηματικά αρνητική εμφανίζεται η ελληνική κυβέρνηση, σε κάθε τέτοιο ενδεχόμενο καθολικής υποχρεωτθικότητας. Οι υπουργοί μάλιστα δεν μπαίνουν καν στη συγκεκριμένη κουβέντα, καθώς αρνούνται να ταχθούν υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα αλλά και στις Ένοπλες Δυνάμεις.
Γιώργος Γεραπετρίδης, Γιάννης Οικονόμου, Θανάσης Πλεύρης και Μάκης Βορίδης έχουν σε αρκετές περιπτώσεις ταχθεί κατά της επέκτασης της υποχρεωτικότητας.

Καθολικός υποχρεωτικός εμβολιασμός: Ποιοι είναι υπέρ, ποιοι τον αποκλείουν και ποιοι τον εφαρμόζουν ήδη

Πηγή dikaiologitika.gr