Και η Σλοβακία στο «παιχνίδι» των νέων μέτρων για τους ανεμβολίαστους

pexels

Τα νοσοκομεία στη Σλοβακία βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση λόγω της αύξησης των κρουσμάτων νέου κορονοϊού και η κυβέρνηση θα αποφασίσει την Πέμπτη αν θα επιβάλει περιορισμούς που θα αφορούν τους ανεμβολίαστους πολίτες, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Εντουαρντ Χέγκερ.

Η Σλοβακία, μια χώρα 5,5 εκατομμυρίων κατοίκων, καταγράφει καθημερινά περίπου 6.500 νέα κρούσματα. Το υπουργείο Υγείας γνωστοποίησε ότι πλέον υπάρχουν διαθέσιμες στα νοσοκομεία μόνο 20 κλίνες με αναπνευστήρες.

«Η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι κρίσιμη» τόνισε ο Χέγκερ μιλώντας σε δημοσιογράφους. «Πρέπει να ενισχύσουμε σημαντικά (τους περιορισμούς) για τις επόμενες τρεις εβδομάδες ώστε να αντιμετωπιστεί η κατάσταση στα νοσοκομεία».

Ο Χέγκερ είπε ότι η κυβέρνηση συμφώνησε να προτείνει μέτρα, τα οποία θα εγκριθούν την Πέμπτη. Με βάση αυτά, μόνο οι εμβολιασμένοι θα επιτρέπεται να συμμετέχουν σε μεγάλες εκδηλώσεις.

Παράλληλα, θα καθοριστούν νέοι κανόνες για διαγνωστικούς ελέγχους στους χώρους εργασίας. Μεταξύ άλλων θα περιοριστεί το δικαίωμα εισόδου σε καταστήματα και υπηρεσίες, σε αθλητικούς χώρους, κέντρα ευεξίας και ξενοδοχεία για όσους δεν έχουν κάνει το εμβόλιο και για όσους ανάρρωσαν από την Covid-19 πριν από έξι και πλέον μήνες.

Η Σλοβακία είναι μια από τις ευρωπαϊκές χώρες με πολύ χαμηλό ποσοστό εμβολιασμένων: μόλις το 45% του πληθυσμού, ενώ ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι στο 64,9%, σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Προληψης Ασθενειών (ECDC). Από την αρχή της πανδημίας έχουν καταγραφεί 13.644 θάνατοι, οι 46 εκ των οποίων το τελευταίο 24ωρο.

Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι οι νοσηλείες αυξήθηκαν σήμερα κατά 225, κάτι που σημαίνει ότι 2.862 άνθρωποι έχουν εισαχθεί σε νοσοκομεία με Covid-19.

Και η Σλοβακία στο «παιχνίδι» των νέων μέτρων για τους ανεμβολίαστους

Πηγή dikaiologitika.gr