Η μετάλλαξη της Μποτσουάνα «γκρεμίζει» τα Χρηματιστήρια – Βουτιά 3% στην Αθήνα

Η μετάλλαξη της Μποτσουάνα «γκρεμίζει» τα Χρηματιστήρια - Βουτιά 3% στην Αθήνα

Με βουτιά που ξεπερνά το 3% ξεκίνησε η συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών σήμερα, καθώς η νέα μετάλλαξη του κορονοϊού SARS-CoV-2 ρίχνει βαριά τη σκιά της πάνω από τις αγορές.

Είναι ενδεικτικό ότι η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έγραψε νωρίτερα σήμερα στο Twitter ότι η ΕΕ σκοπεύει να σταματήσει τις αεροπορικές αφίξεις από την ευρύτερη περιοχή της νότιας Αφρικής, ώστε να αντιμετωπίσει την εξάπλωση της νέας παραλλαγής της Covid-19.

Μάλιστα, πολλές χώρες, όπως η Γερμανία, η Βρετανία, η Τσεχία, το Ισραήλ, η Ιταλία κ.ά., ανακοίνωσαν ήδη μέτρα για τα ταξίδια από τη νότια Αφρική, ενώ είναι δεδομένο ότι θα ακολουθήσουν και άλλες κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Η νέα παραλλαγή του κορωνοϊού προκαλεί ανησυχία λόγω του μεγάλου αριθμού μεταλλάξεων και της ταχείας εξάπλωσής της. Είναι ενδεικτικό ότι η Μεγάλη Βρετανία ανακοίνωσε ότι το νέο στέλεχος του κορωνοϊού που εξαπλώνεται στη νότια Αφρική θεωρείται από τους επιστήμονες το πιο σημαντικό που έχει εντοπιστεί μέχρι στιγμής και ως εκ τούτου χρειάζεται να εξακριβωθεί αν καθιστά ή όχι αναποτελεσματικά τα εμβόλια.

Τα διεθνή χρηματιστήρια

Μεγάλη πτώση καταγράφουν σήμερα οι τιμές των μετοχών και του πετρελαίου, ενώ οι τιμές των ομολόγων αυξάνονται, αφού η μετάλλαξη της Μποτσουάνα ώθησε τους επενδυτές στην ασφάλεια των ομολόγων, του γεν και του δολαρίου.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών Stoxx 600 σημείωνε απώλειες 3,3% λίγο μετά το άνοιγμα της αγοράς, με τη σημερινή συνεδρίαση να αναμένεται η χειρότερη εδώ και πάνω από ένα έτος.

Οι ασιατικές μετοχές κατέγραψαν τη μεγαλύτερη πτώση τριών μηνών, με τον δείκτη MSCI για την περιοχή (εκτός της Ιαπωνίας) να υποχωρεί 2%.

H τιμή των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης για το αμερικανικό πετρέλαιο υποχωρούσαν κατά 3%, κάτω από τα 75 δολάρια το βαρέλι, εν μέσω φόβων για μείωση της ζήτησης.

Οι αποδόσεις των ομολόγων, οι οποίες κινούνται αντίθετα με τις τιμές τους, σημείωναν σημαντική πτώση. Η απόδοση των 10ετών ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου υποχωρούσε 8 μονάδες βάσης στο 1,5618%.

Πηγή dikaiologitika.gr