Η μετάλλαξη Όμικρον ίσως είναι «η παραλλαγή που φοβόμασταν», λέει επιστημονικός σύμβουλος της Κομισιόν

(Φωτ.: EPA / PHILIPP GUELLAND)

Είναι τελικά η μετάλλαξη Όμικρον αυτή που θα «ψαλιδίσει» τις ελπίδες για καταπολέμηση της πανδημίας κορονοϊού; Ο Πίτερ Πιοτ, μια εξέχουσα προσωπικότητα στον τομέα της ιολογίας, δίνει απαντήσεις.

Ο Πίτερ Πιοτ είναι ένας από τους επιστήμονες που ανακάλυψαν τον ιό Ebola και βρίσκεται -ως επιστημονικός σύμβουλος- στο πλευρό της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ο κορυφαίος ιολόγος, μιλώντας στην Καθημερινή, λέει χαρακτηριστικά ότι «προτιμώ να κατηγορηθούμε ότι υπερβάλαμε παρά ότι αργοπορήσαμε να αντιδράσουμε».

Επισημαίνει παράλληλα ότι η μετάλλαξη Όμικρον μπορεί να είναι «η παραλλαγή που φοβόμασταν» αλλά υποστηρίζει ότι ακόμη είναι νωρίς για οριστικά συμπεράσματα μιας και θα χρειαστούν «κάποιες εβδομάδες για να σιγουρευτούμε».

Επίσης, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας πως εάν η μετάλλαξη Όμικρον δεν ανταποκρίνεται στα εμβόλια, «τότε έχουμε σοβαρό πρόβλημα».

Εάν επαληθευτεί αυτό το αρνητικό σενάριο, εκτιμά ότι θα χρειαστούν περίπου τρεις μήνες για να βγουν τα εμβόλια «δεύτερης γενιάς» για τον κορονοϊό που θα είναι αποτελεσματικά απέναντι στη νέα παραλλαγή.

Η μετάλλαξη Όμικρον ίσως είναι «η παραλλαγή που φοβόμασταν», λέει επιστημονικός σύμβουλος της Κομισιόν

Πηγή dikaiologitika.gr