«Η μετάλλαξη Όμικρον απειλεί τη διεθνή κοινότητα», τι λένε οι υπουργοί Υγείας της G7

ΑΠΕ - ΜΠΕ

Η μετάλλαξη Όμικρον είναι πολύ μεταδοτική και απαιτεί «επείγουσα δράση», προειδοποιούν οι υπουργοί Υγείας των G7, μετά από έκτακτη σύνοδο που συγκάλεσε το Λονδίνο.

«Η διεθνής κοινότητα είναι αντιμέτωπη με την απειλή μιας νέας, πολύ μεταδοτικής παραλλαγής του κορονοϊού, που απαιτεί επείγουσα δράση» εκτίμησαν οι υπουργοί σε ένα κοινό ανακοινωθέν, που εκδόθηκε μετά τη σύνοδο.

Οι υπουργοί χαιρέτισαν την υποδειγματική εργασία της Νότιας Αφρικής, η οποία εντόπισε την παραλλαγή και προειδοποίησε τις άλλες χώρες, ενώ εξέφρασαν τη λύπη τους για τους περιορισμούς που αποφάσισαν άλλες χώρες με στόχο τη Νότια Αφρική.

«Οι χώρες της G7 αναγνώρισαν τη στρατηγική σύνδεση να διασφαλιστεί η πρόσβαση στα εμβόλια», προετοιμάζοντας τις χώρες να λάβουν δόσεις, παρέχοντας «επιχειρησιακή βοήθεια, δίνοντας συνέχεια στις δεσμεύσεις μας στον τομέα των δωρεών, στον αγώνα κατά της παραπληροφόρησης για τα εμβόλια, και υποστηρίζοντας την έρευνα και την ανάπτυξη».

Παράλληλα, δεσμεύονται «να συνεχίσουν να εργάζονται σε στενή συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τους διεθνείς εταίρους, προκειμένου να μοιραστούν τις πληροφορίες και να παρακολουθήσουν την Όμικρον. Οι υπουργοί δεσμεύονται να συνέλθουν εκ νέου τον Δεκέμβριο», καταλήγουν στην ανακοίνωσή τους οι υπουργοί Υγείας της G7.

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός επιδημιολόγος και σύμβουλος του Λευκού Οίκου Άντονι Φάουτσι δήλωσε σε συνέντευξή του στο CBS ότι ο Covid-19 «μάλλον δεν θα εξαφανιστεί ποτέ», ενώ επέμεινε ότι η ανθρωπότητα θα πρέπει «να ζήσει με αυτό».

Παράλληλα, τόνισε ότι άλλες ασθένειες, όπως η ευλογιά, εξαφανίστηκαν μετά από μια «πολύ, πολύ, πολύ εντατική καμπάνια εμβολιασμού», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

«Η μετάλλαξη Όμικρον απειλεί τη διεθνή κοινότητα», τι λένε οι υπουργοί Υγείας της G7

Πηγή dikaiologitika.gr