Η Eurostat καταρρίπτει το μύθο του «τεμπέλη» Έλληνα – Πόσο δουλέψαμε περισσότερο το 2021

(Φωτ.: Intime)

Άλλο ένα επίσημο στοιχείο έρχεται να καταρρίψει το «μύθο», που καλλιεργήθηκε στην Ευρώπη τα χρόνια της κρίσης, για τους Έλληνες που «είναι τεμπέληδες».

Πιο «δουλευταράδες» στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι οι Έλληνες, όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία έκθεσης της Eurostat, που δόθηκε σήμερα (15/11) στη δημοσιότητα. Οι Έλληνες δούλεψαν περισσότερο το β’ τρίμηνο 2021, και ακόμη περισσότερες ώρες εργάστηκαν οι Ελληνίδες!

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Eurostat, οι εργαζόμενοι ηλικίας μεταξύ 20 – 64 ετών στην ΕΕ εργάστηκαν συνολικά κατά 3,% (περισσότερες ώρες) στην κύρια εργασία τους σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2021.

Οι αυξήσεις καταγράφηκαν στα περισσότερα κράτη μέλη. Όμως, η μεγαλύτερη αύξηση στον όγκο των πραγματικών ωρών εργασίας παρατηρήθηκε στην Ελλάδα (+18,0%). Αντίθετα, οι εργαζόμενοι σε έξι κράτη μέλη εργάζονταν λιγότερες ώρες στην κύρια εργασία τους κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2021. Η μείωση κυμαινόταν μεταξύ -0,2% (στο Λουξεμβούργο) έως -3,6% (στο Βέλγιο).

Οι πληροφορίες σχετικά με τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη του ωραρίου εργασίας παρέχουν προοπτική στις εισροές εργατικού δυναμικού υπό το πρίσμα της συνεχιζόμενης πανδημίας κορονοϊού. Κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης, η αγορά εργασίας επηρεάστηκε από τα μέτρα που έλαβαν τα κράτη μέλη της ΕΕ για τον περιορισμό της εξάπλωσης του COVID-19. Ορισμένα από αυτά τα μέτρα είχαν είτε άμεση είτε έμμεση επίδραση στον αριθμό των ωρών εργασίας των εργαζομένων.

Στιγμιότυπο οθόνης 2021 11 15 152853

Αύξηση στις ώρες εργασίας των γυναικών

Σε επίπεδο ΕΕ, οι συνολικές πραγματικές ώρες εργασίας των γυναικών αυξήθηκαν ελαφρώς περισσότερο (+3,3%) από τις συνολικές πραγματικές ώρες εργασίας των ανδρών (+2,7%).

Η υψηλότερη αύξηση των ωρών εργασίας για τις γυναίκες από ό,τι για τους άνδρες αντικατοπτρίστηκε στα περισσότερα κράτη μέλη. Ορισμένες χώρες ωστόσο ξεχώρισαν με μια αρκετά έντονη διαφορά μεταξύ των δύο φύλων. Στην Ελλάδα, για παράδειγμα, οι πραγματικές ώρες εργασίας των γυναικών στην κύρια εργασία τους αυξήθηκαν κατά 23,9%, ενώ οι ώρες εργασίας των ανδρών αυξήθηκαν κατά 14,5%.

Η Eurostat καταρρίπτει το μύθο του «τεμπέλη» Έλληνα - Πόσο δουλέψαμε περισσότερο το 2021

Πηγή dikaiologitika.gr