Επίσημη παραδοχή για νέα παρενέργεια στο εμβόλιο της Johnson & Johnson

Επίσημη παραδοχή για νέα παρενέργεια στο εμβόλιο της Johnson & Johnson

Ποια είναι η σπάνια παρενέργεια που συνδέεται με το εμβόλιο της Johnson & Jonhson

To εμβόλιο της Johnson & Johnson ενάντια στον κορονοϊό είναι πιθανό να συνδέεται με σπάνια κρούσματα φλεγμονής στη σπονδυλική στήλη, ανακοίνωσε την Πέμπτη ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων.

Ο ΕΜΑ διευκρίνισε πάντως ότι μέχρι στιγμής δεν έχει επιβεβαιωθεί αιτιακή σχέση, αν και η συγκεκριμένη πάθηση είχε οδηγήσει στην προσωρινή διακοπή των αρχικών κλινικών δοκιμών τόσο για το εμβόλιο της J&J όσο και για το εμβόλιο της AstraZeneca – το οποίο βασίζεται στην ίδια τεχνολογία ιικού φορέα.

Η σοβαρή νευρολογική πάθηση ονομάζεται εγκάρσια μυελίτιδα. Πρόκειται για φλεγμονή της σπονδυλικής στήλης, που μπορεί να προκαλέσει αδυναμία και μούδιασμα των άκρων, ακράτεια και επεισόδια υπέρτασης.

Η σοβαρή πάθηση σχετίζεται, παράλληλα, με φλεγμονή οργάνων όπως η καρδιά, οι πνεύμονες, οι νεφροί, ο εγκέφαλος, το δέρμα, τα μάτια ή το πεπτικό σύστημα.

Η ανακοίνωση για πιθανή σχέση της πάθησης με το εμβόλιο της J&J περιλαμβάνεται στην τελευταία ενημέρωση του ΕΜΑ για την ασφάλεια όλων των εμβολίων Covid-19.

Check out our latest updates on the safety of all #COVID19vaccines authorised in the ??: ✔️Comirnaty: https://t.co/VDp12htR3T ✔️COVID-19 Vaccine Janssen: https://t.co/t3ZPsHnspr ✔️Spikevax: https://t.co/2a69mjpWHb ✔️Vaxzevria: https://t.co/0gm3bwZ2wr#SafetyOfVaccines pic.twitter.com/M5oI6PoSmE — EU Medicines Agency (@EMA_News) November 11, 2021

Όπως ανακοίνωσε ο ΕΜΑ, μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για πιθανή σχέση ανάμεσα στα εμβόλια mRNA και τα σπάνια κρούσματα πολυσυστημικού φλεγμονώδους συνδρόμου.

Σημειώνεται πως ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ερευνά αναφορές για ενδεχόμενη σχέση του εμβολίου της Moderna με σύνδρομο τριχοειδούς διαρροής, μια άλλη πάθηση που προκαλεί διαρροή υγρών από τα τριχοειδή αγγεία.

Επίσημη παραδοχή για νέα παρενέργεια στο εμβόλιο της Johnson & Johnson

Πηγή dikaiologitika.gr