ΕΟΦ: Ανακοίνωση για το αν το εμβόλιο της Johnson σχετίζεται με διαταραχές της εμμήνου ρύσεως

ΕΟΦ: Ανακοίνωση για το αν το εμβόλιο της Johnson σχετίζεται με διαταραχές της εμμήνου ρύσεως

Προς το παρόν δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για πιθανή συσχέτιση μεταξύ του εμβολίου της Johnson και πολύ σπάνιων περιπτώσεων Πολυσυστηματικού Φλεγμονώδους Συνδρόμου ή με διαταραχές εμμήνου ρύσεως ανακοίνωσε ο ΕΟΦ

Με ανακοίνωση του ο ΕΟΦ απαντά και επίσημα για το αν σχετίζεται το εμβόλιο της Johnson με παρενέργειες στην περίοδο των γυναικών.

Όπως αναφέρει δεν υπάρχουν επικαιροποιήσεις στις πληροφορίες του προϊόντος του εμβολίου COVID-19 VACCINE JANSSEN.

Προς το παρόν δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για πιθανή συσχέτιση μεταξύ του COVID-19 VACCINE JANSSEN και πολύ σπάνιων περιπτώσεων Πολυσυστηματικού Φλεγμονώδους Συνδρόμου ή με διαταραχές εμμήνου ρύσεως.

Η PRAC κατέληξε πως δεν υπάρχουν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία για να υποστηρίξουν πιθανή συσχέτιση ανάμεσα στο COVID-19 Vaccine Janssen και στις διαταραχές εμμήνου ρύσεως.

Μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2021,ένα σύνολο 1238 περιστατικών διαταραχών εμμήνου ρύσεως είχε αναφερθεί παγκοσμίως μετά από εμβολιασμό με COVID-19 Vaccine Janssen. Από αυτές οι 550 ελήφθησαν κατά τη τελευταία μηνιαία περίοδο αναφοράς εκ των οποίων η βαριά εμμηνορροϊκή αιμορραγία, η μεσοεμμηνορροική αιμορραγία (αιμορραγία στην μέση του εμμηνορροϊκού κύκλου) και η αμηνόρροια ήταν οι συχνότερα αναφερθέντες όροι.

Οι αυθόρμητες αναφορές αφορούν παρενέργειες δηλαδή ιατρικά συμβάντα που παρατηρήθηκαν μετά τον εμβολιασμό που όμως δεν σχετίζονται απαραίτητα ή προκλήθηκαν από το εμβόλιο.

Η εκτίμηση όλων των αυθόρμητα αναφερθέντων περιστατικών περιλάμβανε ανάλυση του τύπου των συμπτωμάτων, του χρόνου έναρξης και της διάρκειας αυτών καθώς και τη συγχορηγούμενη θεραπεία και το ατομικό ιατρικό ιστορικό/παρούσα κατάσταση. Κανένα συγκεκριμένο πρότυπο διαταραχών εμμήνου ρύσεως δεν μπορούσε να προσδιοριστεί.

Οι αναλύσεις της αναλογίας (παρατηρηθείσες διαταραχές εμμήνου ρύσεως /αναμενόμενες διαταραχές εμμήνου ρύσεως) για προ- και μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες βρέθηκε να βρίσκεται σημαντικά κάτω από τη μονάδα. Αυτό σημαίνει πώς ο αριθμός των αναφερθέντων περιστατικών μετά τον εμβολιασμό σε συγκεκριμένα σχετικά χρονικά διαστήματα βρέθηκε να είναι κάτω από τον αριθμό των περιστατικών που αναμένονταν να παρουσιαστούν σε ανεμβολίαστους πληθυσμούς γυναικών -ιδίου μεγέθους με των εμβολιασμένων (βασισμένο σε στοιχεία παρατήρησης που συλλέχθηκαν από τον γενικό πληθυσμό ), ακόμα και εάν όλα τα αναφερθέντα περιστατικά μετά τον εμβολιασμό θεωρηθούν ότι μπορεί να συσχετιστούν ως πιθανά σχετικά.

Επιπρόσθετα, δεν μπορούσαν να προσδιοριστούν στατιστικά σημαντικές διαφορές στις αναφορές διαταραχών εμμήνου ρύσεως ανάμεσα σε εμβολιασμένες και ανεμβολίαστες ομάδες γυναικών που να προκύπτουν από τα δεδομένα των κλινικών δοκιμών.

Δείτε την ανακοίνωση ΕΔΩ

ΕΟΦ: Ανακοίνωση για το αν το εμβόλιο της Johnson σχετίζεται με διαταραχές της εμμήνου ρύσεως

Πηγή dikaiologitika.gr