Εν αναμονή της ΚΥΑ για τα νέα μέτρα: «Ξεχνούν» τη διασκέδαση οι ανεμβολίαστοι, τα θολά σημεία

Εν αναμονή της ΚΥΑ για τα νέα μέτρα: «Ξεχνούν» τη διασκέδαση οι ανεμβολίαστοι, τα θολά σημεία

Τα πάνω… κάτω έρχονται στις ζωές των μη εμβολιασμένων, αφού όπως ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός από τη Δευτέρα αλλάζουν όλα για όσους δεν έχουν κάνει το εμβόλιο με τα νέα μέτρα.

Τα νέα μέτρα για την πανδημία στα οποία αναφέρθηκε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο διάγγελμά του, εξειδίκευσε σήμερα ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Ο κ. Πλεύρης δήλωσε ότι τα μέτρα δεν στοχεύουν σε περιορισμό της δραστηριότητας των εμβολιασμένων, αλλά όσους έχουν επιλέξει να μην εμβολιαστούν.

Εν αναμονή της ΚΥΑ λοιπόν που θα τα εξειδικεύσει και επίσημα ισχύουν τα εξής:

Τα μέτρα

Συγκεκριμένα, από Δευτέρα, οι ανεμβολίαστοι θα πρέπει να «ξεχάσουν» θέατρα και σινεμά, μουσεία, εκθέσεις και συνέδρια, γυμναστήρια και γήπεδα. Ενώ θα μπορούν να μπαίνουν μόνο σε φαρμακεία και καταστήματα που πωλούν είδη πρώτης ανάγκης, καθώς και τα κομμωτήρια.

Τι αλλάζει για τους ανεμβολίαστους από τη Δευτέρα

Συγκεκριμένα, με μάσκα, αλλά χωρίς έλεγχο covid pass (δηλαδή εμβολιασμένοι, νοσήσαντες και ανεμβολίαστοι) θα μπορούμε να μπαίνουμε σε αγορές τροφίμων (σούπερ μάρκετ, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, φούρνους, λαϊκές, ζαχαροπλαστεία και άλλα), φαρμακεία και ΜΜΜ – αστικές μετακινήσεις.

Με μάσκα και covid pass / edupass (εμβολιασμένοι, νοσήσαντες και ανεμβολίαστοι με αρνητικό pcr ή rapid test) θα μπορούμε να μπαίνουμε με ΜΜΜ – υπεραστικές μετακινήσεις, εκπαίδευση, χώρους εργασίας (σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα), σε χώρους λατρείας, σε λιανεμπόριο, κομμωτήρια και ανοιχτούς χώρους εστίασης.

Τέλος, από τη Δευτέρα οι ανεμβολίαστοι δεν θα μπορούν να μπουν πουθενά. Δηλαδή, σε κλειστούς χώρους εστίασης, σε θέατρα και σινεμά, σε μουσεία, εκθέσεις και συνέδρια, σε γυμναστήρια και γήπεδα, θα μπαίνουμε μόνο με μάσκα και έλεγχο covid pass (δηλαδή μόνο εμβολιασμένοι οι νοσήσαντες).

Rapid test ή PCR θα χρειάζονται πλέον οι ανεμβολίαστοι πιστοί για να εισέλθουν στους χώρους λατρείας μετά τις ανακοινώσεις που έκανε την Πέμπτη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Dnews, η ΚΥΑ που θα εκδοθεί σε λίγη ώρα θα προβλέπει την είσοδο των παιδιών 4 έως 17 ετών με self test στους ναούς.

«Lockdown» για ανεμβολίαστους

Όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να ξεχάσουν:

– Θέατρα

– Σινεμά

– Μουσεία

– Γυμναστήρια

– Γήπεδα

estiasi15

Αλλαγή στο ωράριο των καταστημάτων

Την ίδια στιγμή, έρχεται και αλλαγή στο ωράριο των καταστημάτων, αλλά και στην προσέλευση των εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Με στόχο να μην παρατηρείται συνωστισμός στα ΜΜΜ, αλλάζει, εκτός από το ωράριο για τους εργαζόμενους και εκείνο λειτουργίας των καταστημάτων.

Έτσι, από τη Δευτέρα, επεκτείνεται το κυλιόμενο ωράριο σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και στους χώρους εργασίας το ωράριο θα είναι από τις 07:00 έως τις 09:30. Όσον αφορά τα καταστήματα λιανικού εμπορίου στα αστικά κέντρα θα είναι ανοικτά απο τη Δευτέρα από τις 10.00 το πρωί μέχρι τις 21.00 το βράδυ τις καθημερινές.

Το μέτρο αυτό δεν αφορά στα σούπερ μάρκετ, τα καταστήματα αγοράς τροφίμων (όπως κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, φούρνοι, ζαχαροπλαστεία και κάβες) και τα φαρμακεία.

Με το μέτρο αυτό επιτυγχάνεται η αποτροπή του συγχρονισμού των ωρών αιχμής των μετακινήσεων των εργαζόμενων πολιτών που παρέχουν δια ζώσης εργασία και των πολιτών που επιθυμούν να κάνουν τις αγορές τους στα καταστήματα λιανικού εμπορίου.

Επιπρόσθετα, επιδιώκεται η κατανομή της προσέλευσης των καταναλωτών στα καταστήματα λιανικού εμπορίου σε περισσότερες ώρες της ημέρας έτσι ώστε να αποφευχθεί, στο μέτρο του δυνατού, η δημιουργία ουρών έξω από τα καταστήματα και η αποφυγή συνωστισμού μέσα σε αυτά.

Τα θολά σημεία των νέων μέτρων

Τρία είναι τα θολά σημεία των νέων μέτρων που θα ισχύουν από Δευτέρα για τους ανεμβολίαστους πολίτες.

Αρχικά, στα άτομα άνω των 60 ετών, το πιστοποιητικό εμβολιασμού παύει να ισχύει 7 μήνες μετά τη δεύτερη δόση, κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να κάνουν την τρίτη δόση εάν θέλουν να μπαίνουν ελεύθερα σε χώρους για εμβολιασμένους.

Ωστόσο, όσοι επιλέξουν να μην ανανεώσουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους, θα μπορούν ταξιδεύουν κανονικά υπό την προϋπόθεση να μην υπάρχει ανάλογος περιορισμός στη χώρα που θέλουν να φτάσουν. Παρόμοιο περιορισμό έχει μέχρι στιγμής μόνο η Γαλλία αναμένεται να δούμε τι θα αποφασιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Το ίδιο θα ισχύει και για όσους Ευρωπαίους θέλουν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα. Ήδη για παράδειγμα η Γερμανία βάζει σε καραντίνα τους ταξιδιώτες απο Ελλάδα.

Δεύτερον, με έλεγχο των πιστοποιητικών τους θα μπαίνουν οι πιστοί στις εκκλησίες. Ωστόσο, αυτό που μένει να διευκρινιστεί είναι ποιος θα είναι ο υπεύθυνος για τον έλεγχο όσων θέλουν να εισέλθουν στους ναούς.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ελέγχους θα κάνουν τόσο οι κληρικοί, όσο και μεικτά κλιμάκια της πολιτείας. Αυτό θα ξεκαθαρίσει σε λίογες ώρες ενδεχομένως με την ΚΥΑ.

Στο χθεσινό διάγγελμά του, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο κυλιόμενο ωράριο σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ωστόσο δεν υπήρχε αναφορά στην τηλε-εργασία.

Άγνωστο παραμένει αν και σε ποιο βαθμό οι εργαζόμενοι θα εργάζονται από το σπίτι τους, καθώς μέχρι πρότινος, το κυλιόμενο ωράριο ήταν συνδεδεμένο με την τηλε-εργασία.

Ζήτημα υπάρχει ωστόσο και με τα δρομολόγια των ΜΜΜ, ιδιαίτερα κατά την εορταστική περίοδο, που παραδοσιακά κινείται μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού.

«Υπάρχουν κενά»

«Υπάρχουν κενά λογικής», είπε, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA, ο Γιάννης Πρετεντέρης.

Σύμφωνα με τα μέτρα, ένας πελάτης γυμναστηρίου θα πρέπει να είναι εμβολιασμένος για να μπει, ο γυμναστής όμως που είναι από πάνω του μπορεί να είναι ανεμβολίαστος.

Αντίστοιχα, ένας ηθοποιός μπορεί να είναι ανεμβολίαστος αν παίζει στην παράσταση, αν πάει ως θεατής σε παράσταση ωστόσο πρέπει να είναι εμβολιασμένος.

«Υπάρχει ένα κενό λογικής που δε μου είναι εύκολο να το καταλάβω», κατέληξε ο δημοσιογράφος.

Εν αναμονή της ΚΥΑ για τα νέα μέτρα: «Ξεχνούν» τη διασκέδαση οι ανεμβολίαστοι, τα θολά σημεία

Πηγή dikaiologitika.gr