Έκτακτη σύσκεψη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τη μετάλλαξη της Μποτσουάνα

Έκτακτη σύσκεψη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τη μετάλλαξη της Μποτσουάνα

Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων συνεδριάζει σήμερα εκτάκτως για τη μετάλλαξη της Μποτσουάνα την ώρα που η ΕΕ θέτει περιορισμούς στα ταξίδια από τη Νότιο Αφρική

Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας θα πραγματοποιήσει σήμερα έκτακτη συνεδρίαση για τη μετάλλαξη της Μποτσουάνα.

Θα εξεταστούν τα υπάρχοντα επιστημονικά δεδομένα για τη παραλλαγή B.1.1.529, καθώς και το ενδεχόμενο ανάγκης ταξιδιωτικών οδηγιών/ περιορισμών για χώρες της Νότιας Αφρικής.

Υπενθυμίζεται πως σήμερα συνεδριάζει εκτάκτως και ο ΠΟΥ, ενώ όλο και περισσότερα κράτη θωρακίζουν τα σύνορά τους υπό το φόβο εισαγώμενων κρουσμάτων της νέας μετάλλαξης.

Τι γνωρίζουμε για την μετάλλαξη της Μποτσουάνα 

1. Τι διαφορετικό έχει αυτή η παραλλαγή;

Οι επιστήμονες λένε ότι η παραλλαγή B.1.1.529 φέρει συνολικά 50 μεταλλάξεις – περισσότερες από 30 μόνο στην πρωτεΐνη ακίδας, η οποία παίζει βασικό ρόλο στην είσοδο του ιού στα κύτταρα του σώματος και στην οποία στοχεύουν τα εμβόλια. Οι ερευνητές προσπαθούν για την ώρα να προσδιορίσουν εάν είναι πιο μεταδοτική ή πιο θανατηφόρα από τις προηγούμενες, ενώ υπάρχουν ενδείξεις πως η μετάλλαξη είναι αερομεταφερόμενη.

2. Από πού προήλθε;

Μέχρι στιγμής υπάρχουν μόνο εικασίες. Επιστήμονας από το Ινστιτούτο Γενετικής UCL στο Λονδίνο, ο Francois Balloux, έχει εκφράσει την πεποίθηση ότι πιθανότατα εξελίχθηκε κατά τη διάρκεια μιας χρόνιας λοίμωξης ανοσοκατεσταλμένου ατόμου, πιθανώς σε έναν ασθενή με HIV/AIDS που δεν υποβλήθηκε σε θεραπεία.

Η Νότια Αφρική έχει 8,2 εκατομμύρια ανθρώπους που έχουν μολυνθεί από τον ιό HIV. Η παραλλαγή Βήτα, μια μετάλλαξη που εντοπίστηκε πέρυσι στη Νότια Αφρική, μπορεί επίσης να προήλθε από ένα άτομο που είχει μολυνθεί από τον ιό HIV.

3. Πόσο έχει εξαπλωθεί;

Από την Πέμπτη, έχουν εντοπιστεί 77 κρούσματα στη Νότια Αφρική, όπου έχει γίνει και το κυρίαρχο στέλεχος μεταξύ των νέων λοιμώξεων. Τα πρώιμα αποτελέσματα των μοριακών τεστ PCR έδειξαν ότι το 90% των 1.100 νέων περιπτώσεων που αναφέρθηκαν την Τετάρτη στην επαρχία της Νότιας Αφρικής που περιλαμβάνει το Γιοχάνεσμπουργκ προκλήθηκαν από τη νέα παραλλαγή, σύμφωνα με τον καθηγητή βιοπληροφορικής Tulio de Oliveira.

Στη γειτονική Μποτσουάνα, αξιωματούχοι κατέγραψαν τέσσερα κρούσματα τη Δευτέρα σε άτομα που ήταν πλήρως εμβολιασμένα.

Στο Χονγκ Κονγκ, ένας ταξιδιώτης από τη Νότια Αφρική βρέθηκε να έχει την παραλλαγή και ένα ακόμη κρούσμα εντοπίστηκε σε άτομο που τέθηκε σε καραντίνα. Το Ισραήλ αναφέρει πως εντοπίστηκε κρούσμα σε ταξιδιώτη που επέστρεψε από το Μαλάουι, ενώ ακόμη δύο άτομα έχουν μπει σε καραντίνα.

4. Ποιες ήταν οι αντιδράσεις;

Τα νέα για τη νέα παραλλαγή προκάλεσαν αναταράξεις στις αγορές την Παρασκευή, με τις μετοχές που σχετίζονται με ταξίδια στην Ασία να γνωρίζουν τη μεγαλύτερη πτώση, καθώς οι επενδυτές ανέμεναν τον αρνητικό αντίκτυπο που θα έχει στα ταξίδια.

Σημειώνεται πως η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει στόχο να σταματήσει τα αεροπορικά ταξίδια από την περιοχή, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για τη νέα παραλλαγή, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο εξέδωσε προσωρινή απαγόρευση πτήσεων από έξι αφρικανικές χώρες. 

Η Αυστραλία είπε ότι δεν αποκλείονται αυστηρότεροι κανόνες για τα σύνορα για ταξιδιώτες από τη νότια Αφρική εάν η κατάσταση κλιμακωθεί, ενώ η Ινδία ενίσχυσε τον έλεγχο των εισερχόμενων ταξιδιωτών από τη Νότια Αφρική, την Μποτσουάνα και το Χονγκ Κονγκ.

5. Πόσο ανησυχητικά είναι όλα αυτά;

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει ανακοινώσει πως για την ώρα υπάρχουν λιγότερες από 100 ολόκληρες γονιδιωματικές αλληλουχίες της νέας παραλλαγής διαθέσιμες, οι οποίες θα μπορούσαν να καθυστερήσουν ακόμη περισσότερο τον χρόνο που χρειάζεται για να ολοκληρωθεί η μελέτη.

Ο ΠΟΥ συγκάλεσε έκτακτη συνάντηση σήμερα για να συζητήσει τις εξελίξεις γύρω από την μετάλλαξη B.1.1.529, προκειμένου να αποφασίσει εάν θα τη χαρακτηρίσει επίσημα παραλλαγή ενδιαφέροντος ή ανησυχίας. Εάν το κάνει, η νέα μετάλλαξη θα λάβει ένα γράμμα του ελληνικού αλφαβήτου, στο πλαίσιο του συστήματος ονοματοδοσίας του ΠΟΥ, πιθανότατα το γράμμα «Νι».

Οι κυβερνήσεις πιθανότατα θα λάβουν επίσης μέτρα για τους συνοριακούς και ταξιδιωτικούς ελέγχους.

Η ΕΕ βάζει «στοπ» στα ταξίδια από τη Νότια Αφρική

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει στόχο να σταματήσει τα αεροπορικά ταξίδια από τη νότια περιοχή της Αφρικής καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για τη νέα μετάλλαξη του κορονοϊού που εντοπίσθηκε στη Νότια Αφρική, έγραψε στο Twitter η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Η Επιτροπή θα προτείνει, σε στενό συντονισμό με τα κράτη μέλη, να ενεργοποιηθεί το φρένο έκτακτης ανάγκης για να σταματήσουν τα αεροπορικά ταξίδια από τη νότια περιοχή της Αφρικής λόγω της παραλλαγής ανησυχίας Β.1.1.529», ανέφερε χαρακτηριστικά.

https://platform.twitter.com/widgets.js

Πρόσθετες ταξιδιωτικές οδηγίες από τη Γερμανία

Η Γερμανία θα κηρύξει σήμερα τη Νότια Αφρική περιοχή παραλλαγής ιού, μετά τον εντοπισμό εκεί μιας νέας παραλλαγής της Covid-19, δήλωσε πηγή στο γερμανικό υπουργείο Υγείας.

Η απόφαση – η οποία θα τεθεί σε ισχύ από απόψε – θα σημάνει ότι οι αεροπορικές εταιρείες θα επιτραπεί να μεταφέρουν μόνο Γερμανούς από τη Νότια Αφρική στη Γερμανία. Οι Γερμανοί που επιστρέφουν – ακόμη κι αυτοί που είναι εμβολιασμένοι – θα πρέπει στη συνέχεια να μείνουν 14 ημέρες σε καραντίνα.  

«Αυτή η παραλλαγή, που ανακαλύφθηκε τελευταία, μας ανησυχεί. Γι’ αυτό δραστηριοποιούμαστε εδώ από νωρίς», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν. «Το τελευταίο που χρειαζόμαστε τώρα είναι να εισαχθεί μια νέα παραλλαγή που προκαλεί ακόμη περισσότερα προβλήματα».

Πηγή dikaiologitika.gr