«Εκρηκτική» η κατάσταση στις φυλακές: Σε καραντίνα οι Γυναικείες Κορυδαλλού – Στο «Παίδων» νήπιο 2 ετών

«Εκρηκτική» η κατάσταση στις φυλακές: Σε καραντίνα οι Γυναικείες Κορυδαλλού - Στο «Παίδων» νήπιο 2 ετών

Σε καραντίνα οι Γυναικείες Φυλακές Κορυδαλλού – Μεταφορά για νοσηλεία ένος παιδιού δύο ετών στο Νοσοκομείο Παίδων

Σύμφωνα με πληροφορίες της Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων, τα κρούσματα κορονοϊού στις φυλακές συνεχίζουν να πολλαπλασιάζονται, ενώ αφορούν συχνά άτομα ιδιαίτερα ευάλωτα, όπως παιδιά και ανθρώπους ψυχικά ασθενείς.

Στις Γυναικείες Φυλακές Κορυδαλλού, έχουν ήδη βρεθεί θετικές έξι κρατούμενες, καθώς και ένα νήπιο ηλικίας περίπου 2 ετών, που νοσηλεύεται στο «Παίδων». 

Στο πλαίσιο αυτό, ολόκληρη η φυλακή έχει τεθεί σε καραντίνα, ενω την ίδια ώρα στο Ψυχιατρείο Κορυδαλλού ψυχικά ασθενείς νοσούντες με κορονοϊό βρίσκονται σε πλήρη απομόνωση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ψυχική τους κατάσταση.

Σε καραντίνα νοσούντες και μη στις φυλακές Τρικάλων

«Όσο για τις φυλακές Τρικάλων, η κατάσταση μάλλον έχει ξεφύγει», σημειώνεται στην ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας.

Όπως μας πληροφόρησαν κρατούμενοι, η Γενική Γραμματέας έδωσε εντολή να μπουν όλοι – νοσούντες και μη – σε καραντίνα, κάτι στο οποίο οι κρατούμενοι αντέδρασαν. Δε νοείται να συμβιώνουν ο ένας επάνω στον άλλον στους ίδιους θαλάμους και κελιά νοσούντες και μη, και στη συνέχεια να υπάρχει απαίτηση από τους ιθύνοντες να απομονωθούν οι πάντες, αντί να έχει ήδη δημιουργηθεί σε κάθε κατάστημα κράτησης ειδική πτέρυγα για τα θετικά κρούσματα και την καραντίνα.

Καμία ενημέρωση για τα κρούσματα και τους νεκρούς στις φυλακές

«Κι ενώ για τον γενικό πληθυσμό ανακοινώνονται τα κρούσματα και οι θάνατοι, οι πληροφορίες που φτάνουν στην Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων για κρούσματα, κρατούμενους σε απομόνωση και νεκρούς ούτε ανακοινώνονται αλλά και συχνά ούτε καν επιβεβαιώνονται από τους αρμόδιους, με την πρόφαση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων», επισημαίνεται παράλληλα.

H έλλειψη επίσημης πληροφόρησης για την κατάσταση της πανδημίας στις φυλακές, ο περιορισμός της επικοινωνίας με τον έξω κόσμο και η περαιτέρω απομόνωση όσων νοσούν –και όχι μόνον- και εν γένει η περιστολή όλων των δικαιωμάτων έχουν προτιμηθεί ως «αποτελεσματικά» μέτρα όλο αυτό το διάστημα αντί των πραγματικών λύσεων: άμεση αποσυμφόρηση, βελτίωση των συνθηκών κράτησης, αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας μέσα στις φυλακές και άμεση πρόσβαση σε νοσοκομεία.

«Εκρηκτική» η κατάσταση στις φυλακές: Σε καραντίνα οι Γυναικείες Κορυδαλλού - Στο «Παίδων» νήπιο 2 ετών

Πηγή dikaiologitika.gr