Δραματικές εφημερίες στη Βόρεια Ελλάδα: «Μάχη» για ένα κρεβάτι σε ΜΕΘ

Δραματικές εφημερίες στη Βόρεια Ελλάδα: «Μάχη» για ένα κρεβάτι σε ΜΕΘ

Σε «κατάσταση πολιορκίας» βρίσκεται το ΕΣΥ καθώς αυξάνονται διαρκώς οι διασωληνώμενοι ασθενείς κορονοϊού

Για καθημερινές εφιαλτικές εφημερίες κάνουν λόγοι οι γιατροί της Βόρειας Ελλάδας, καθώς τα νοσοκομεία και οι κλίνες είναι ασφυκτικά γεμάτα με περιστατικά κορονοϊού, ενώ οι ίδιοι δεν σταματούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε εξαντλητικούς ρυθμούς.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της εξουθένωσης που βιώνουν οι υγειονομικοί είναι περιστατικό που αποκάλυψε ο Νίκος Καπραβέλος με συνάδελφό του η οποία έχασε τις αισθήσεις της από την κόπωση, με αποτέλεσμα να μεταφερθεί στο τμήμα επειγόντων περιστατικών προκείμενου να λάβει την απαραίτητη ιατρική φροντίδα.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ, στο «Παπανικολάου» σημειώθηκαν 110 προσελεύσεις και έγιναν 50 εισαγωγές ασθενών, με τις 36 κλίνες ΜΕΘ να είναι όλες γεμάτες. Ίδια εικόνα και στο «ΑΧΕΠΑ», με τις ΜΕΘ να είναι και εκεί γεμάτες, ενώ εισαγωγές έχουν γίνει ήδη από τις πρώτες ώρες της εφημερίας και ασθενείς παραμένουν διασωληνωμένοι εκτός μονάδων εντατικής θεραπείας.

«Το νοσοκομείο ασφυκτιά»: Εξουθένωση και απογοήτευση των υγειονομικών 

Μιλώντας στο OPEN, ο διευθυντής της ΜΕΘ «Παπανικολάου» υπογράμμισε την τραγική κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της χώρας. «Άδειες δεν δίνονται και τα ρεπό είναι περιορισμένα. Το νοσοκομείο ασφυκτιά» σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Δεν είμαστε καλά. Να σας πω πώς τελειώνουμε. 50 εισαγωγές μέχρι πριν λίγο. Έχουν γεμίσει όλες οι απλές κλίνες στο νοσοκομείο μας. Μεγάλη προσέλευση, πολύ μεγάλη διασπορά.

Μια συνάδελφός μου έχασε τις αισθήσεις της και χρειάστηκε να την μεταφέρουμε στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών για πρώτες βοήθειες. Μεγάλη η εξουθένωση του προσωπικού και έξω από τα όρια.

Από την άλλη μεριά μεγάλη απογοήτευση που δεν βρίσκεται ένα κονδύλιο γι’ αυτούς τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής. Όχι μόνο για μας τους γιατρούς, αλλά κυρίως για τους νοσηλευτές.

Η γυναίκα που έχασε τις αισθήσεις της δούλευε από το πρωί. Δεν έχουμε πολύ προσωπικό. Είναι χειρουργός. Κλήθηκε να προσφέρει τις υπηρεσίες της σε Τμήμα που δεν είναι του γνωστικού της αντικειμένου και παρ’ όλα αυτά το έκανε με αυταπάρνηση όπως κι’ άλλοι συνάδελφοί της.

Άδειες δεν δίνονται και τα ρεπό βγαίνουν με πολύ μεγάλη δυσκολία διότι δεν υπάρχει προσωπικό. Δίνουμε κάποια γιατί η εξουθένωση είναι τρομερή όμως η πίεση που νιώθουμε είναι μεγάλη», ανέφερε ο Νίκος Καπραβέλος.

Δραματικές εφημερίες στη Βόρεια Ελλάδα: «Μάχη» για ένα κρεβάτι σε ΜΕΘ

Πηγή dikaiologitika.gr