Δώρο Χριστουγέννων: Μέχρι πότε πρέπει να πληρωθεί, πώς θα το υπολογίσετε online

eurokinissi

Όλοι οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας δικαιούνται δώρα Χριστουγέννων.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, όλοι οι μισθωτοί που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα, με σχέση εξαρτημένης εργασίας, αορίστου ή ορισμένου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης σε οποιονδήποτε εργοδότη δικαιούνται δώρου.

Οι εργαζόμενοι μπορούν πλέον μέσω της online εφαρμογής ποου έχει δημιουργήσει το ΚΕΠΕΑ να υπολογίσουν μόνοι τους το δώρο Χριστουγέννων, που δικαιούνται εδώ.

Πότε καταβάλλεται το δώρο Χριστουγέννων

Το Δώρο Χριστουγέννων οφείλει να καταβληθεί μέχρι την 21η Δεκεμβρίου. Υπόκειται σε εισφορές υπέρ ΕΦΚΑ και φόρο μισθωτών υπηρεσιών. Ο εργοδότης έχει τη δυνατότητα να καταβάλει το Δώρο και νωρίτερα από τη συγκεκριμένη ημερομηνία.

Τι πρέπει να κάνει ο εργαζόμενος αν δεν του καταβληθεί το Δώρο

Η καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων πρέπει να γίνει έως τις 21/12 ενώ η ημερομηνία 31/12 αποτελεί δήλη ημέρα (ΑΠ 40/2002 Ολ.) και είναι το απώτερο χρονικό σημείο καταβολής του.

Σε περίπτωση που το Δώρο Χριστουγέννων δεν καταβληθεί έγκαιρα, οι εργαζόμενοι πρέπει να προσφύγουν στην οικεία Επιθεώρηση Εργασίας προκειμένου να συνταχθεί μηνυτήρια αναφορά.

Η μηνυτήρια αναφορά διαβιβάζεται στον Εισαγγελέα για την άσκηση ατομικής δίωξης σε βάρος του εργοδότη ενώ παράλληλα διαβιβάζεται και στο οικείο αστυνομικό τμήμα για την κίνηση της αυτόφωρης διαδικασίας.

Για την υποβολή της μηνυτήριας αναφοράς στην Επιθεώρηση Εργασίας οι εργαζόμενοι δεν πληρώνουν παράβολο. Εάν όμως καταθέσουν ατομική μήνυση οφείλουν να πληρώσουν ατομικό παράβολο ποσού 100 ευρώ (+20% προσαύξηση).

Επισημαίνουμε ότι στη μηνυτήρια αναφορά θα πρέπει να αναγράφονται τα στοιχεία της επιχείρησης και τα στοιχεία κατοικίας του εργοδότη, εάν αυτό είναι δυνατό, δεδομένου ότι η διαδικασία του αυτοφώρου διαρκεί 48 ώρες.

Σε κάθε περίπτωση μη καταβολής του Δώρου Χριστουγέννων, μέσα στην τασσόμενη προθεσμία, οι Κοινωνικοί Επιθεωρητές Εργασίας του Σ.ΕΠ.Ε έχουν υποχρέωση να επεμβαίνουν άμεσα, διενεργώντας ελέγχους και να βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα, για την άσκηση της διαδικασίας του αυτοφώρου και την επιβολή των σχετικών κυρώσεων.

Δώρο Χριστουγέννων: Μέχρι πότε πρέπει να πληρωθεί, πώς θα το υπολογίσετε online

Πηγή dikaiologitika.gr