Διαδικτυακή Ημερίδα για τον Καρκίνο του Πνεύμονα – Στην 4η θέση η Ελλάδα σε νέες διαγνώσεις

Διαδικτυακή Ημερίδα για τον Καρκίνο του Πνεύμονα - Στην 4η θέση η Ελλάδα σε νέες διαγνώσεις

Διαδικτυακή επιστημονική ημερίδα για τον καρκίνο του πνεύμονα με τίτλο: «Ο Καρκίνος του Πνεύμονα ως Μείζον Θέμα Δημόσιας Υγείας», διοργανώνει η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ).

Ο καρκίνος του πνεύμονα αποτελεί διεθνώς τον πρώτο σε συχνότητα εμφάνισης και θνησιμότητας καρκίνο για τους άνδρες και τον τρίτο για τις γυναίκες. Διαγιγνώσκεται συνήθως σε μεγαλύτερες ηλικίες, αν και εσχάτως αυξάνονται τα κρούσματα και στις νεότερες και σε μη καπνιστές.

Παγκοσμίως, το 2020, διαγνώστηκαν 2.206.771 εκατομμύρια νέα περιστατικά καρκίνου του πνεύμονα, ενώ η Ελλάδα κατέχει δυστυχώς την 4η θέση παγκοσμίως σε νέες διαγνώσεις. Ταυτόχρονα ο καρκίνος του πνεύμονα εκτιμάται ότι ευθύνεται για το 20% περίπου της συνολικής θνησιμότητας από όλους τους τύπους καρκίνου στην Ευρώπη (23.1% στη χώρα μας) και για το 8% της συνολικής θνησιμότητας των ανδρών, σύμφωνα με το News4Health.

Ανάπτυξη εθνικής δράσης

Παρότι όμως είναι ένας από τους συχνότερους σε εμφάνιση καρκίνους παγκοσμίως, ο καρκίνος του πνεύμονα δεν έχει τύχει της προβολής και της προσοχής που αναλογεί στο ανησυχητικά επώδυνο και μεγάλο «φορτίο» του. Αυτό καθιστά επιτακτική την ανάγκη αναγνώρισης του καρκίνου του πνεύμονα ως μείζον θέμα δημόσιας υγείας και ανάπτυξης εθνικής δράσης, η οποία θαστοχεύσει στην αύξηση της ευαισθητοποίησης,καθιστώνταςεφικτή την πρόσβαση του ευρέως κοινού,σε έγκυρη και προσιτή πληροφόρηση, σχετικά με το συγκεκριμένο τύπο καρκίνου, την έγκαιρη διάγνωση, και τις δυνατότητες που παρέχει σήμερα η ιατρική για την επιλογή της καταλληλότερης θεραπείας για κάθε ασθενή.

Συγκεκριμένα, για να αντιμετωπιστεί ο καρκίνος του πνεύμονα ως μείζον θέμα δημόσιας υγείας, η πολιτεία χρειάζεται να αναλάβει άμεσα δράση, οποία θα εστιάσει στη μεταξύ άλλωνσυμβολή της διακοπής του καπνίσματος ως καθοριστικού παράγοντα για τη μείωση εμφάνισης της νόσου, αναπτύσσοντας σχετική καμπάνια ενημέρωσης με τη συνδρομή και τη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών.Ταυτόχρονα, οφείλει να ενισχύσει τις δημόσιες δομές υγείας (πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας & ογκολογικά νοσοκομεία), με επαρκές ανθρώπινο δυναμικόκαι τεχνολογικές και εργαστηριακές υποδομές για την ανάπτυξη και υποστήριξη οργανωμένου εθνικού προγράμματος πρόληψης και προσυμπτωματικών ελέγχων για τον καρκίνο του πνεύμονα.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Η διαδικτυακή ημερίδα της 30ής Νοεμβρίου, έχει στόχο την ενημέρωση και έγκυρη πληροφόρηση των 40 Οργανώσεων ασθενών που είναι μέλη της ΕΛΛΟΚ και του ευρέως κοινού για τον καρκίνο του πνεύμονα, την πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση,καθώς και τον ρόλο των βιοδεικτών στις σύγχρονες θεραπευτικές επιλογές.

Ειδικότερα, η 1η Ενότητα της Ημερίδας θα αναδείξει ζητήματα που σχετίζονται με την επιδημιολογία του καρκίνου του πνεύμονα στη χώρα μαςκαι τρόπους βελτίωσης της αποτελεσματικότητας στην θεραπεία και περίθαλψή του, δίνοντας έμφασηστις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις που έχει η αντιμετώπισή του για τους ασθενείς και τις οικογένειές τους, αλλά και το σύστημα υγείας της χώρας μας.

Η 2η Ενότηταθα εστιάσει στις νέες διαγνωστικές και θεραπευτικές προσεγγίσεις και τη σημασία που αυτές έχουν τόσο στην έγκαιρη και ορθή διάγνωση της νόσου, όσο και την αποτελεσματική αντιμετώπισή της. Οι νέες εφαρμογές στην ακτινοθεραπεία καρκίνου του πνεύμονα, οι προοπτικές που ανοίγονται χάρη στη χρήση βιοδεικτών, τα είδη των θεραπειών στα οποία ενδείκνυται χειρουργική επέμβαση ή χημειοθεραπεία, και η σχέση της θρόμβωσης με τον καρκίνο του πνεύμονα, είναι μεταξύ των σημαντικών θεμάτων που θα παρουσιαστούν από καταξιωμένους ομιλητές.

Κατά την διάρκεια της Ημερίδας θα υπογραφεί Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου και της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας.

Η Ημερίδα θα είναι ανοιχτή για το ευρύ κοινό. Στο τέλος των εισηγήσεων θα υπάρξει παρέμβαση συμμετεχόντων ασθενών με την δυνατότητα σχολιασμού και ερωτήσεων προς τους ομιλητές.

Η ημερίδα θα μεταδοθεί ζωντανά μέσω διαδικτύου από τις σελίδες του Facebook και του Youtube της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου. (Κάντε like στη σελίδα μαςκαι παρακολουθήστε ζωντανά την ημερίδα).

Για δηλώσεις συμμετοχής (δωρεάν) στην Ημερίδα πατήστε εδώ:https://buff.ly/3Hhmsyj

Η επιστημονική ημερίδα της 30ης Νοεμβρίου, πραγματοποιείται με την Αιγίδα των επιστημονικών εταιρειών:

  • Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία (ΕΠΕ)
  • Ελληνική Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ)
  • Ελληνική Εταιρεία Παθολογικής Ανατομικής (ΕΕΠΑ)
  • Ελληνική Εταιρεία Χειρουργικής Ογκολογίας (ΕΕΧΟ)

Η επιστημονική ημερίδα για τον Καρκίνο του Πνεύμοναπραγματοποιείται με την ευγενική άνευ όρων Χορηγία και Υποστήριξη των Εταιρειών:

  • Επίσημοι Χορηγοί: Novartis
  • Χορηγοί:BMS, Ιστοδιερευνητική Α.Ε, LEO, Φαρμασέρβ-Λίλλυ, MSD, Roche
  • Υποστηρικτές:Astrazeneca,Takeda
  • Χορηγοί επικοινωνίας: Ιατροnet, News4Health.gr, Virus.com.gr

Η ημερίδα, σύμφωνα με την ενημέρωση θα διεξαχθεί την ερχόμενη Τρίτη 30 Νοεμβρίου και ώρα 16:00-19:00

Περισσότερες πληροφορίες και ενημέρωση για την Ημερίδα της 30ης Νοεμβρίου, με τίτλο «Ο Καρκίνος του Πνεύμονα ως Μείζον Θέμα Δημόσιας Υγείας» μπορείτε να βρείτε εδώ.

Διαδικτυακή Ημερίδα για τον Καρκίνο του Πνεύμονα - Στην 4η θέση η Ελλάδα σε νέες διαγνώσεις

Πηγή dikaiologitika.gr