Δέκα μετανάστες νεκροί σε πλοιάριο ανοικτά της Λιβύης

eurokinissi

Δέκα πτώματα μεταναστών, οι οποίοι πέθαναν από ασφυξία, εντοπίστηκαν σε πλοιάριο στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης, όπως ανακοίνωσαν οι Γιατροί χωρίς Σύνορα (MSF).

Συγκεκριμένα, το «Geo Barents», το πλοίο διάσωσης της μη κυβερνητικής οργάνωσης, περισυνέλεξε 99 μετανάστες ζωντανούς. »Στον πάτο της ξύλινης, γεμάτης βάρκας βρέθηκαν νεκροί δέκα άνθρωποι», έγραψαν στο Twitter οι MSF.

«Δέκα θάνατοι που θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί. Όπως ο θάνατος άλλων 1.225 που έχασαν τη ζωή τους διασχίζοντας τη Μεσόγειο από την αρχή του έτους. Δέκα άνθρωποι που πέθαναν από ασφυξία μετά από 13 ώρες που παράδερναν στη θάλασσα», πρόσθεσε η ΜΚΟ. «Η θανατηφόρα οδός της κεντρικής Μεσογείου. Πώς μπορούμε να το δεχόμαστε αυτό το 2022;», διερωτήθηκε.

Δεκάδες χιλιάδες είναι οι άνθρωποι που προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη διασχίζοντας τη Μεσόγειο από τη Λιβύη ή την Τυνησία με σκοπό να φτάσουν στις ακτές της Ιταλίας. Ο διάπλους είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος: τουλάχιστον 1.236 άνθρωποι έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους φέτος, έναντι 858 την ίδια περίοδο το 2020, σύμφωνα με τον Φλάβιο Ντι Τζιάκομο του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

Η επιχείρηση διάσωσης του Geo Barents, «πιθανότατα απέτρεψε τον θάνατο άλλων μεταναστών», τόνισαν οι MSF, υπογραμμίζοντας «την ανάγκη να ενισχυθούν οι θαλάσσιες περίπολοι».

Σύμφωνα με την ΜΚΟ, το «Geo Barents» μεταφέρει αυτή την περίοδο 186 ανθρώπους, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, με το πιο μικρό να είναι μόλις 10 μηνών. «Πολλοί από αυτούς είναι τραυματισμένοι από τη φρικτή δοκιμασία», διευκρίνισαν οι MSF, οι οποίοι ζητούν ασφαλές λιμάνι για να τους αποβιβάσει.

Δέκα μετανάστες νεκροί σε πλοιάριο ανοικτά της Λιβύης

Πηγή dikaiologitika.gr