Χρήστος Μάστορας για Βόρεια Ήπειρο: «Δε μπορούσαμε να βρούμε την ταυτότητά μας»

Χρήστος Μάστορας για Βόρεια Ήπειρο: «Δε μπορούσαμε να βρούμε την ταυτότητά μας»

Ο Χρήστος Μάστορας ήταν ο καλεσμένος του Νίκου Χατζηνικολάου, το βράδυ της Πέμπτης, στην εκπομπή «Ενώπιος Ενωπίω». Ο γνωστός τραγουδιστής αναφέρθηκε στα παιδικά του χρόνια, την Βόρεια Ήπειρο από όπου κατάγεται, αλλά και τον ερχομό στην Ελλάδα, σε ηλικία 3,5 ετών.

Ο frontman του συγκροτήματος «Μέλισσες», μίλησε για το χωριό του στη Βόρεια Ηπειρο, από το οποίο έφυγε στα τρία του χρόνια και το οποίο βρίσκεται δύο χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορα με την Ελλάδα.

Πιο συγκεκριμένα, ο Χρήστος Μάστορας σημείωσε: «Προσωπικά δεν βίωσα τον ρατσισμό όταν ήρθαμε στην Ελλάδα. Όταν το 1990 επαναπατρίστηκαν οι γονείς μου, γιατί μου αρέσει να χρησιμοποιώ αυτή την κουβέντα, τα πράγματα ήταν πολύ πιο απλά.

Οι Έλληνες υποδέχθηκαν τους Βορειοηπειρώτες με ανοιχτές αγκάλες, «τα αδέλφια μας οι Βορειοηπειρώτες». Σιγά σιγά καλλιεργήθηκε στα media ένα αίσθημα φόβου απέναντι στους Αλβανούς που είχαν μόλις έρθει στην Ελλάδα. Κάποιοι ίσως να ήταν εγκληματίες, κάποιοι είχαν βγει από τις φυλακές αλλά την πλήρωσαν και Αλβανοί οικογενειάρχες που ήρθαν ως οικονομικοί μετανάστες στην Ελλάδα, καθώς και οι Βορειοηπειρώτες», ανέφερε μεταξύ άλλων ο τραγουδιστής.

«Οι Αλβανοί φοβόντουσαν να πουν ότι είναι Αλβανοί και χρησιμοποιούσαν τη λέξη Βορειοπειρώτες για να ενσωματωθούν. Δεν ήταν δικό τους λάθος. Έτσι, εμείς δε μπορούσαμε να βρούμε τη δική μας ταυτότητα, τη δική μας εθνική συνείδηση».

«Έγινε παραχάραξη της ιστορίας. Νιώθω περήφανος για αυτό που μου έχει προσφέρει η δυσκολία που πέρασαν οι πρόγονοι μου εκεί. Μου πρόσφερε μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία που μου ανοίγει πόρτες και δρόμους στη ζωή μου» σημείωσε ο τραγουδιστής του συγκροτήματος Μέλισσες» στον ΑΝΤ1.

Χρήστος Μάστορας για Βόρεια Ήπειρο: «Δε μπορούσαμε να βρούμε την ταυτότητά μας»

Πηγή dikaiologitika.gr

Tags: