Αποκαλυπτήρια Τσίπρα στο νέο think tank που θα ενισχύσει προγραμματικά τον ΣΥΡΙΖΑ

Αποκαλυπτήρια Τσίπρα στο νέο think tank που θα ενισχύσει προγραμματικά τον ΣΥΡΙΖΑ

Το νέο think tank του ΣΥΡΙΖΑ από καταξιωμένες προσωπικότητες και τις θεματικές στις οποίες θα ενσκύψει, παρουσίασε ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας.

Στην εισήγησή του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας επισήμανε τον καθοριστικό ρόλο της επιστήμης στις σύγχρονες κοινωνίες, σημειώνοντας ότι «η επιστημονική γνώση, η θεωρία, οι καλές ιδέες εμπλουτίζουν και εξελίσσουν μια σύγχρονη προοδευτική στρατηγική. Την ισχυροποιούν και εν τέλει την καθιστούν πολύ πιο αξιόπιστη, πιο γειωμένη στην κοινωνία, πιο αποτελεσματική».

Μάλιστα κατά την παρουσίαση, ο κ. Τσίπρας περιέγραψε τους στόχους του νέου think tank, λέγοντας ότι «στην προσπάθεια που ξεκινάμε μαζί σήμερα, βλέπω τη δυνατότητα για εμπλουτισμό και περαιτέρω εμβάθυνση της προγραμματικής δουλειάς που κάνουμε, ώστε να ανταποκριθούμε πιο ουσιαστικά, πιο ριζοσπαστικά και πιο άμεσα στα μεγάλα προβλήματα και τις ανάγκες της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας».

Η συγκεκριμένη ομάδα, αποτελούμενη από 30 καταξιωμένες προσωπικότητες των Επιστημών θα ασχοληθεί με θεματικές ανάμεσα στις οποίες η Υγεία και η εποχή μετά την πανδημία του κορονοϊού η Οικονομία, η Κλιματική Αλλαγή, η Προσφυγική Κρίση και οι Νέες Τεχνολογίες.

Η εισήγηση Τσίπρα

Ο κ. Τσίπρας μεταξύ άλλων τόνισε στην εισήγησή του:

«Η επιστημονική γνώση, η θεωρία, οι «καλές ιδέες» εμπλουτίζουν και εξελίσσουν μια σύγχρονη προοδευτική στρατηγική. Την ισχυροποιούν και εν τέλει την καθιστούν πολύ πιο αξιόπιστη, πιο γειωμένη στην κοινωνία, πιο αποτελεσματική.

Στην προσπάθεια που ξεκινάμε μαζί σήμερα, βλέπω τη δυνατότητα για εμπλουτισμό και περαιτέρω εμβάθυνση της προγραμματικής δουλειάς που κάνουμε, ώστε να ανταποκριθούμε πιο ουσιαστικά, πιο ριζοσπαστικά και πιο άμεσα στα μεγάλα προβλήματα και τις ανάγκες της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ξεκάθαρες στοχευμένες πολιτικές στη βάση απτών οραματικών στόχων. Σημαίνει διοικητική ετοιμότητα. Σημαίνει καινοτομία, ρήξεις με κατεστημένες δομές και αντιλήψεις. Σημαίνει βαρύτητα στον θεσμικό εκσυγχρονισμό της χώρας. Σημαίνει αντιμετώπιση πολυεπίπεδων κρίσεων. Σημαίνει με λίγα λόγια, συστράτευση στο πλευρό μας των καλύτερων μυαλών της χώρας, για την έμπρακτη βελτίωση της ζωής των πολιτών.

Πιστεύω βαθιά ότι η Ελλάδα σήμερα έχει ανάγκη από θεμελιακές αλλαγές. Και αυτό διότι οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει, δεν είναι πλέον σημειακές ή πρόσκαιρες. Στο έδαφος της πανδημίας, η χώρα μας βιώνει μία τρομακτική συντηρητική οπισθοδρόμηση, που οδηγεί στη διεύρυνση των ανισοτήτων και τη συρρίκνωση του κράτους δικαίου.

Η μάχη για την αποτροπή αυτής της εξέλιξης δεν πρέπει να βασίζεται στην άρνηση. Δε δίνουμε τη μάχη για να χάσει το σχέδιο του αντιπάλου μας, αλλά για να κερδίσει το δικό μας. Ένα σχέδιο που φιλοδοξούμε να συμπυκνώνει τον πλούτο της γνώσης, των εμπειριών, των παραστάσεων των ζωντανών δυνάμεων αυτής της κοινωνίας. Ο πλούτος αυτής της χώρας, βρίσκεται στις πιο μορφωμένες γενιές που είδε ποτέ ο τόπος, στην επιστημονική της κοινότητα, στα καινοτόμα μυαλά, στη ριζοσπαστική σκέψη και τις νέες κοινωνικές δράσεις και πρωτοβουλίες.

Η απάντηση στην κλιματική κρίση, η ψηφιακή μετάβαση δομών και διαδικασιών του κράτους, ο προσανατολισμός στην καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες σε ένα νέο σύγχρονο μοντέλο παραγωγής, η δημιουργία ενός ισχυρού κοινωνικού κράτους, η βελτίωση της ποιότητας ζωής στην πόλη και την ύπαιθρο, οι πολιτικές ένταξης και συμπερίληψης, η καταπολέμηση των έμφυλων στερεοτύπων και των συνεπειών που γεννούν η πατριαρχία και ο σεξισμός, οι μεγάλες προοδευτικές τομές στην παιδεία, οι πολιτικές για τη νέα γενιά, η ενίσχυση της θέσης της χώρας στο διεθνές πεδίο με άξονες τη διαφύλαξη της ειρήνης, της σταθερότητας και της συνεργασίας, ο εκδημοκρατισμός και εκσυγχρονισμός των σωμάτων ασφαλείας, αποτελούν τα μεγάλα διακυβεύματα στα οποία οι απαντήσεις πρέπει να είναι προοδευτικές. Και αυτές τις απαντήσεις θέλουμε να εμπλουτίσουμε και με νέες ιδέες που θα διαμορφώσουν μια νέα πραγματικότητα, αντάξια του στόχου μας για τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία. Γιατί ο στόχος μας ήταν είναι και θα είναι μια καλύτερη ζωή για όλες και όλους, σε μια καλύτερη Ελλάδα».

Oι θεματικές για το think tank

Οι σύμβουλοι που απαρτίζουν το think tank θα συμβάλλουν ενεργά, με τις εισηγήσεις, τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους στις δημόσιες πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις του κ. Τσίπρα.

Σε αυτό το πλαίσιο, θα μπορούν να συνεισφέρουν και στις εργασίες και τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Θα λειτουργούν σε ομάδες εργασίας για να συμβάλλουν με τις ιδέες τους σε θεματικές, όπως οι ακόλουθες:

 • Δικαιώματα και δημοκρατική διακυβέρνηση
 • Διαχείριση Πολιτιστικής Κληρονομιάς
 • Εκδημοκρατισμός και εκπαίδευση σωμάτων ασφαλείας
 • Ενεργειακός Μετασχηματισμός
 • Εργασιακές σχέσεις & Μείωση Ωρών Εργασίας
 • Ευρωπαϊκές Πολιτικές
 • Καταπολέμηση Εμπορίας Ανθρώπων και Δικαιώματα του Παιδιού
 • Κλιματική Αλλαγή και Πολιτικές Ανθεκτικότητας
 • Χρηματοοικονομικές Αγορές
 • Πολιτικές για τη στήριξη της νεολαίας
 • Δίκτυα Μεταφορών
 • Πολιτική Υγείας: Mετάβαση στην Μετα-Covid Εποχή
 • Προστασία και Διαχείριση Φυσικών Πόρων
 • Προσφυγικό/Μεταναστευτικό και Διεθνής Αστυνομική Συνεργασία
 • Στρατηγικός σχεδιασμός Ερευνητικής και Τεχνολογικής Πολιτικής
 • Ψηφιακή Μετάβαση
Αποκαλυπτήρια Τσίπρα στο νέο think tank που θα ενισχύσει προγραμματικά τον ΣΥΡΙΖΑ

Πηγή dikaiologitika.gr