Αντίθετη η Μέρκελ στον χαρακτηρισμό της πυρηνικής ενέργειας ως «βιώσιμης»

Αντίθετη η Μέρκελ στον χαρακτηρισμό της πυρηνικής ενέργειας ως «βιώσιμης»

Την απόφασή της να καταργήσει σταδιακά την πυρηνική ενέργεια στη Γερμανία, υπερασπίστηκε η απερχόμενη καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ.

Σε συνέντευξή της στο Reuters, η Άνγκελα Μέρκελ δηλώνει επίσης αντίθετη με τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον χαρακτηρισμό της πυρηνικής ενέργειας ως «βιώσιμης».

«Είναι φυσικά αλήθεια ότι αντιμετωπίζουμε την πολύ φιλόδοξη και δύσκολη αποστολή της ολοκλήρωσης της ενεργειακής μετάβασης σε συνδυασμό με την σταδιακή κατάργηση της πυρηνικής ενέργειας», δηλώνει η Μέρκελ, η οποία θα αποχωρήσει από την καγκελαρία μόλις αναλάβει καθήκοντα η νέα κυβέρνηση που προέκυψε από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου. «Αλλά είναι επίσης αλήθεια ότι αυτό θα έχει αξία για την χώρα μας αν το κάνουμε σωστά», πρόσθεσε στην απάντησή της.

Η κυρία Μέρκελ, στα 16 χρόνια που άσκησε την εξουσία στη Γερμανία, πίεσε για την κατάργηση της πυρηνικής ενέργειας στη χώρα της μετά την καταστροφή της Φουκουσίμα το 2011. Η πλειονότητα των Γερμανών συμφωνεί με την απόφαση αυτή.

Ωστόσο, η απόφαση αυτή αύξησε την εξάρτηση της Γερμανίας από τον άνθρακα, εμποδίζοντάς την να εκπληρώσει τον στόχο της μείωσης των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου κατά 40% σε σχέση με τα επίπεδα του 1990 τον περασμένο χρόνο. Συνέβαλε επίσης στη αύξηση του ενεργειακού κόστους για τη βιομηχανία και τα νοικοκυριά.

Η απερχόμενη καγκελάριος έχει κατηγορηθεί ότι δεν επένδυσε αρκετά στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως η αιολική και η ηλιακή ενέργεια, αν και η κυβέρνησή της πίεσε για την σταδιακή κατάργηση του άνθρακα μέχρι το 2038.

Τα κόμματα που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης συνασπισμού θέλουν να κατεβάσουν τον χρονικό στόχο στο 2030.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προωθεί σχέδιο ταξινόμησης δραστηριοτήτων που πληρούν τα περιβαλλοντικά κριτήρια ώστε να δικαιούνται χρηματοδότησης στο πλαίσιο ευρωπαϊκού βιώσιμου επενδυτικού προγράμματος.

Η κυρία Μέρκελ δηλώνει ότι η Γερμανία θα συνεχίσει να αντιτίθεται στο σχέδιο, αλλά αναγνωρίζει ότι θα είναι δύσκολο να εξασφαλίσει την υποστήριξη 19 άλλων μελών της ΕΕ προς την γερμανική θέση.

Σύμφωνα με το σχέδιο που περιήλθε σε γνώση του Reuters τον Μάρτιο, οι ειδικοί ετοιμάζονται να χαρακτηρίσουν βιώσιμη την πυρηνική ενέργεια διότι έχει μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

«Είναι δύσκολο να σταματήσει η διαδικασία καθαυτή από την στιγμή που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει παρουσιάσει σχέδιο», λέει.

«Εμείς στην Γερμανία πιστεύουμε –με διακομματική συναίνεση– ότι η πυρηνική ενέργεια δεν θα πρέπει να χαρακτηρισθεί “καθαρή” όπως η αιολική και η ηλιακή ενέργεια».

«Για την Γαλλία, για παράδειγμα, είναι μία τεχνολογία προσωρινής αναπλήρωσης. Εμείς πιστεύουμε ότι το φυσικό αέριο πρέπει να χαρακτηρισθεί τεχνολογία προσωρινής αναπλήρωσης», δηλώνει η Άνγκελα Μέρκελ.

«Αλλάζουν τα ενδιαφέροντά μου»

Η κυρία Μέρκελ δηλώνει πως όσο μεγαλώνει τόσο αλλάζουν τα ενδιαφέροντά της, τα οποία απομακρύνονται από τις φυσικές επιστήμες και επικεντρώνονται περισσότερο στα μεγάλα ερωτήματα κοινωνικής και ιστορικής εξέλιξης.

Στη συνέχεια η απερχόμενη καγκελάριος επισήμανε ότι σχεδιάζει να αφιερώσει τη συνταξιοδότησή της σε κοινωνικά ζητήματα. «Αυτή είναι η κατεύθυνση στην οποία οι σκέψεις μου πηγαίνουν ολοένα και πιο πολύ», δήλωσε η απερχόμενη Γερμανίδα καγκελάριος. «Πώς μπορούμε να κατανοήσουμε την πορεία της Ιστορίας, πώς μπορούμε να την συγκρίνουμε σε παγκόσμιο επίπεδο; Πώς εξελίχθηκε η Κίνα μέσα σε 2.000 χρόνια; Και η Ευρώπη;».

Άλλωστε, η Άνγκελα Μέρκελ γιόρτασε τα 50ά γενέθλιά της παρακολουθώντας τη διάλεξη ενός νευροεπιστήμονα – και τα 60ά της με μια συζήτηση με έναν ιστορικό. Τώρα, στα 67 της χρόνια, έχει ήδη αφήσει να εννοηθεί ότι μπορεί να επιστρέψει στην ακαδημαϊκή κοινότητα, αλλά σε κάθε περίπτωση έχει δώσει λίγες ενδείξεις για τα πράγματα με τα οποία θα ασχοληθεί αποχωρώντας από την καγκελαρία ύστερα από 16 χρόνια.

Την Τρίτη, ανακοινώθηκε ότι μετά την αποχώρηση της από την καγκελαρία θα διατηρήσει προσωπικό εννέα ατόμων με έξοδα του κράτους, δύο περισσότερα πρόσωπα από όσα είχε ο προκάτοχός της Γκέρχαρντ Σρέντερ όταν συνταξιοδοτήθηκε. Αυτό υποδηλώνει ότι σχεδιάζει να παραμείνει ενεργή.

Δεν θα επιστρέψει, ωστόσο, στην κβαντική χημεία, με την οποία ασχολούνταν ερευνητικά στην Ανατολική Γερμανία τη δεκαετία του 1980. Από τότε έχει περάσει πολύς καιρός και δεν είναι πλέον ενημερωμένη αναφορικά με τις νεότερες εξελίξεις –αν και δήλωσε ενθουσιασμένη με το πώς εξελίχθηκε ο τομέας της.

«Μπορώ να φανταστώ τον εαυτό μου να μιλώ τακτικά για τη σύνδεση ευημερίας, έρευνας και καινοτομίας –αλλά είμαι σίγουρη ότι δεν θα κάνω επιστημονικό έργο», δήλωσε η Μέρκελ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αντίθετη η Μέρκελ στον χαρακτηρισμό της πυρηνικής ενέργειας ως «βιώσιμης»

Πηγή dikaiologitika.gr