Το «κυβερνητικό πάρκο» στην πρώην ΠΥΡΚΑΛ αλλάζει την Αθήνα – Το σχέδιο για την κοινωνική κατοικία

Το «κυβερνητικό πάρκο» στην πρώην ΠΥΡΚΑΛ αλλάζει την Αθήνα - Το σχέδιο για την κοινωνική κατοικία

Ριζική αναμένεται να είναι η ανανέωση του οικιστικού χάρτη της Αθήνας με την ολοκλήρωση του πρότζεκτ της ΠΥΡΚΑΛ, στον Υμηττό, με τη μεταφορά εκεί εννέα υπουργείων και τη δημιουργία «κυβερνητικού πάρκου».

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος στο συνέδριο της Prodexpo, με τη υλοποίηση του σχεδίου απελευθερώνονται κτίρια και χώροι εντός του αστικού ιστού της πόλης, οι οποίοι μπορούν να αξιοποιηθούν στο πλάνο επιστροφής της κατοικίας στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με το σχεδιασμό, τα υπουργεία που θα μετακινηθούν από το κέντρο της πρωτεύουσας προς το «πάρκο» είναι τα εξής:

  • Οικονομικών (τώρα βρίσκεται στην πλατεία Συντάγματος)
  • Ανάπτυξης (από την πλατεία Κάνιγγος)
  • Αγροτικής Ανάπτυξης (από τις αρχές της Αχαρνών)
  • Υγείας (από την οδό Αριστοτέλους)
  • Εργασίας (από την οδό Σταδίου)
  • Τουρισμού (από τη λεωφόρο Αμαλίας που είναι σήμερα, κοντά στο Σύνταγμα)
  • Πολιτισμού (από την οδό Μπουμπουλίνας, πάνω από το Πολυτεχνείο)
  • Εσωτερικών (από την πλατεία Κλαυθμώνος)
  • Περιβάλλοντος (από την αρχή της λεωφόρου Μεσογείων που είναι σήμερα)

Όπως είπε ο κ. Σκέρτσος, αυτή τη στιγμή οι υπηρεσίες 19 υπουργείων στεγάζονται σε 191 κτίρια, εκ των οποίων μόνο τα 50 είναι ιδιόκτητα και τα υπόλοιπα μισθωμένα, με το ετήσιο κόστος να ξεπερνά τα 60 εκατ. ευρώ.

ΠΥΡΚΑΛ 1

Σύμφωνα με τον υπουργό, το 2022 θα γίνει η προκήρυξη του ΣΔΙΤ, θα ακολουθήσει το masterplan, οι αναγκαίες απαλλοτριώσεις και θα υλοποιηθεί πενταετές πλάνο μετεγκατάστασης της ΕΑΣ σε άλλα κτίρια και αντίστοιχα των υπουργείων στην ΠΥΡΚΑΛ (νυν ΕΑΣ).

Αλλαγή χρήσης για 350.000 τ.μ.

Με βάση το πλάνο υλοποίησης του πρότζεκτ ΠΥΡΚΑΛ, αναμένεται σε βάθος χρόνου να αλλάξουν χρήσεις και χρήστες περίπου 340.000-350.000 τετραγωνικά μέτρα, ή αλλιώς σχεδόν 200 κτίρια, εντός του κέντρου της πρωτεύουσας.

Μιλώντας στην ίδια εκδήλωση ο γενικός γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ευθύμιος Μπακογιάννης, αποκάλυψε πως στόχος είναι να έρθουν νέες χρήσεις των κτιρίων που μένουν ελέυθερα, κυρίως κοινωνική κατοικία. Με βάση τα παραπάνω, ένα μεγάλο μέρος των χώρων προς αξιοποίηση που θα προκύψουν θα χρησιμοποιηθούν ως κοινωνική κατοικία.

ΠΥΡΚΑΛ 2

«Μας δίνεται πολύ σημαντική ευκαιρία για τα εκατοντάδες εγκαταλελειμμένα κτίρια στο κέντρο της Αθήνας να υπάρχει αξιοποίηση με όρους δόμησης και χρήσεις που δίνουν δυναμική στην πόλη» πρόσθεσε ο κ. Μπακογιάννης, τονίζοντας πως η προσπάθεια μεταφοράς των υπηρεσιών στον Υμηττό θα έχει θετικές επιπτώσεις από την επαναχρησιμοποίηση των χώρων που στεγάζουν τα υπουργεία.

Παράλληλα, ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΝ αποκάλυψε ότι σύντομα θα παρουσιαστεί από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου νομοσχέδιο για τις αναπλάσεις και τα εγκαταλελειμμένα κτίρια.

Το «κυβερνητικό πάρκο» στην πρώην ΠΥΡΚΑΛ αλλάζει την Αθήνα - Το σχέδιο για την κοινωνική κατοικία

Το «κυβερνητικό πάρκο» στην πρώην ΠΥΡΚΑΛ αλλάζει την Αθήνα - Το σχέδιο για την κοινωνική κατοικία Πηγή dikaiologitika.gr