Tāctus: 17ο Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακών Τεχνών της Ελλάδας – 13 με 17 Οκτωβρίου στην Πλάκα (Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού) – Το πρόγραμμα

Tāctus: 17ο Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακών Τεχνών της Ελλάδας – 13 με 17 Οκτωβρίου στην Πλάκα (Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού) – Το πρόγραμμα

Στην ευρύτερη περιοχή της Πλάκας και με βάση τις νέες εγκαταστάσεις του Μουσείου Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού (ΜΝΕΠ), στην καρδιά του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, θα λάβει χώρα το 17ο Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακών Τεχνών της Ελλάδας, Athens Digital Arts Festival (ADAF), από 13-17 Οκτωβρίου.

Το Tāctus, η θεματική της φετινής διοργάνωσης, θα διερευνήσει μέσω των επιλεγμένων έργων Ελλήνων και διεθνών καλλιτεχνών, πως η έννοια της ανθρώπινης επαφής έχει επαναπροσδιοριστεί.

Σε αυτήν την περίοδο επαναξιολόγησης της έννοιας της επαφής, το ADAF κάλεσε τον καλλιτεχνικό, τεχνολογικό και επιστημονικό κόσμο, ο οποίος υπέβαλε περισσότερες από 5.500 συμμετοχές για την υβριδική έκδοση του (Τόσο στο διαδικτυακό όσο και στο φυσικό φεστιβάλ).

Το ADAF 2021 επέλεξε και θα παρουσιάσει 420 έργα στις κατηγορίες:

 • Video Art
 • Animation
 • Digital Image
 • Web Art
 • Installations
 • Virtual Reality
 • Games
 • Augmented Reality
 • Performances
 • Workshops
 • Talks
 • ADAF Kids
 • Festivals of The World

Εδώ το πλήρες πρόγραμμα

Λίγα λόγια για τους χώρους της φετινής διοργάνωσης:

Με την ευγενική παραχώρηση από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, το Κεντρικό Κτήριο του Μουσείου Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού (ΜΝΕΠ), το Λουτρό των Αέρηδων, το Τζαμί Τζισδαράκη και οι χώροι στην Πανός 19 και Κλάδου 9, θα αποτελέσουν το επίκεντρο του Φεστιβάλ. Η αποκατάσταση των 18 κτηρίων, μίας ολόκληρης γειτονιάς της Αθήνας έτσι όπως ήταν διαμορφωμένη στο τέλος του 19ου – αρχές του 20ού αιώνα, αποτελούν τη νέα στέγη του ΜΝΕΠ, το μοναδικό Δημόσιο Μουσείο που πραγματεύεται την νεότερη Ελληνική πολιτιστική κληρονομιά στις υλικές και άυλες εκφάνσεις της.

Το ADAF πραγματοποιείται σε συνδιοργάνωση με το Δήμο Αθηναίων και τον Οργανισμό Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), με δράσεις σε δημόσια σημεία καθώς και Open Air Screenings επί της οδού Άρεως και Κλάδου στην Πλάκα.
Ακόμα ένας χώρος του φεστιβάλ θα αποτελέσει το Ωρολόγιο Ανδρονίκου Κυρρήστου στην Ρωμαϊκή Αγορά Αθηνών, με την ευγενική παραχώρηση από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών.

EDITION 2021 – Μερικά highlights:

To αγαπημένο μας ADAF Kids, ένα digital art festival αφιερωμένο σε παιδιά και γονείς, επιστρέφει ακόμα πιο ενισχυμένο για να διασκεδάσει και να εκπαιδεύσει τους μικρούς μας φίλους.

Στο Λουτρό των Αέρηδων θα φιλοξενηθούν έργα τα οποία ξεχώρισαν για την θεματική τους και αφορούν στην έννοια του Άλλου, όπως αυτά προέκυψαν μέσα από την φετινή θεματική “Tāctus.”

Στην όψη του Τζαμιού Τζισδαράκη στην Πλατεία Μοναστηριακού, θα γίνει 3D Mapping Projection και το Ωρολόγιο Ανδρονίκου Κυρρήστου θα φιλοξενήσει μια πρωτότυπη ηχητική εγκατάσταση.

Στην αυλή του ΜΝΕΠ θα πραγματοποιούνται καθημερινά Performances και στη συμβολή των οδών Άρεως και Κλάδου Open Air Screenings.

To κτήριο επί της οδού Πανός 19 θα ξαναζωντανέψει με το project «FARNESINA DIGITAL ART EXPERIENCE» μια εμβυθιστική εμπειρία σε συνεργασία με το Italian Cultural Institute of Athens και το Bright Festival, στα πλαίσια του προγράμματος της Ιταλικής Πρεσβείας, Cultural Initiative of Tempo Forte.

To ADAF παρουσιάζει το ερευνητικό έργο AI TRACE (Synaesthetic Engagement of Artificial
Intelligence with Digital Arts and its Audience) που θα βρίσκεται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο για να εξερευνήσουμε τη σχέση του κοινού με τις Ψηφιακές Τέχνες.

Είσοδος ελεύθερη – Κλείστε online το δωρεάν εισιτήριο στο 2021.adaf.gr

Θα τηρηθούν όλοι οι κανόνες υγειονομικής ασφάλειας για την προστασία του κοινού.

Το 17ο Athens Digital Arts Festival υλοποιείται με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο του Ε.Π. «Αττική» του ΕΣΠΑ 2014-2020.

www.ertnews.gr

Πηγή ertnews.gr