Στις ΗΠΑ ο Δένδιας για τις υπογραφές στην αμυντική συμφωνία – Τι περιμένει η Ελλάδα σε στρατιωτικό και στρατηγικό επίπεδο

Στις ΗΠΑ ο Δένδιας για τις υπογραφές στην αμυντική συμφωνία - Τι περιμένει η Ελλάδα σε στρατιωτικό και στρατηγικό επίπεδο

Στην Ουάσιγκτον βρίσκεται από σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας για να συμμετάσχει στον τρίτο γύρο του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας-ΗΠΑ και στη συνακόλουθη υπογραφή της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συμφωνίας.

Ο κ. Νίκος Δένδιας θα υπογράψει, μαζί με τον Αμερικανό ομόλογό του, Αντονι Μπλίνκεν, τo Δεύτερο Τροποποιητικό Πρωτόκολλο της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας.

Το βράδυ της Τετάρτης ο κ. Δένδιας θα συναντηθεί με τον βουλευτή του Κογκρέσου John Sarbanes και με τον γερουσιαστή Chris Van Hollen και θα παραβρεθεί σε δεξίωση με εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας.

Η συνάντηση με Μπλίνκεν και οι τουρκικές προκλήσεις

Αύριο, Πέμπτη 14 Οκτωβρίου, ο κ. Δένδιας θα μεταβεί στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όπου θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν για να ακολουθήσουν διευρυμένες διμερείς συνομιλίες. Οι δύο υπουργοί θα εγκαινιάσουν με εισαγωγικές παρεμβάσεις τους τον τρίτο γύρο του Στρατηγικού Διαλόγου.

Ο κ. Δένδιας, αναμένεται να συζητήσει αναλυτικά με τον κ. Μπλίνκεν την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και θα του εκθέσει τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας και τις προκλητικές ενέργειες έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου.

Οι δηλώσεις αναμένεται να ξεκινήσουν περίπου στις 16:45 ώρα Ελλάδας και θα μεταδοθούν απευθείας από τον ιστότοπο του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών. Αμέσως μετά, θα ακολουθήσει η υπογραφή του Δεύτερου Πρωτοκόλλου Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας.

Στη συνέχεια, ο υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να συναντηθεί με τον ομόλογό του των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, σεΐχη Abdullah bin Zayed Al Nahyan, ο οποίος θα βρίσκεται επίσης στην Ουάσιγκτον.

Τέλος, ο κ. Δένδιας θα συμμετάσχει σε εκδήλωση του Center for European Policy Analysis, με θέμα το ρόλο της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η παράκαμψη των Στενών του Βοσπόρου

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου χαρακτήρισε εξαιρετικά σημαντική την ελληνοαμερικανική συμφωνία, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων με αφορμή τη συνάντηση Μητσοτάκη-Δένδια στο Μαξίμου, ενόψει της υπογραφής της συμφωνίας την Πέμπτη.

Όπως εξήγησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, με τη συμφωνία που θα υπογραφεί οι ΗΠΑ παρακάμπτουν τα Στενά του Βοσπόρου.

Ο κ. Οικονόμου σημείωσε ότι η συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ ενισχύει το στρατιωτικό αλλά και το στρατηγικό αποτύπωμα των ΗΠΑ στη χώρα μας. Είναι εξαιρετικά σημαντικό που συμπεριλαμβάνεται στη συμφωνία τόπος κοντά στα χερσαία μας σύνορα στον Έβρο, με την αυξημένη σημασία που έχει αποκτήσει η Αλεξανδρούπολη ως τόπος μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου, ως ενεργειακό κέντρο, ως τόπος που θα επιτρέψει στις αμερικανικές δυνάμεις να μεταφέρουν στα Βαλκάνια υλικό, παρακάμπτοντας τα Στενά.

«Η αξιοποίηση αντίστοιχου χώρου στα νησιά πολλαπλασιάζει τις δυνατότητες και της χώρας μας αλλά και των ΗΠΑ σε ό,τι αφορά την παρουσία τους στην Ανατολική Μεσόγειο», επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ερωτηθείς για την αποστροφή του Μεβλούτ Τσαβούσογλου περί μονομερούς ανακήρυξης ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Οικονόμου σχολίασε ότι δεν θα είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία, σε πείσμα του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας, προσπαθεί να δημιουργήσει τέτοιου είδους καταστάσεις, όπως με το απολύτως παράνομο και ανυπόστατο σύμφωνο που έχει υπογράψει με τη Λιβύη. «Η χώρα μας μένει σταθερά σε αυτά που ορίζονται από το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, και ενισχύοντας την αποτρεπτική της ικανότητα είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμη να υπερασπιστεί το Διεθνές Δίκαιο και τα κυριαρχικά της δικαιώματα», διεμήνυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Τρία σημεία καθοριστικής σημασίας στη συμφωνία»

Στη συνέντευξη που παραχώρησε μόλις την περασμένη Κυριακή, 10 Οκτωβρίου, στην εφημερίδα «Βήμα της Κυριακής», ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι παράλληλα με την υπογραφή της συμφωνίας, αναμένεται και ισχυρή πολιτική δήλωση από τον ομόλογό του των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν, η οποία θα έχει τρία βασικά σημεία, με ένα από αυτά να αφορά τη στάση της Τουρκίας και τις προκλήσεις απέναντι σε Ελλάδα και Κύπρο.

Αναφορικά με το περιεχόμενο της επιστολής του Αμερικανού ΥΠΕΞ που θα «συνοδεύσει το πρωτόκολλο και θα αποτελέσει ουσιαστικά μονομερή πολιτική δέσμευση των ΗΠΑ», ο κ. Δένδιας σημειώνει πως «αναμένεται να περιέχει τουλάχιστον τρία σημεία καθοριστικής σημασίας, στη βάση πάντα του Διεθνούς Δικαίου».

Στις ΗΠΑ ο Δένδιας για τις υπογραφές στην αμυντική συμφωνία - Τι περιμένει η Ελλάδα σε στρατιωτικό και στρατηγικό επίπεδο

Στις ΗΠΑ ο Δένδιας για τις υπογραφές στην αμυντική συμφωνία - Τι περιμένει η Ελλάδα σε στρατιωτικό και στρατηγικό επίπεδο Πηγή dikaiologitika.gr