Στην Ουάσινγκτον ο Δένδιας: Την πέμπτη οι υπογραφές για την αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ

Στην Ουάσινγκτον ο Δένδιας: Την πέμπτη οι υπογραφές για την αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ

Η υπογραφή της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας – Ηνωμένων Πολιτειών την Πέμπτη επισφραγίζει την διπλωματική προσπάθεια της Αθήνας για την οικοδόμηση ισχυρών συμμαχιών

Δύο εβδομάδες μετά την υπογραφή της ελληνογαλλικής συμφωνίας, ο Νίκος Δένδιας μεταβαίνει το διήμερο 13-14 Οκτωβρίου στην Ουάσινγκτον, όπου πρόκειται να γραφτεί το επόμενο κεφάλαιο για την αμυντική και πολιτική θωράκιση της χώρας.

Ο υπουργός Εξωτερικών πρόκειται να συμμετάσχει στον τρίτο γύρο του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας-ΗΠΑ, αλλά και να υπογράψει – μαζί με τον Αμερικανό ομόλογό του Αντονι Μπλίνκεν – τo δεύτερο τροποποιητικό πρωτόκολλο της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πενταετής συμφωνία με τις ΗΠΑ θα συνοδεύεται από πολιτική δήλωση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών με αναφορές που αφήνουν απόλυτα ικανοποιημένη την ελληνική πλευρά.

Πιο συγκεκριμένα, προβλέπεται αναφορά στην προστασία της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας,  τον σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της, αλλά και στην ανάγκη εφαρμογής των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας, μηνύμα που σαφώς έχει αποδέκτη την Άγκυρα. 

Η ατζέντα του Δένδια στη Νέα Υόρκη

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, την Τετάρτη 13 Οκτωβρίου ο κ. Δένδιας θα συναντηθεί με τον βουλευτή Τζον Σαρμπάνης, καθώς και με τον γερουσιαστή Κρις Βαν Χόλεν.

Επιπλέον, θα έχει συνάντηση με τον Ισραηλινό ομόλογό του Γαΐρ Λαπίντ, ο οποίος θα βρίσκεται επίσης στην Ουάσινγκτον και θα παραβρεθεί σε δεξίωση με εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας.

Την Πέμπτη 14 Οκτωβρίου θα μεταβεί στο State Department, όπου θα έχει αρχικά κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, ενώ θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες. Οι δύο υπουργοί θα εγκαινιάσουν, με εισαγωγικές παρεμβάσεις τους τον τρίτο γύρο του Στρατηγικού Διαλόγου.

Οι δηλώσεις αναμένεται να ξεκινήσουν περίπου στις 16:45 ώρα Ελλάδας και θα μεταδοθούν απευθείας από τον ιστότοπο του Αμερικανικού ΥΠΕΞ. Αμέσως μετά, θα ακολουθήσει η υπογραφή του δεύτερου πρωτοκόλλου τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας.

Στη συνέχεια, ο υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να συναντηθεί με τον Εμιρατινό ομόλογό του Σεΐχη Αμπντουλάχ Μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν, ο οποίος θα βρίσκεται επίσης στην Ουάσινγκτον.

Τέλος, θα συμμετάσχει σε εκδήλωση του Center for European Policy Analysis με θέμα το ρόλο της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στην Ουάσινγκτον ο Δένδιας: Την πέμπτη οι υπογραφές για την αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ

Στην Ουάσινγκτον ο Δένδιας: Την πέμπτη οι υπογραφές για την αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ Πηγή dikaiologitika.gr