Ρωσία: Ο Πούτιν κρατάει την ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο από το… βαρέλι

Ρωσία: Ο Πούτιν κρατάει την ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο από το… βαρέλι | putin 1

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατηγορείται ότι έχει μετατρέψει την ενέργεια σε «όπλο» με το οποίο «εκβιάζει» την Ευρώπη ότι θα της δώσει περισσότερο φυσικό αέριο, που έχει μεγάλη ανάγκη ενόψει του δύσκολου χειμώνα που έρχεται, αν οι Βρυξέλλες εγκρίνουν το νέο αγωγό που προσπερνά την Ουκρανία στο δρόμο για τη μεταφορά του προς τα ευρωπαϊκά εδάφη.

Μόλις χθες οι τιμές του φυσικού αερίου παρουσίασαν κατακόρυφη αύξηση της τάξεως του 37% φτάνοντας τα 471 ευρώ, ενώ από την αρχή του χρόνου η αντίστοιχη αύξηση ξεπερνά το 600%! Το πετρέλαιο έχει ήδη χτυπήσει ρεκόρ τριετίας πάνω από 80 δολάρια το βαρέλι με τους αναλυτές να προβλέπουν ότι σύντομα θα ξεπεράσει τα 100 δολάρια, ενώ όσον αφορά το ηλεκτρικό ρεύμα οι Βρετανοί πιστεύεται πως φέτος θα κληθούν να πληρώσουν κατά μέσο όρο 800 ευρώ περισσότερα από πέρυσι.    

Την τρέχουσα ενεργειακή κρίση που έχουν πυροδοτήσει πλήθος παραγόντων, πολιτικών, γεωγραφικών και κλιματικών, επιδεινώνει ο Ρώσος πρόεδρος, ο οποίος δεν αυξάνει τη διάθεση του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη  μέχρις ότου η ΕΕ εγκρίνει τον αγωγό Nord Stream 2 αξίας 9.5δισ. ευρώ, που τρέχει η κρατική εταιρεία ενέργειας Gazprom, και ο οποίος θα μεταφέρει απευθείας το αέριο από τη Ρωσία στην Ευρώπη παρακάμπτοντας την Ουκρανία.

Η έκθεση της ΕΕ στις ευμετάβολες τιμές της ενέργειας θα παραμείνει ρίσκο στα επόμενα χρόνια πριν η πράσινη στροφή φέρει την πολυπόθητη σταθερότητα στην αγορά. Μέχρι τότε οι αυξήσεις στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας που προκάλεσε η αυξημένη τιμή του φυσικού αερίου και επέφερε η μεγάλη ζήτηση το πρόσφατο ζεστό καλοκαίρι και η ισχυρή ανάκαμψη της βιομηχανικής δραστηριότητας απέναντι σε μια σταθερή αλλά ανεπαρκής προσφορά θα συνεχίσει να ανησυχεί τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις. Ακόμη χειρότερα θα ισχυροποιήσει απολυταρχικά καθεστώτα όπως η Ρωσία, το Αζερμπαϊτζάν, το Τουρκμενιστάν και το Κατάρ από όπου έρχεται στην ΕΕ το φυσικό αέριο αλλά και τον OPEC, τα καρτέλ γύρω από τις χώρες του Περσικού Κόλπου, δηλαδή τη Σαουδική Αραβία, το Ιράν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα που κρατούν στα χέρια τους το πετρέλαιο που έχει ανάγκη όλος ο κόσμος.

Πηγή: dailymail.co.uk

Πηγή