Πόσο αυξάνει τη θνησιμότητα η συλλοίμωξη γρίπης και κορονοϊού

(Φωτ.: Intime)

Εξαιρετικά επικίνδυνη αποδεικνύεται η συλλοίμωξη με γρίπη και Covid-19, σύμφωνα με μελέτη που έγινε στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Την ανάγκη ενίσχυσης της ανοσίας κατά της γρίπης μέσω του εμβολιασμού τόνισε στη σημερινή ενημέρωση η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου. Όπως αναφέρει το news4health.gr, στη χώρα μας συμπληρώνεται ένας μήνας από την έναρξη της συνταγογράφησης του αντιγριπικού εμβολίου. Σύμφωνα με την ΗΔΙΚΑ, μέχρι χθες είχαν γίνει λίγο περισσότερα από 1 εκατ. δόσεις. Αυτός ο αριθμός υπολείπεται σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό.

«Βλέποντας κανείς τα επιμέρους ποσοστά των εμβολιασμών κατά ομάδες, διαπιστώνει ότι το μήνυμα αυξημένου κινδύνου για ορισμένες ομάδες πληθυσμού δεν πρέπει να έχει φτάσει» επισήμανε η κ. Θεοδωρίδου. Ειδικότερα, ανέφερε τις εγκύους (4.000 εμβολιασμοί), τους παχύσαρκους (5.000 εμβολιασμοί) και τους υγειονομικούς (20.000 εμβολιασμοί).

«Η γρίπη είναι σοβαρή λοίμωξη που μπορεί να οδηγήσει στο νοσοκομείο με σοβαρές επιπλοκές και δεν πρέπει να συγχέουμε το κοινό κρυολόγημα με την γρίπη» προειδοποίησε η κ. Θεοδωρίδου και πρόσθεσε ότι φέτος θα είμαστε πιο ευάλωτοι από πλευράς ανοσίας στη γρίπη και ότι θα υπάρχουν και οι 2 ιοί στο περιβάλλον.

Μήνυμα CDC προς όλες τις ευρωπαίκές χώρες

Το CDC της Ευρώπης δημοσίευσε πριν λίγες ώρες ένα μήνυμα ευαισθητοποίησης και επαγρύπνησης, απευθυνόμενος σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, δεδομένου ότι παρατηρήθηκαν περιπτώσεις λοίμωξης με τον τύπο του ιού της γρίπης Η3Ν2 στην Κροατία.

Πρόκειται για μία μορφή γρίπης που είναι σοβαρή για άτομα ηλικιωμένα. Η κ. Θεοδωρίδου υπενθύμισε ότι η εμφάνιση κρουσμάτων σε μία περιοχή του ευρωπαϊκό χώρου μπρεί να γίνει μία παρουσία της γρίπης και σε άλλα γειτονικά κράτη.

Εξαιρετικά επικίνδυνη η συνλοίμωξη με γρίπη και COVID-19

Σύμφωνα με μελέτη στο Ηνωμένο Βασίλειο, που έγινε στην αρχή της πανδημίας όταν ακόμα κυκλοφορούσε η επιδήμία της γρίπης, καταγράφηκε η συνλοίμωξη (γρίπης + COVID-19) αυξάνει τη θνησιμότητα κατά 20%. Επίσης, όποιος νοσήσει με γρίπη και COVID διπλασιάζεται ο κίνδυνος για μηχανική αναπνευστική υποστήριξη.

Πόσο αυξάνει τη θνησιμότητα η συλλοίμωξη γρίπης και κορονοϊού

Πόσο αυξάνει τη θνησιμότητα η συλλοίμωξη γρίπης και κορονοϊού Πηγή dikaiologitika.gr