Οι παραδοσιακές στολές των Αφγανών γυναικών γίνονται όπλο διαμαρτυρίας κατά των Ταλιμπάν!

Οι παραδοσιακές στολές των Αφγανών γυναικών γίνονται όπλο διαμαρτυρίας κατά των Ταλιμπάν!

Οι Αφγανές έχουν φωνή και κραυγάζουν. Όχι όμως με λόγια, αλλά με πράξεις και συγκεκριμένα με… παραδοσιακές φορεσιές. Έτσι αποφάσισαν να ξεκινήσουν μια ιδιαίτερα πρωτότυπη εκστρατεία στα κοινωνικά δίκτυα για την παγκόσμια γνώση και ευαισθητοποίηση, με απώτερο στόχο να διαμαρτυρηθούν για την καταπίεση που υφίστανται οι γυναίκες στη χώρα από το ανελεύθερο καθεστώς των Ταλιμπάν

Ισχυρή θέληση να καταδείξουν ότι η μπούρκα δεν αποτελεί μέρος της κουλτούρας της χώρας τους, γι’ αυτό και στέλνουν το δικό τους μήνυμα μέσα από τις παραδοσιακές αφγανικές φορεσιές και αναρτούν τις φωτογραφίες στα κοινωνικά δίκτυα με το hashtag #DoNotTouchMyClothes («Μην αγγίζετε τα ρούχα μου»).

Την απαρχή έκανε η Μπαχάρ Τζαλαλί, επισκέπτρια αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Loyola του Μέριλαντ όταν είδε ανήμερα της 11ης Σεπτεμβρίου φωτογραφίες εκατοντάδων γυναικών στην Καμπούλ, ντυμένες από την κορφή ως τα νύχια με μαύρα πέπλα και μακριά φορέματα, στο πλαίσιο διαδήλωσης υπέρ των Ταλιμπάν.

«Επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι μου ότι η κουλτούρα μας, η κληρονομιά μας δεχόταν επίθεση», θα δήλωνε λίγο αργότερα στους Times της Νέας Υόρκης η 46χρονη Τζαλάλι σε τηλεφωνική συνέντευξη. «Μια από τις μεγαλύτερές μου ανησυχίες αυτή τη στιγμή, που οι Ταλιμπάν ήρθαν ξανά στην εξουσία, είναι για την αφγανική εθνική κυριαρχία, την αφγανική ταυτότητα, την αφγανική κληρονομιά. Ακόμη και πριν την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, τα 43 χρόνια του πολέμου είχαν πραγματικά μεταμορφώσει την κουλτούρα μας σε σημείο που να έχουν χαθεί πολύ σημαντικά στοιχεία της».

Έτσι, αισθάνθηκε υποχρεωμένη να αντιδράσει και το έκανε αναρτώντας στο Twitter μια φωτογραφία της από το 2005, στην οποία φορά ένα παραδοσιακό πράσινο φόρεμα με περίπλοκα κεντήματα, το οποίο είχε φορέσει στον πρώτο της γάμο.

«Έτσι μοιάζει η αφγανική κουλτούρα», έγραψε.

Εν συνεχεία, ανάρτησε άλλη μια φωτογραφία, αυτή τη φορά από την εποχή που ήταν έφηβη, όπου φορά ένα μπλε φόρεμα με χρυσά κεντήματα των «κούτσι» και το οποίο «φορούσαν οι νομάδες του Αφγανιστάν. Οι γυναίκες κούτσι φορούν αυτό το φόρεμα καθημερινά», εξήγησε στους Times.

Δεν περίμενε τα tweets της να γίνουν viral, όμως πλέον ελπίζει ότι θα καταστούν η αφορμή ο πλανήτης να μάθει περισσότερα για τον πολιτισμό της πατρίδας της. «Η πραγματική κουλτούρα του Αφγανιστάν είναι χρωματιστή και ζωηρή και ζωντανή και γεμάτη κίνηση και έχει στόχο να γιορτάσει τη ζωή», υπογράμμσε.

Εκατοντάδες γυναίκες ακολούθησαν το παράδειγμά της, μεταξύ των οποίων και η Ζαρίφα Γαφάρι, μια ακτιβίστρια που έγινε μια από τις πρώτες δημάρχους του Αφγανιστάν σε ηλικία 26 ετών το 2019 και η οποία είχε φορέσει την παραδοσιακή φορεσιά της στο Geneva PeaceTalks.

«Είναι σημαντικό να ευαισθητοποιήσουμε και να δείξουμε πώς μοιάζουν πραγματικά οι γυναίκες στο Αφγανιστάν», έγραψε η Γαφάρι στους Times. «Οι Ταλιμπάν προσπαθούν να διαγράψουν τη γυναικεία παρουσία – να τις σβήσουν από τους δρόμους, από τα σχολεία, από τη δουλειά, από την κυβέρνηση».

«Είμαστε πολλά περισσότερα από τα ρούχα μας, όμως η μητέρα μου, η γιαγιά μου και οι προηγούμενες γενιές φορούσαν αντίστοιχα φορέματα με φωτεινά χρώματα. Αυτή είναι η όμορφη κληρονομιά μας, η πλούσια κουλτούρα μας, η χαρά της ζωής μας».

Όπως τόνισαν οι γυναίκες που μίλησαν στους Times, η επιστροφή της μπούρκας δεν είναι πρωτίστως στιλιστικό ζήτημα, αλλά καταδεικνύει τη γενικότερη κατεύθυνση που θα ακολουθήσουν οι Ταλιμπάν για τον έλεγχο των γυναικών.

Πηγή