Ο Π.Ο.Υ. προσδιόρισε τον κλινικό ορισμό για την «Μετά COVID-19» κατάσταση

Ο Π.Ο.Υ. προσδιόρισε τον κλινικό ορισμό για την «Μετά COVID-19» κατάσταση

Τον κλινικό ορισμό της κατάστασης που προσδιορίζεται από την ονομασία «Μετά COVID-19», δημοσιοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) την Πέμπτη. Σύμφωνα με αυτόν, η κατάσταση «Μετά COVID-19» εμφανίζεται σε άτομα με ιστορικό πιθανής ή επιβεβαιωμένης μόλυνσης SARS CoV-2, συνήθως 3 μήνες μετά την εμφάνιση της COVID-19 με συμπτώματα που διαρκούν τουλάχιστον 2 μήνες και δεν μπορούν να εξηγηθούν με εναλλακτική διάγνωση.

Τα κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν κόπωση, δύσπνοια, γνωστική δυσλειτουργία αλλά και άλλα γενικά συμπτώματα που έχουν αντίκτυπο στην καθημερινή λειτουργία των ανθρώπων. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι μια νέα εμφάνιση συμπτωμάτων μετά την αρχική ανάρρωση ή να συνεχίζονται και να επιμένουν μετά από την αρχική ασθένεια. Τα συμπτώματα μπορεί επίσης να παρουσιάζουν διακυμάνσεις ή υποτροπές με την πάροδο του χρόνου.

Όπως ανακοινώθηκε από τον Π.Ο.Υ, ο ορισμός προσδιορίστηκε με τη μεθοδολογία των Δελφών που περιλαμβάνει 12 τομείς, διαθέσιμους για χρήση σε όλες τις ρυθμίσεις. Η πρώτη προσπάθεια ορισμού αναπτύχθηκε με βάση μελέτες σε ασθενείς, και από ερευνητές, που αντιπροσωπεύουν όλες τις περιοχές του Π.Ο.Υ. Σημειώνεται πάντως πως ο ορισμός μπορεί να αλλάξει, καθώς προκύπτουν νέα στοιχεία και η κατανόηση για τις συνέπειες της COVID-19 συνεχίζει να εξελίσσεται.

Ανταπόκριση από το Στρασβούργο: Κώστας Δαβάνης

www.ertnews.gr

Πηγή ertnews.gr