Ο κορονοϊός εξελίχθηκε πριν 10 χρόνια στο σώμα κινέζου ανθρακωρύχου, ισχυρίζεται Αμερικανός επιστήμονας

0
30

Ο κορονοϊός εξελίχθηκε πριν 10 χρόνια στο σώμα κινέζου ανθρακωρύχου, ισχυρίζεται Αμερικανός επιστήμονας

Ο κορονοϊός είχε εξελιχθεί μέσα στους πνεύμονες Κινέζων ανθρακωρύχων, εννέα χρόνια πριν δραπετεύσει από το ινστιτούτο ιολογίας της Γουχάν, ισχυρίζεται κορυφαίος Αμερικανός εμπειρογνώμονας.

Ο Δρ Τζόναθαν Λάθαμ, εκτελεστικός διευθυντής του US Bioscience Resource Project, υποστηρίζει ότι ο κορονοϊός μπορεί να εξελίχθηκε στο σώμα ενός μολυσμένου Κινέζου ανθρακωρύχου, σχεδόν μια δεκαετία πριν από την έναρξη της πανδημίας. Εκτιμά δε, ότι αυτό έγινε πριν ο ιός διαφύγει από τη Γουχάν μέσω δειγμάτων της ασθένειας που στάλθηκαν σε ερευνητές, ανέφερε η Telegraph.

«Απαιτούνται πολλές εκατοντάδες μεταλλάξεις για να μετατραπεί ο ιός σε Sars-Cov-2. Αλλά έχουμε ακούσει για το εκπληκτικό φαινόμενο μεμονωμένων περιπτώσεων πολύ επιταχυνόμενης εξέλιξης των ιών στη Βρετανία. Σε ένα μόνο άτομο στην Αγγλία, ο ιός εξελίχθηκε όσο είχε εξελιχθεί σε εκατομμύρια άλλες μολύνσεις. Η θεωρία μας προτείνει ότι μια παρόμοια εξέλιξη συνέβαινε στο εσωτερικό των πνευμόνων των ανθρακωρύχων μετά τη μυστηριώδη ασθένεια το 2012».

Συγκεκριμένα, το 2012, έξι ανθρακωρύχοι που φτυάριζαν γκουανό νυχτερίδας στο ανθρακωρυχείο στο Mojiang, αρρώστησαν σοβαρά με μια ασθένεια που έμοιαζε με πνευμονία και έμοιαζε με τον κορονοϊό. Τρεις από αυτούς πέθαναν και οι υπόλοιποι νοσηλεύτηκαν σε νοσοκομείο έως και έξι μήνες.

Μόλις ένα χρόνο μετά τους θανάτους, οι επιστήμονες της Γουχάν ανακάλυψαν στις ίδιες σπηλιές, έναν ιό με την ονομασία RaTG13, ο οποίος αργότερα διαπιστώθηκε ότι ταυτίζεται κατά 96% με την Covid-19.

Αν και τίποτα δεν έχει αποδειχθεί ακόμη καθώς η πολιτικά φορτισμένη έρευνα προχωράει, εγείρονται ερωτήματα σχετικά με τη σχέση μεταξύ των ανθρακωρύχων που νόσησαν η πέθαναν, και της Covid-19.

«Γνωρίζουμε ότι οι κορονοϊοί ήταν ποικίλοι και άφθονοι κοντά στο ορυχείο και ότι ορισμένοι από τους ανθρακωρύχους νοσηλεύθηκαν για μεγάλο χρονικό διάστημα» πρόσθεσε ο Λάθαμ.

«Η θεραπεία τους διήρκεσε έξι μήνες και επέτρεψε την εξέλιξη νέων προσαρμοσμένων ανθρώπινων κορονοϊών. Γνωρίζουμε επίσης ότι πολλά ιατρικά δείγματα εστάλησαν στο Ινστιτούτο Ιολογίας, οπότε το ερώτημα είναι, τι υπήρχε στα δείγματα και τι έγινε με τυχόν ιούς που βρέθηκαν».

Ένας νεαρός γιατρός ονόματι Li Xu έγραψε σε μια διατριβή για τις λοιμώξεις και ενώ δεν ήξερε τι ακριβώς σκότωσε τους εργάτες, υποστήριξε ότι πιθανότατα ήταν ένας κορονοϊός από νυχτερίδα.

«Αυτό καθιστά την έρευνα των νυχτερίδων στο ορυχείο όπου εργάστηκαν οι έξι ανθρακωρύχοι και αργότερα υπέστησαν σοβαρή πνευμονία, ένα σημαντικό ερευνητικό θέμα», είπε.

Η θεωρία της διαρροής του ιού από το εργαστήριο

Η Κίνα έχει κατηγορηθεί εδώ και καιρό για συγκάλυψη ή διαστρέβλωση του ρόλου της κατά τις πρώτες ημέρες της πανδημίας, με ισχυρισμούς ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα χειραγώγησε τα στοιχεία των κρουσμάτων και των θανάτων, ενώ απέκρυψε πληροφορίες από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Η θεωρία ότι η πανδημία προκλήθηκε από διαρροή σε εργαστήριο στη Γουχάν έχει γίνει όλο και πιο διαδεδομένη τους τελευταίους μήνες, παρά το γεγονός ότι είχε χαρακτηριστεί ως θεωρία συνωμοσίας κατά τους πρώτους μήνες της επιδημίας.

Η Κίνα και το Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν έχουν αρνηθεί με οργή κάθε ισχυρισμό, αλλά νέα στοιχεία δείχνουν ότι ο ιός κυκλοφορούσε σε ανθρώπινα κύτταρα «για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα».

Εν τω μεταξύ, οι ειδικοί εκτιμούν ότι η Κίνα εκμεταλλεύτηκε την πανδημία της Covid-19 ως μέρος του στόχου της να επιτύχει παγκόσμια κυριαρχία, καθώς η χώρα γνωρίζει άνθηση δύο χρόνια μετά το πρώτο κρούσμα που αναφέρθηκε στη Γουχάν.

ΠΗΓΗ: The Sun

www.ertnews.gr

Πηγή ertnews.gr