Νορβηγία: Εργατικοί και Κεντρώοι συμφώνησαν και σχηματίζουν κυβέρνηση συνεργασίας

Πρώτη δημοσκόπηση μετά τη ΔΕΘ: Προβάδισμα για ΝΔ - Διαφορά 11,9% στην πρόθεση ψήφου

Το Εργατικό και το Κεντρώο Κόμμα στη Νορβηγία, οι νικητές των βουλευτικών εκλογών της 13ης Σεπτεμβρίου, συμφώνησαν σήμερα να σχηματίσουν κυβέρνηση μειοψηφίας.

«Είμαστε έτοιμοι να σχηματίσουμε κυβέρνηση», ανακοίνωσε ο αρχηγός των Εργατικών και πιθανός νέος πρωθυπουργός, Γιόνας Γκαρ Στέρε, αφού ολοκληρώθηκαν οι πολυήμερες διαπραγματεύσεις με το κόμμα του Κέντρου, το οποίο υπερασπίζεται κυρίως τα συμφέροντα του αγροτικού κόσμου στη Νορβηγία.

Ο Τρίγκβε Σλάγκσβολντ Βέντουμ του Κεντρώου κόμματος διευκρίνισε ότι η πολιτική πλατφόρμα της νέας κυβέρνησης θα παρουσιαστεί μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη.

Τα δύο αυτά κόμματα μαζί με τη σοσιαλιστική Αριστερά απέσπασαν την απόλυτη πλειοψηφία στις βουλευτικές εκλογές, βάζοντας τέλος στην οκταετή διακυβέρνηση της χώρας από τη συντηρητική πρωθυπουργό Έρνα Σόλμπεργκ.

Η Αριστερά ωστόσο αποσύρθηκε στη συνέχεια από τις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης, λόγω των διαφορετικών απόψεων με τα άλλα δύο κόμματα σε ό,τι αφορά τη φορολόγηση των πλουσίων και τη συνέχιση των πετρελαϊκών δραστηριοτήτων της χώρας εν μέσω της κλιματικής κρίσης.

Ο δικομματικός κυβερνητικός συνασπισμός θα διαθέτει μόνο 76 έδρες στο 185μελές κοινοβούλιο και θα πρέπει κάθε φορά να διαπραγματεύεται με τα άλλα κόμματα για να περνά τα νομοσχέδιά του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή